Το πλύσιμο του επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού νερού σας μπορεί να είναι μια εύκολη δουλειά που συχνά παραβλέπετε—μέχρι να παρατηρήσετε ένα δαχτυλίδι από αφρούς στο καπάκι. Τίθεται το ερώτημα: μπορεί το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού να σας αρρωστήσει αν ξεχάσετε να το πλύνετε; Το Ξαναζεσταμένο Ρύζι Μπορεί να σας Αρρωστήσει αν ΔΕΝ Κάνετε Αυτό
Το πρόβλημα, είστε εσείς. Πιο συγκεκριμένα, τα βακτήρια του στόματός σας. Αυτοί οι γλοιώδεις δακτύλιοι που μπορεί να παρατηρήσετε στο χείλος ή στο στόμιο του μπουκαλιού σας είναι βιοφίλμ και υπάρχουν επειδή τα βακτήρια από το στόμα σας παράγουν «ένα κολλώδες υπόλειμμα που ονομάζεται εξωπολυσακχαρίτης». Αυτό το υπόλειμμα «επιτρέπει στα βακτήρια να κολλήσουν και να αναπτυχθούν σε αυτό το σημείο».
Αλλά τα βιοφίλμ δεν είναι αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής που πρέπει να αποδεχτείτε. Απλά καθαρίζετε τακτικά το μπουκάλι σας. Εάν το χρησιμοποιείτε καθημερινά, θα πρέπει να το ξεπλένετε και να το γεμίζετε με πολύ ζεστό νερό κάθε μέρα.
Στη συνέχεια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιήστε υγρό πιάτων για να καθαρίσετε το μπουκάλι σας και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για μπουκάλια για να πλύνετε το καλαμάκι (αν έχει) και το εσωτερικό. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού των βιοφίλμ.
Δείτε ακόμη Τα 2 Λάθη με την Οδοντόβουρτσα που Μάλλον Κάνετε
Φυσικά, κάθε φορά που παρατηρείτε μια φοβερή μυρωδιά ή άγνωστη γεύση από το μπουκάλι σας, είναι σημάδι ότι πρέπει να το πλύνετε καλά. Όσον αφορά τα μικρόβια στα μπουκάλια νερού σας, μάλλον δεν πρόκειται να σας αρρωστήσουν. Ως επί το πλείστων, είναι τα μικρόβια σας και υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αρρωστήσετε από αυτά.
Αλλά αν μοιράζεστε το μπουκάλι σας με τους φίλους ή την οικογένειά σας και παρουσιάζουν σημάδια αναπνευστικής νόσου όπως βήχα, καταρροή ή κρίσεις φτερνίσματος, αυτή είναι μια διαφορετική περίπτωση. Η πιο πιθανή οδός μεταφοράς μόλυνσης είναι τα σωματικά υγρά και το σάλιο είναι πολύ καλό.
Όσον αφορά το πλύσιμο του μπουκαλιού νερού σαν επαγγελματίας, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε σκληρά χημικά ή λειαντικά γιατί θα μπορούσαν να καταστρέψουν το μπουκάλι και τυχόν ρωγμές θα μπορούσαν να γίνουν κρησφύγετα μούχλας. Ελέγξτε τις οδηγίες του μπουκαλιού νερού σας για να δείτε εάν πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Εάν είναι, τοποθετήστε το στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων αλλά παρόλα αυτά αφαιρέστε τα πιο περίπλοκα μέρη για να τα πλύνετε στο χέρι.
Όταν πλένετε το μπουκάλι με τα χέρια σας, ακολουθήστε αυτά τα τρία βήματα:
- Ξεκινήστε ξεπλένοντας το μπουκάλι με ζεστό νερό και στη συνέχεια πλύντε το καλά με ένα ήπιο υγρό πιάτων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο επιστόμιο, το καπάκι και τυχόν δυσπρόσιτες περιοχές. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για μπουκάλια για να τρίψετε το εσωτερικό και το καλαμάκι.
- Μετά το πλύσιμο, ξεπλύνετε καλά το μπουκάλι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να απολυμάνετε το μπουκάλι μουλιάζοντάς το σε διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού (1 μέρος ξίδι σε 3 μέρη νερό) για περίπου 5 λεπτά. Ξεπλύνετε ξανά με ζεστό νερό.
- Στεγνώστε πλήρως το μπουκάλι στον αέρα. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, επομένως αφήστε το να στεγνώσει τελείως στον αέρα πριν βιδώσετε το καπάκι ή το αποθηκεύσετε.
Κάντε αυτή τη διαδικασία των τριών βημάτων μία φορά την εβδομάδα για βαθύ καθαρισμό ώστε να πίνετε νερό ευχάριστα και με ασφάλεια.
πηγή / Alexander Raths/iStock/Thinkstock
Δείτε επίσης Ο Κίνδυνος Από Τις Λάμπες LED Και Το Μπλε Φως Που θα Σας Αφήσουν Με Το Στόμα Ανοιχτό – Βλαβερά Για Την Υγεία