Μάθετε πώς να φτιάξετε ένα σπειροειδή κήπο για την καλλιέργεια διαφορετικών βοτάνων σε ένα μικρό χώρο. Με αυτό, μπορείτε να κάνετε τέλεια χρήση του κάθετου χώρου σας με τακτοποιημένο τρόπο. 28 υπέροχοι ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ που θα σας κάνουν να θελήσετε και εσείς έναν!
Η αρχή του σπειροειδούς κήπου με βότανα είναι απλή αλλά λειτουργική
Ένας σπειροειδής κήπος με βότανα είναι βασικά ένας μικρός κήπος με βότανα. Είναι τρισδιάστατος και έχει παρτέρια σε έναν περιορισμένο χώρο σπειροειδούς σχήματος, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια διαφόρων βοτάνων. Η επάνω περιοχή της σπείρας δέχεται τον πλήρη ήλιο και έχει ανώτερη αποστράγγιση, επομένως φυτεύονται εκεί βότανα που ευδοκιμούν στην έκθεση στον ήλιο και σε καλή αποστράγγιση. Η κάτω περιοχή της σπείρας είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια βοτάνων που απαιτούν υγρό έδαφος και λιγότερο ήλιο.
Ο σπειροειδής κήπος έχει προς τα πάνω τοίχους που είναι κατασκευασμένοι από φυσικές πέτρες ή τούβλα. Το σπειροειδές σχήμα είναι διευρυμένο σε αντίθεση με το υπερυψωμένο παρτέρι, έχει αρκετό χώρο για την καλλιέργεια βοτάνων και υπάρχουν αρκετές ζώνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά εδάφους και έκθεση στον ήλιο.
Τα τοιχώματα του σπειροειδούς κήπου αποθηκεύουν την ηλιακή θερμότητα και την περνούν τη νύχτα πίσω στο φυτό. Οι τοίχοι με συρματοκιβώτια είναι κατάλληλοι και για σπειροειδής κήπους. Στη βάση του κήποι μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε μια μίνι λιμνούλα, η οποία θα διατηρήσει την υγρασία στην κάτω περιοχή ή αν θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν υγρότοπο όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά που αγαπούν το κορεσμένο έδαφος.
Η κατασκευή ενός σπειροειδή κήπου είναι σχετικά φθηνή ή σχεδόν δωρεάν. Χρησιμοποιεί κάθετο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά σε μικρό χώρο. Παρέχει επίσης μικροκλίμα σε διαφορετικά φυτά που σημαίνει ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε μεγαλύτερη ποικιλία φυτών. Μπορείτε να το φτιάξετε και σε τσιμεντένιο πάτωμα στον αστικό σας χώρο.
Οδηγίες κατασκευής σπειροειδή κήπου
Φτιάξτε τον κήπο σε ένα σημείο που δέχεται τουλάχιστον 5 ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά. Ένα ηλιόλουστο μέρος είναι καλό, αλλά αν ζείτε σε τροπικές περιοχές επιλέξτε μια περιοχή που δέχεται σκιά το απόγευμα. Μπορείτε επίσης να τον φτιάξετε σπιράλ στην ταράτσα ή σε ένα μεγάλο μπαλκόνι ή βεράντα.
Υλικά που απαιτούνται
- Πέτρες ασβεστόλιθου και ασβεστολιθικά χαλίκια
- Χώμα
- Κομπόστ ή παλαιωμένη κοπριά
- Γεωύφασμα, επένδυση λιμνών ή μεγάλο δοχείο
- Χαλίκι, θρυμματισμένες πέτρες ή ροκανίδια για το δρόμο γύρω από τη σπείρα
- Φυτά
- Εργαλεία Εργασίας: λισγάρι, φτυάρι, καρότσι, ραβδί, σχοινί και ταινία μέτρησης.
Ο σπειροειδής κήπος θα πρέπει να έχει 0,8-1 μέτρα και ελάχιστη διάμετρο 1,5-2 μέτρα.
