Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει γενικά χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, νέα έρευνα ωστόσο διαπίστωσε αύξηση της εν λόγω νευροτοξίνης σε κάποιες κονσέρβες.
Σύμφωνα με το CBS News, οι ειδικοί έλεγξαν πέντε δημοφιλείς μάρκες τόνου.
Παρότι τα επίπεδα υδραργύρου, ήταν σε όλες εντός των ορίων που έχει θέσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, οι ειδικοί προέτρεψαν τις έγκυες να «αποφεύγουν εντελώς τον τόνο σε κονσέρβα».
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων, οι έγκυες μπορούν να τρώνε τόνο σε κονσέρβα σε περιορισμένες ποσότητες.
«Από κονσέρβα σε κονσέρβα, τα επίπεδα υδραργύρου μπορεί να αυξηθούν σε βαθμό που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ενός εμβρύου», δήλωσε ο James Rogers, διευθυντής έρευνας και δοκιμών για την ασφάλεια των τροφίμων στην ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση Consumer Reports.
Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει τη νευροανάπτυξη, δήλωσε ο ιατρικός συνεργάτης του CBS News, Δρ. David Agus.
Οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας και καθυστέρηση της ανάπτυξης στα παιδιά. Εάν ένα έμβρυο εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μπορεί στο μέλλον αν αναπτύξει προβλήματα σκέψης και μνήμης, είπε.
Η Consumer Reports εξέτασε 10 προϊόντα τόνου από πέντε μάρκες. Οι δοκιμές περιελάμβαναν περίπου 30 δείγματα τόνου σε νερό.
Κάποια είδη τόνου τείνουν να έχουν λιγότερο υδράργυρο από άλλα, αλλά αυτό δεν μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κοιτάζοντας τη συσκευασία.
Οι ερευνητές βρήκαν στα έξι από τα 30 δείγματα τέτοιες ποσότητες υδραργύρου «που θα άλλαζαν τη σύσταση του FDA σχετικά με το πόσο συχνά μπορεί κανείς να τρώει τον συγκεκριμένο τόνο», ανέφερε το CBS News.
Τα παιδιά πρέπει να τρώνε περιορισμένες ποσότητες τόνου και οι ενήλικες -πλην των εγκύων- δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 230 γραμμάρια την εβδομάδα.
via spirossoulis / φώτο