Η κόπωση γίνεται όλο και πιο συχνή σήμερα. Και, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο τα υψηλά επίπεδα άγχους που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία και κούραση όλη την ημέρα. Το 20%-60% των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα διαφόρων σωματικών και όχι ψυχικών προβλημάτων, πολλά από τα οποία δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν. 6 Καθημερινές Συνήθειες που τα Δόντια σας θα σας Ευγνωμονούν που Υιοθετήσατε
Κατανάλωση υπερβολικής καφεΐνης
Συνήθως υποθέτουμε ότι ο καφές και τα ενεργειακά ποτά μας δίνουν μόνο μια γρήγορη απαραίτητη ώθηση ενέργειας. Γι’ αυτό, αν βασιζόμαστε υπερβολικά σε όλα αυτά τα ροφήματα, μπορεί να νιώθουμε καλά για λίγο, αλλά πολύ κουρασμένοι την επόμενη μέρα.
Επίσης, ο καφές έχει τεράστιο αντίκτυπο στον ύπνο μας. Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται άμεσα με τις νυχτερινές ανησυχίες καθώς και με την αύξηση των νυχτερινών ξυπνημάτων, επομένως, μειώνεται ο συνολικός χρόνος ύπνου.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο. Επομένως, αν έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να τον μειώσετε και να δείτε αν βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων ύπνου και ενέργειας.
Παρεμπιπτόντως, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, οπότε αν είστε λάτρης αυτού του «πιο φυσικού» ενισχυτικού ενέργειας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αν τελικά είναι τόσο καλό για την υγεία σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σας.
Δεν πίνετε αρκετό νερό
Το να είστε καλά ενυδατωμένοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Χάνουμε νερό με κάθε θερμίδα που ξοδεύουμε. Και όλες αυτές οι απώλειες πρέπει να αντικατασταθούν. Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό, θα νιώθουμε όλο και πιο κουρασμένοι και η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε θα μειωθεί σημαντικά.
Στην πραγματικότητα, η αφυδάτωση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας, το οποίο επηρεάζει επίσης τους κύκλους του ύπνου μας, μειώνοντάς τους όπως ο καφές. Και τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια: δίψα, κόπωση, ζάλη, ακόμη και πονοκεφάλους.
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα, ή κάτι τέτοιο. Αλλά όλα εξαρτώνται από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα δραστηριότητάς μας. Απλώς ξεκινήστε με ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που αισθάνεστε κουρασμένοι και δείτε μόνοι σας — η διάθεση και η ευεξία σας θα βελτιωθούν πολύ σύντομα.
Δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στη διατροφή σας
Αυτό προκαλεί αναιμία, η οποία μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι. Η έλλειψη σιδήρου στο αίμα εμποδίζει το σώμα να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη. Ωστόσο, δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα εάν δεν κάνετε μια εξέταση αίματος. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, μπορείτε να πείτε ότι έχετε έλλειψη φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων εάν το δέρμα σας είναι πολύ χλωμό σε σύγκριση με το κανονικό δέρμα.
Εάν η κόπωση έχει γίνει κάπως φυσιολογική για μεγάλο, μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Εάν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στο σώμα σας, αλλάξτε τη διατροφή σας και τρώτε περισσότερο σπανάκι και κρέας και πάρτε διαφορετικά συμπληρώματα σιδήρου.
Είστε vegan ή χορτοφάγοι.
Η απαραίτητη βιταμίνη, Β12, βρίσκεται μόνο στη ζωική πρωτεΐνη. Και η έλλειψή της μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένου. Επομένως, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να λάβετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για να διατηρήσετε τον τρόπο ζωής σας και να αισθάνεστε ενεργοί κάθε μέρα.
Δείτε ακόμη 5 Άγνωστες Αιτίες για τους Πονοκεφάλους και πώς να τους Αποτρέψετε ή να τους Απαλύνετε
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια πολύ κοινή ασθένεια και περίπου το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα τον αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ζωής του, κυρίως γυναίκες. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας απλά δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, η οποία ελέγχει τον μεταβολισμό μας. Γι’ αυτό όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, μπορεί να νιώθουμε κούραση, να έχουμε αύξηση βάρους και να νιώθουμε κρυάδες όλη την ώρα.
