in , , , , ,

Υγιή Μάτια Καλοκαίρι: 7 Συμβουλές

υγιή μάτια για το καλοκαίρι,συμβουλές για υγιή μάτια,συμβουλές υγείας,υγεία,φροντίδα ματιών,
υγιή μάτια για το καλοκαίρι,συμβουλές για υγιή μάτια,συμβουλές υγείας,υγεία,φροντίδα ματιών,

Αναμφίβολα γνωρίζετε για τη σημασία του αντηλιακού αλλά ξέρατε ότι η φροντίδα των ματιών σας το καλοκαίρι είναι εξίσου σημαντική με την προστασία του δέρματός σας; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που είναι τυφλοί από καταρράκτη και για έως και 10% αυτών των ατόμων, η αιτία της κατάστασής τους μπορεί να ήταν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι για να αποτρέψετε τον ήλιο να βλάψει τα μάτια σας. Τα Μάτια σας Μπορούν να Αποκαλύψουν Πόσο θα Ζήσετε Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

LeoPatrizi/Getty Images

Ακολουθούν μερικές επιστημονικές συμβουλές για την φροντίδα των ματιών το καλοκαίρι.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Ένας από τους πιο εύκολους και πιο κομψούς τρόπους για να περιποιηθείτε τα μάτια σας είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τα μάτια σας δεν προστατεύονται από τον ήλιο, εκτίθενται σε πολλαπλούς τύπους υπεριωδών ακτίνων, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της φωτοκερατίτιδας και του καταρράκτη.

Επιλέξτε πολωτικούς φακούς

Westend61/Getty Images

Οι πολωτικοί φακοί έχουν σχεδιαστεί με μια ειδική χημική ουσία που φιλτράρει περισσότερο φως από άλλα γυαλιά ηλίου. Μειώνουν επίσης την αντανάκλαση από ανακλαστικές επιφάνειες, όπως το νερό και το χιόνι, επομένως είναι μια καλή επιλογή εάν περνάτε πολύ χρόνο έξω.

Επιλέξτε το σωστό χρώμα φακού

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι οι πιο σκούροι φακοί θα παρέχουν περισσότερη προστασία από τις ακτίνες UV, ισχύει το αντίθετο. Οι εξαιρετικά σκούροι φακοί αναγκάζουν τις κόρες των ματιών σας να ανοίξουν ευρύτερα, επιτρέποντας περισσότερο ηλιακό φως να περάσει στα μάτια σας. Αντί για σκούρους φακούς, επιλέξτε γκρι για να έχετε τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο.

Διατηρήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα μάτια σας μπορεί να στεγνώσουν γρήγορα, ιδιαίτερα εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα, κάθεστε τακτικά σε κλιματιζόμενους χώρους ή περνάτε πολύ χρόνο σε πισίνες. Τα αφυδατωμένα μάτια μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, προκαλώντας κάψιμο, ερεθισμό και ευαισθησία στο φως, που μπορεί να επιδεινωθούν εάν φοράτε φακούς επαφής.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Αποφύγετε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να στεγνώσει τα μάτια σας, επομένως η μείωση της πρόσληψής του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μάτια σας πιο ενυδατωμένα.

Δείτε ακόμη 10 Εύκολοι Τρόποι για να Φροντίσετε Ευαίσθητα Μάτια

Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες εάν τα μάτια σας είναι ξηρά

Εάν έχετε μέτρια περίπτωση ξηροφθαλμίας, μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τις οφθαλμικές σταγόνες που δεν συνταγογραφούνται. Αλλά εάν ο ερεθισμός συνεχίζεται, μιλήστε με το γιατρό σας για τη λήψη συνταγογραφούμενων σταγόνων.

Καλά ισορροπημένη διατροφή

Το να ακολουθείτε μια θρεπτική διατροφή μπορεί να έχει οφέλη και για την υγεία των ματιών σας. Συγκεκριμένα, στοχεύστε σε ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα γευμάτων που περιλαμβάνει μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη. Καλές πηγές αυτής της βιταμίνης περιλαμβάνουν τις ωμές πιπεριές, τα πορτοκάλια και τα καρότα. Ομοίως, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα μάτια σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν και να διασπάσουν τον ιστό στα μάτια σας. Μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Ε σε σπόρους, ξηρούς καρπούς και γλυκοπατάτες. Τέλος, η βιταμίνη Α υποστηρίζει επίσης τη σωστή λειτουργία των ματιών και βρίσκεται σε τροφές όπως τα φυλλώδη πράσινα και τα πορτοκαλί λαχανικά.