Αποφασίστε πού στο έδαφος θα φτιάξετε τον κήπο. Φυτέψτε ένα κοντάρι ακριβώς στο κέντρο αυτής της περιοχής και με τη βοήθεια της μεζούρας και του σχοινιού, κάντε έναν κύκλο με ένα ραβδί και μετά σημαδέψτε τον με ασβεστόλιθο.
Με το φτυαρι ή το λισγάρι ισοπεδώσετε το σημείο και αφαιρέστε επίσης τα ζιζάνια και άλλα υπολείμματα.
Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια λίμνη ή υγρότοπο στη βάση του κήπου σκάψτε το έδαφος πιο βαθιά σε εκείνο το σημείο.
Πριν στρώσετε τις πέτρες για να φτιάξετε τον τοίχο, καλύψτε την εκσκαφή για τη μελλοντική λίμνη με επένδυση λιμνούλας και γύρω από τη σπείρα και τη διαδρομή της με γεωύφασμα για να αποφύγετε τα ζιζάνια. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γεωύφασμα, στρώστε χαρτόνια. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα αν θέλετε.
Χρησιμοποιήστε τις μεγαλύτερες πέτρες για τη βάση του σπειροειδούς τοίχου και μικρότερες πέτρες για την κορυφή. Κρατήστε το επάνω στρώμα των πετρών ελαφρώς κεκλιμένο προς το εσωτερικό.
Σηκώστε σειρά από πολυεπίπεδες πέτρες και κάντε σπιράλ σε ύψος περίπου 0,80 έως 1 μέτρου. Πάντα να γεμίζετε τα κενά με χαλίκι. Επίσης, στο κέντρο της σπείρας, που είναι πιο βαθιά, μπορείτε να γεμίσετε το μισό βάθος της με χαλίκα.
Ο χώρος για να αναπτυχθούν τα φυτά μεταξύ των σπειρών θα πρέπει να είναι, ανάλογα με το πλάτος της σπείρας, ιδανικά 30 έως 50 εκατοστά.
Προσθέστε ένα λεπτό στρώμα από θρυμματισμένη πέτρα, χαλίκι, ροκανίδια ή άλλα υλικά στη βάση του σπειροειδούς παρτεριού, όπου θα καλλιεργήσετε φυτά για να καλύψετε το κενό και να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Τέλος, γεμίστε με χώμα και παλαιωμένη κοπριά ή κομπόστ. Μόλις τελειώσετε, ο σπειροειδής κήπος σας με βότανα είναι έτοιμος για φύτευση.
Στην περίπτωση πολύ μεγάλων σπειρών, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να μαζέψετε βότανα από το κέντρο χωρίς να πατήσετε στο παρτέρι, γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετήσετε τις πέτρες ως βάσεις. Για σταθερότητα, είναι σημαντικό οι πέτρες να τοποθετούνται με τη λεία πλευρά προς τα κάτω και να είναι διατεταγμένες κλιμακωτά για να αποφευχθεί η δημιουργία συνεχών αρμών.
Δείτε ακόμη 20 Έξυπνες DIY Κατασκευές με Υδρορροές
Σχέδια για φύτευση βοτανων
Σχέδιο 1
Ένα σχέδιο για έναν μικρό μεσογειακό κήπο με βότανα: Για αυτό, θα χρειαστείτε ένα ζεστό και ηλιόλουστο μέρος. Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε την επιλογή των βοτάνων σας ανάλογα με το κλίμα και την ποσότητα του ήλιου που μπορεί να δέχεται ο κήπος των βοτάνων σας.
Παράδειγμα φύτευσης: 1 Θυμάρι, 2 Ρίγανη (Origanum vulgare), 3 Λεβάντα, 4 Σχοινόπρασο (Allium tuberosum), 5 Μυριόφυλλο, 6 Μελισσόχορτο (Melissa officinais), 7 Φασκόμηλο, 8 Τάραγκον (Artemisia dracunculus var. sativus), 9 Δυόσμος.