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση είναι ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να συμβάλει στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να το προσδιορίσει και ένας γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον υπολειτουργικό θυρεοειδή σας και να νιώσετε καλύτερα.
Υπνική άπνοια
Είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία μπορεί να υπάρχουν παύσεις στην αναπνοή ενώ ένα άτομο κοιμάται. Συνεχίζεται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να συμβεί αρκετές φορές τη νύχτα. Πολύ συχνά, η αναπνοή γίνεται ξανά φυσιολογική με ένα ρουθούνισμα ή έναν ήχο πνιγμού. Είναι πολύ ενοχλητικό στον ύπνο ενός ατόμου, ο οποίος στη συνέχεια, κατά συνέπεια, οδηγεί σε υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρωινούς πονοκεφάλους, προβλήματα μνήμης, κακή συγκέντρωση και ευερεθιστότητα. Επομένως, εάν γνωρίζετε ότι ροχαλίζετε, απλώς ρωτήστε εάν οι άλλοι παρατηρήσουν ποτέ προβλήματα με την αναπνοή σας και ενώ κοιμάστε. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό — υπάρχουν πολλές καλές θεραπείες για αυτήν την πάθηση που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου και την ευεξία σας.
Τροφικές ευαισθησίες
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν τροφικές ευαισθησίες, ειδικά εάν έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή οποιαδήποτε άλλη αυτοάνοση κατάσταση. Οι πιο κοινές ευαισθησίες είναι η γλουτένη, η σόγια, τα αυγά, το καλαμπόκι και οι ξηροί καρποί.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε επίσης να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος και να μάθετε εάν έχετε ευαισθησίες ή μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε το φαγητό που πιστεύετε ότι είναι ένα πρόβλημα. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων ενέργειάς σας, αλλά μπορεί επίσης να εξαλείψει πολλά άλλα συμπτώματα.
Μπλε φως
Έχουμε πρόσβαση σε ρεύμα 24/7. Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση σε φως πλούσιο σε μπλε μήκος κύματος, ειδικά το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και την υγεία του ύπνου μας.
Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε τη χρήση smartphone και tablet όπου είναι δυνατόν ή να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης. Σήμερα, είναι δυνατό να προγραμματίσετε όλα αυτά τα πράγματα έτσι ώστε οι συσκευές να το κάνουν αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες.
Αλλά αν πιστεύετε ότι η επιλογή ενός βιβλίου θα βοηθήσει, κάνετε λάθος, καθώς οι κανονικοί λαμπτήρες είναι επίσης πηγή μπλε φωτός. Προσπαθήστε λοιπόν τουλάχιστον να αλλάξετε τις λάμπες στην κρεβατοκάμαρά σας σε αυτές με χαμηλότερη αναλογία M/P. Η αναλογία M/P θα προάγει την εγρήγορση και θα παράγει αρκετό οπτικό φωτισμό που δεν θα κουράσει τα μάτια σας.
Εάν απλά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς να χαζέψετε στο τηλέφωνό σας αργά το βράδυ ή εάν έχετε αϋπνία, τα γυαλιά μπλε φωτός μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή. Δεν θα σας κάνει να έχετε ανοσία στις επιπτώσεις του μπλε φωτός, αλλά σίγουρα θα μειώσει τη συνολική σας έκθεση σε αυτό.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Επίσης, υπάρχει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Είναι μια κατάσταση ακραίας κόπωσης που επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες. Και δεν μπορεί να βελτιωθεί με την ανάπαυση και συχνά προκαλεί χαμηλότερο επίπεδο επαγγελματικής, εκπαιδευτικής ή κοινωνικής λειτουργίας, ακόμη και αίσθημα ζαλάδας όλη την ώρα.
Διαγιγνώσκεται μόνο από γιατρούς και παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, η πλειονότητα των συμπτωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, αν και, με τη δέουσα θεραπεία, πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιες βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου.
Δείτε επίσης 9 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε Όταν Έχετε Άγχος και Κούραση