in , ,

Η Λήψη Συμπληρωμάτων Βιταμίνης D Φάνηκε να Αποτρέπει την Άνοια σε μια Μεγάλης Κλίμακας Μελέτη

λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D,άνοια,συμβουλές υγείας,υγεία,
Η Λήψη Συμπληρωμάτων Βιταμίνης D Φάνηκε να Αποτρέπει την Άνοια σε μια Μεγάλης Κλίμακας Μελέτη

Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη. Πώς θα αυξήσετε την παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό σας

Derek Davis/Portland Press Herald via Getty Images

Στη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 71, οι οποίοι όλοι δεν ειχαν άνοια στην αρχή του πειράματος. Περίπου 4.600 (ή το 37%) των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D. Αυτά περιελάμβαναν ασβέστιο-βιταμίνη D, χοληκαλσιφερόλη και εργοκαλσιφερόλη.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δοκιμής, σχεδόν 2.670 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Από τους ασθενείς με άνοια, μόλις 679 (ή 25%) έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D, ενώ περίπου 2.000 (ή 75%) όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα των συμμετεχόντων που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D είχε 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Οι γυναίκες και τα άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία, σε αντίθεση με εκείνα που έδειχναν σημάδια απώλειας μνήμης και πνευματικής ικανότητας γνωστή ως ήπια γνωστική εξασθένηση, ήταν ιδιαίτερα λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια με συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο μορφωμένοι, λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, περιλάμβανε περισσότερες γυναίκες και λιγότερους μαύρους. Το να έχετε σκουρόχρωμο δέρμα μειώνει την ποσότητα βιταμίνης D που παράγει το δέρμα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Δείτε ακόμη Το σώμα κάνει Σινιάλο: 6 Προειδοποιητικά Σημάδια Έλλειψης Βιταμίνης D – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Η μελέτη είναι περιορισμένη επειδή οι ερευνητές παρατήρησαν τη σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων και άνοιας μόνο χρησιμοποιώντας αυτοαναφερόμενα δεδομένα, όχι με τυχαία ανάθεση στους συμμετέχοντες να λάβουν βιταμίνη D ή εικονικό φάρμακο, δήλωσε ο Byron Creese, λέκτορας νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και συν-συγγραφέας της μελέτης. Οι δοκιμές που εκχωρούν τυχαία εικονικά φάρμακα ή θεραπείες χωρίς οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ποια παίρνουν θεωρούνται το «χρυσό πρότυπο» στην επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και της άνοιας. Μια αυστραλιανή μελέτη η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 300.000 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε άτομα που είχαν έλλειψη βιταμίνης.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι ειδικοί στον τομέα που δεν εργάστηκαν στη μελέτη τόνισαν τους περιορισμούς της. Η Susan Fairweather-Tait, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι τα ευρήματα δεν είναι αρκετά ισχυρά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της άνοιας, εν μέρει επειδή εξέτασε μόνο τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και όχι πόση έλαβε ένα άτομο με άλλους τρόπους, όπως το φως του ήλιου και το φαγητό.

Ο Gill Livingston, καθηγητής ψυχιατρικής ηλικιωμένων στο UCL του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι οι ομάδες που έπαιρναν και δεν έπαιρναν βιταμίνη D ήταν «εντυπωσιακά διαφορετικές». Είπε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν MCI, με την έρευνα να υποδηλώνει ότι περίπου το 40% αυτών των ατόμων θα αναπτύξουν τελικά άνοια και θα ήταν αναμενόμενο ότι τα ποσοστά άνοιας σε αυτούς με MCI θα ήταν υψηλότερα στη μελέτη. Και τα ευρήματα περιπλέκονται περαιτέρω από το γεγονός ότι όσοι έλαβαν τα συμπληρώματα ήταν πιο πιθανό να είναι λευκοί και λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη.

Η καθηγήτρια Tara Spires-Jones του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είπε ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, καθώς «θα μπορούσαν να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής γενικά και κάτι άλλο μπορεί να προκαλεί χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.”

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν όταν η έκθεση στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν βιταμίνη D μέσω του ήλιου και τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και το βοδινό συκώτι. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D την ημέρα συνολικά.

Σε ορισμένες χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως τους χειμερινούς μήνες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστώνται συμπληρώματα βιταμίνης D. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συμβουλεύουν να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τα συμπληρώματα βιταμίνης D, καθώς η λήψη πάρα πολλών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετο, σύγχυση και μυϊκές κράμπες.

πηγή

Δείτε επίσης 10 Σημάδια που Φανερώνουν Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

8 Συμβουλές Μόδας Ώστε τα Ρούχα σας να Μοιάζουν με Ένδυση Εκατομμυριούχου

8 Συμβουλές Μόδας Ώστε τα Ρούχα σας να Μοιάζουν με Ένδυση Εκατομμυριούχου

8 Μικρές Λεπτομέρειες Ένδυσης που Μπορούν να σας Κάνουν να Φαίνεστε Κομψή

8 Μικρές Λεπτομέρειες Ένδυσης που Μπορούν να σας Κάνουν να Φαίνεστε Κομψή