Εάν είστε παθιασμένοι με την κηπουρική αλλά δεν έχετε μεγάλο κήπο, μην φοβάστε! Η κηπουρική σε δοχεία προσφέρει μια ευέλικτη λύση, επιτρέποντάς σας να καλλιεργήσετε διάφορα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών, στην άνεση του σπιτιού σας. Η κηπουρική σε δοχεία έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της, ειδικά για άτομα με περιορισμένο χώρο. Καλλιέργεια Φρούτων Και Λαχανικών Από ΑΠΟΦΑΓΙΑ: 20 Τρέλες Συμβουλές Κηπουρικής που θα σας Καταπλήξουν
Ακολουθούν ορισμένα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας παιδικών αγγουριών σε δοχεία:
- Αξιοποίηση χώρου: Τα δοχεία καθιστούν δυνατή τη χρήση ακόμη και των πιο μικροσκοπικών χώρων, όπως μπαλκόνια, αίθρια ή περβάζια, για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών.
- Εύκολη συντήρηση: Η κηπουρική σε δοχεία απλοποιεί τη συντήρηση, καθιστώντας ευκολότερη την παρακολούθηση και τη φροντίδα των φυτών σας.
- Έλεγχος παρασίτων: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παρασίτων και ασθενειών, καθώς παρέχει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
- Κινητικότητα: Τα δοχεία μπορούν να μετακινηθούν για να προσαρμοστούν στο ηλιακό φως και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, διασφαλίζοντας βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης.
- Αισθητική: Τα δοχεία προσθέτουν μια αισθητική πινελιά στο χώρο σας, ενισχύοντας την οπτική του γοητεία με πλούσια βλάστηση.
Δείτε ακόμη Καλλιέργεια Ντοματιάς από Φέτες Ντομάτας
Επιλογή του σωστού δοχείου
Η επιλογή του κατάλληλου δοχείου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχημένη καλλιέργεια αγγουριού. Να τι πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Μέγεθος: Επιλέξτε δοχεία χωρητικότητας τουλάχιστον 20 λίτρων για να χωρέσουν το ριζικό σύστημα των φυτών μωρού αγγουριού.
- Υλικό: Επιλέξτε δοχεία κατασκευασμένα από υλικά όπως πλαστικό, τερακότα ή ύφασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχουν οπές αποστράγγισης για να αποτρέψετε την υπερχείλιση.
- Βάθος: Τα αγγούρια έχουν βαθιές ρίζες, γι’ αυτό επιλέξτε δοχεία με αρκετό βάθος, ιδανικά περίπου 30 έως 45 εκατοστά.
Προετοιμασία του δοχείου
Η σωστή προετοιμασία θέτει τα θεμέλια για την υγιή ανάπτυξη του αγγουριού. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
- Γέμισμα: Γεμίστε το δοχείο με ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά, εμπλουτισμένο με κομπόστ για θρεπτικά συστατικά.
- Υποστήριξη: Τοποθετήστε μια πέργκολα, ένα κλουβί ή ένα κατακόρυφο σύστημα στήριξης στο δοχείο για να δημιουργήσετε μια δομή για την αναρρίχηση των κληματίδων αγγουριού.
Φύτευση αγγουριών
Τώρα έρχεται το συναρπαστικό μέρος – να φυτέψετε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα αγγουριού.
- Διάστημα: Φυτέψτε σπόρους ή σπορόφυτα σε απόσταση τουλάχιστον 15 εκατοστών μεταξύ τους για να επιτρέψετε σε κάθε φυτό άφθονο χώρο να αναπτυχθεί.
- Βάθος: Φυτέψτε σπόρους σε βάθος περίπου 2,5 εκατοστών ή ακολουθήστε τις οδηγίες στο πακέτο σπόρων. Για τα σπορόφυτα, βεβαιωθείτε ότι έχουν τοποθετηθεί στο ίδιο βάθος όπως ήταν στις αρχικές τους γλάστρες.
- Πότισμα: Μετά τη φύτευση, ποτίστε καλά το δοχείο για να εξασφαλίσετε ότι το χώμα είναι ομοιόμορφα υγρό.
Φροντίδα αγγουριών
Για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά αγγουριού ευδοκιμούν, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες φροντίδας:
- Ηλιακό φως: Τοποθετήστε το δοχείο σε θέση που δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά.
- Πότισμα: Διατηρήστε το χώμα σταθερά υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας κολλώντας το δάχτυλό σας περίπου 2,5 εκατοστών στο χώμα. Ποτίστε εάν το αισθάνεστε ξηρό.
- Λίπανση: Ταΐστε τα φυτά αγγουριού σας με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη.
- Κλάδεμα: Κόψτε το υπερβολικό φύλλωμα και τους πλευρικούς βλαστούς για να ενθαρρύνετε την ενέργεια του φυτού να επικεντρωθεί στην παραγωγή καρπών.
- Διαχείριση παρασίτων: Επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά σας για παράσιτα. Εάν εντοπιστούν, χρησιμοποιήστε κατάλληλες βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης παρασίτων.
Συγκομιδή αγγουριών
Σε περίπου 50-70 ημέρες, τα φυτά σας θα αρχίσουν να παράγουν καρπούς. Συγκομίστε τα αγγούρια όταν φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος 7,5 – 12,5 εκατοστά. Η τακτική συγκομιδή ενθαρρύνει το φυτό να παράγει περισσότερα αγγούρια.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης 12 Λαχανικά που Μεγαλώνουν Εύκολα σε Σακούλες Καλλιέργειας