Καλλιεργήστε όλα τα βότανα που χρειάζεστε για το καθημερινό μαγείρεμα. Η κορυφή της σπείρας είναι ένα ξηρό σημείο, το οποίο είναι ιδανικό για τα μεσογειακά βότανα όπως η λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι. Ο μεσαίος κύκλος της σπείρας για βότανα που τους αρέσει η ελαφριά υγρασία και απαιτούν τον ήλιο για να ευδοκιμήσει – κόλιαντρο, άνηθο, βάλσαμο μελλισόχορτο, λεμονόχορτο ή σχοινόπρασο. Στην κάτω πλευρά, φυτέψτε βότανα που ανέχονται ομοιόμορφα υγρά εδάφη και κάποια απόχρωση όπως δυόσμος, βασιλικός ή μαϊντανός.
Σχέδιο 2
Σύμφωνα με το σχέδιο 2, τη στιγμή της πλήρωσης του χώματος στον σπειροειδή κήπο σας, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να χωριστεί ιδανικά στις τέσσερις ζώνες, καθεμία από τις οποίες σβήνει στην επόμενη χωρίς τη συνέχιση ενός διαφορετικού περιβάλλοντος στα φυτά.
Η περιοχή που σημειώνεται ως Α βρίσκεται στην κορυφή της σπείρας. Εδώ μπορείτε να καλλιεργήσετε μεσογειακά ή τροπικά βότανα. Γεμίστε την με ένα ελαφρύ και αργιλώδες έδαφος με ελαφριά ποσότητα άμμου.
Στη δεύτερη στροφή της σπείρας, που σημειώνεται ως Β. Γεμίστε τη με χώμα που έχει λίγο άργιλο, προσθέστε και πολύ λίπασμα για να ελαφρύνει.
Η χαμηλότερη καμπύλη της σπείρας, η οποία είναι C. Γεμίστε την με εμπλουτισμένο φυτοχώμα και άφθονη παλαιωμένη κοπριά.
Αν δεν έχετε φτιάξει μια μικρή λιμνούλα με νερό, τότε τελευταία είναι η βαλτώδης περιοχή D. Εδώ προσθέστε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσετε να καλλιεργήσετε φυτά που αγαπούν τα υγρά εδάφη.
Είδη βοτάνων ανά ζώνη
Α
Δεντρολίβανο (1), λεβάντα (2), ύσσωπος (3), χαμομήλι (4), φασκόμηλο (5), ρίγανη (6), θρούμπι (7), θυμάρι (8), ελίχρυσο ή (ψεύτικο φυτό κάρυ) helichrysum italicum (9).
Β
Ρόκα (10), τροπαίολο (11), τάραγκον (12), κόλιαντρο (13) κατσικοπόδαρο (14), καλέντουλα (15), μαντζουράνα (16 ), τζίντζερ (17).
C
Μελισσόχορτο (18), μαϊντανός (δεν μπορεί να είναι κοντά στο σχοινόπρασο), μονάρντα (19), άνηθος (20), σκόρδο (21), μυρώνι (22), σχοινόπρασο (23), μολόχα (24), δυόσμος (25) .
D
Σπειραία (26), veronica beccabunga (27), νεροκάρδαμο (28).
P = Πέτρες για τα πόδια.
Πρόσθετες συμβουλές για έναν σπειροειδή κήπο με βότανα
- Εάν φτιάχνετε μια λίμνη, βεβαιωθείτε ότι είναι στραμμένη προς το Βορρά στο βόρειο ημισφαίριο και το Νότο στο νότιο ημισφαίριο για να μειώσετε την εξάτμιση του νερού.
- Τα βότανα που μεγαλώνουν πολύ, απλώνονται ή διαστέλλονται σε πλάτος δεν πρέπει να φυτεύονται στον σπειροειδή κήπο γιατί μπορεί να πνίξουν τα άλλα φυτά.
- Βότανα όπως το λεβιστικόν, ο δυόσμος, η μπουράντζα, το χρένο, η αρτεμισία, η αψιθιά και το τανάκητο ή εκείνα που μπορεί να γίνουν επεμβατικά, πρέπει να φυτεύονται με προσοχή.
- Με τα βότανα, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε χόρτα για σαλάτες και βρώσιμα λουλούδια.
Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε λουλούδια και άλλα καλλωπιστικά φυτά στον σπειροειδή κήπο σας με βότανα.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Υπόθεση Πέργκολα: Τα Μυστικά για να Την Κατασκευάσετε Σωστά