in , , ,

ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ Ο ΦΡΑΠΕ; – ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;

ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ Ο ΦΡΑΠΕ; – ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;
ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ Ο ΦΡΑΠΕ; – ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;

Με αφορμή μία φράση που άκουσα πολύ πρόσφατα, ότι «ο φραπέ μ’ ενόχλησε στο στομάχι γιατί είναι χημικός καφές», άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο, σκεπτόμενη για ποιο λόγο δεν έχει καταρριφθεί πλέον αυτός ο μύθος.

Πάμε να δούμε μαζί την παραγωγική του διαδικασία, βήμα-βήμα, για να σου λυθεί κάθε απορία γύρω από αυτό το ρόφημα;

Πώς φτιάχνεται λοιπόν ο στιγμιαίος καφές;

Η διαδικασία ξεκινά επιλέγοντας την ποικιλία και συλλέγοντας τους κόκκους
Σε ποικιλίες Robusta ή Arabica θα συναντήσεις το στιγμιαίο καφέ, με ήπιο-λιγότερο πικρό καφέ ή πιο έντονη-μεστή γεύση αντίστοιχα, για να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει περισσότερο. Οι κόκκοι του καφέ συλλέγονται από το καφεόδεντρο και στο στάδιο αυτό είναι κόκκινοι σαν κεράσι.

Διαλέγοντας τους κατάλληλους κόκκους

Οι καρποί αποφλοιώνονται για να μείνουν οι πράσινοι κόκκοι του καφέ, οι οποίοι επιλέγονται προσεκτικά πριν προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Η σωστή διαλογή θα οδηγήσει σε έναν πλούσιο σε άρωμα και γεύση καφέ.

Οι κόκκοι καβουρδίζονται και αλέθονται

Για να το καταλάβεις καλύτερα, «ψήνονται» σε ειδική θερμοκρασία και για ορισμένη χρονική διάρκεια. Στο στάδιο αυτό οι κόκκοι από πράσινοι παίρνουν αυτό το καφέ σκούρο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε στον καφέ. Έπειτα αλέθονται διαδοχικά και δημιουργείται η σκόνη του καφέ, σε ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος.

Το διαδοχικό φιλτράρισμα του στιγμιαίο καφέ

Ίσως από τα σημαντικότερα βήματα, στην παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ, που λίγοι γνωρίζουν! Στο στάδιο αυτό η σκόνη του καφέ περνάει από ειδικά φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου αφαιρεθεί όλο το κατακάθι.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα φιλτραρισμένου καφέ, που έχει ουδέτερη ή και προστατευτική δράση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη

Κι έρχεται η αφυδάτωση

Ξεκίνησε η διαδικασία από τον κόκκινο, σαν κεράσι, καρπό του καφεόδεντρου κι έφτασε στο στάδιο της αφυδάτωσης, απ’ όπου παίρνουμε τον καφέ που φτάνει στα σπίτια όλων μας…

Να τον πιεις στο ποτήρι ή την… κούπα!

Και τώρα είμαστε στο τελευταίο στάδιο: ήρθε η ώρα να φτιάξεις τον φραπέ ή το νες σου! Χρησιμοποίησε 200ml περίπου νερού και 2 κ. γλυκού στιγμιαίου καφέ – είναι 4g εάν σου αρέσει να μετράς τις ποσότητες που βάζεις.

Απόλαυσε την εγρήγορση που θα σου προσφέρει η καφεΐνη και τα οφέλη των 860mg αντιοξειδωτικών που θα βρεθούν στο ποτήρι σου!

Στην υγεία σου!

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πηγή: www.mednutrition.gr 

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 3

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

λεπτομέρειες ρούχων,συμβουλές για ρούχα,επαγγελματικά ρούχα,μόδα,συμβουλές μόδας,συνέντευξη εργασίας,

11 Μικρές Λεπτομέρειες Ρούχων που θα σας Βοηθήσουν να Αποκτήσετε Εύκολα τη Δουλειά των Ονείρων σας

χρώματα για κοντά μαλλιά,βαφές κοντών μαλλιών,κοντά μαλλιά,ομορφιά,συμβουλές ομορφιάς,

Κοντά Μαλλιά και Κουρέματα: 30 Εκπληκτικές Ιδέες Χρωμάτων