Αντίθετα, υπάρχουν επίσης τροφές που δεν είναι εξαιρετικές για την υγεία των ματιών σας. Τα ζαχαρούχα ποτά και τα τηγανητά τρόφιμα, για παράδειγμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και, αργότερα, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Περιορίστε το χρόνο μπροστά σε μια οθόνη

Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

Το να κοιτάτε για ώρες την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή ή ενός τηλεφώνου μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας και να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται καταπόνηση των ματιών. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ευαισθησία στο φως, φαγούρα στα μάτια και θολή όραση.

Δυστυχώς, ανάλογα με τη δουλειά σας, η αποφυγή του χρόνου οθόνης μπορεί να μην είναι ρεαλιστική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τακτικές φροντίδας των ματιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιορίσετε την επίδραση που έχουν οι οθόνες στα μάτια σας. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση συνιστά να ακολουθείτε τον κανόνα 20-20-20 ενώ χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές οθόνες. Αυτό σημαίνει να κάνετε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων από όλες τις οθόνες τουλάχιστον μία φορά κάθε 20 λεπτά για να κοιτάξετε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά.

Άλλες στρατηγικές για την προστασία των ματιών σας από τις ψηφιακές οθόνες περιλαμβάνουν τη μείωση της φωτεινότητας των συσκευών σας, τη μετάβαση στη σκοτεινή λειτουργία και τη χρήση γυαλιών που μπλοκάρουν το μπλε φως.

Αποφύγετε να κοιτάτε απευθείας τον ήλιο

Το να κοιτάτε τον ήλιο για πολλή ώρα δεν είναι απλώς άβολο – μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μερικές φορές μόνιμη βλάβη στα μάτια σου. Όταν οι ακτίνες UV του ήλιου εισχωρούν στα μάτια σας, μπορούν να σχηματίσουν ελεύθερες ρίζες και να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή σας, προκαλώντας πιθανώς μια κατάσταση γνωστή ως ηλιακή ή φωτική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα πιο ήπια συμπτώματα της ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να κυμαίνονται από υγρά μάτια μέχρι δυσφορία στα μάτια και πονοκέφαλο. Εάν η περίπτωσή σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να εμφανίσετε θολή όραση ή τυφλά σημεία. Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η όρασή σας έχει επιδεινωθεί αφού κοιτάγατε τον ήλιο ή μια έκλειψη, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Προστατέψτε τα μάτια σας όταν βρίσκεστε έξω ή όταν κάνετε αθλήματα

Εκτός από το να φοράτε γυαλιά ηλίου, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε τα μάτια σας ενώ περνάτε χρόνο έξω.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε κηπουρική ή πεζοπορία, μπορείτε να φορέσετε ένα φαρδύ καπέλο με γείσο για να κρατάτε τα μάτια σας καλυμμένα. Εάν κατευθύνεστε προς την παραλία ή την πισίνα, πάρτε ένα ζευγάρι γυαλιά για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το νερό, το αλάτι και το χλώριο και να απομακρύνετε το μάτι του κολυμβητή. Ομοίως, εάν αθλείστε, φροντίστε να φορέσετε προστατευτικά γυαλιά για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού των ματιών σας.

Ό,τι κι αν κάνετε, θα πρέπει επίσης να φοράτε αντηλιακό στο πρόσωπό σας για να αποφύγετε εγκαύματα στα βλέφαρά σας ή στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια σας.

Ποιοτικός ύπνος

Εάν έχετε ποτέ ξυπνήσει από έναν κακό ύπνο με ξηρά μάτια και φαγούρα, έχετε βιώσει πώς η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών σας και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλής ποιότητας ύπνου και ξηροφθαλμίας, σημειώνοντας ότι η κατώτερη ποιότητα ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις.

Όταν είστε κουρασμένοι, έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να τρίψετε τα μάτια σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη στα μάτια ή σε μόλυνση. Ξεχωριστά, η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί με άλλα ενοχλητικά αλλά μη σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως η μυοκυμία (σύσπαση των ματιών), τα μάτια με αίμα και το πρήξιμο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για συμβουλές υγείας ή ιατρικής βοήθειας. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό ή άλλο εξειδικευμένο πάροχο υγείας σχετικά με οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική κατάσταση.

πηγή

Δείτε επίσης Τι Μπορούν να Αποκαλύψουν τα Μάτια για την Υγεία σας

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

ανάμειξη πλακιδίων μπάνιου,συνδυασμοί πλακιδίων μπάνιου,διακόσμηση μπάνιου,ιδέες διακόσμησης μπάνιου,διακόσμηση,

141 Ιδέες για να Συνδυάσετε Πλακάκια στο Μπάνιο

Αυτά Μαγνητίζουν τη Σκόνη: 24 Σημεία στο Σπίτι που Πιθανώς Καθαρίζετε Σπάνια