Δεν συνειδητοποιούν όλοι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το στόμα σας στη διατήρηση της υγείας σας και υπάρχουν μερικές καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το στόμα συνδέεται με το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά μικρόβια μπορούν να εισέλθουν από το στόμα σας και να μεταφερθούν στο υπόλοιπο σώμα σας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό όλη την ημέρα και να προσέχετε και τα μικρά πράγματα. Λεύκανση Δοντιών στο Σπίτι: 8 Φυσικοί Τρόποι για να Λευκάνετε τα Δόντια σας
Μην βουρτσίζετε πολύ δυνατά.
Τα ούλα κάθε ατόμου πρέπει να είναι ροζ και σφριγηλά εάν είναι σε 100% υγιή κατάσταση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν πρησμένα ούλα που συχνά αιμορραγούν ή, ακόμη χειρότερα, αρχίζουν να υποχωρούν. Εάν τα ούλα σας υποχωρούν, θα μπορείτε να το παρατηρήσετε, καθώς τα δόντια σας θα φαίνονται πιο μακριά από το συνηθισμένο.
Ένας βασικός λόγος για αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι βουρτσίζετε πολύ δυνατά και με μια οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες. Η σύσταση των οδοντιάτρων είναι οι άνθρωποι να βουρτσίζουν τα δόντια τους με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες σε κυκλικές κινήσεις. Δεν πρέπει να ασκούν υπερβολική πίεση για να προστατεύουν τα δόντια τους από τη φθορά.
Θυμηθείτε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας.
Το να παραλείψετε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας μπορεί να σημαίνει ότι όλα τα βακτήρια που συγκεντρώνονται πάνω της θα έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αρχίσετε να χέετε άσχημη αναπνοή, αδυναμία γεύσης των τροφίμων, ασθένειες των ούλων, ακόμη και μυκητιακές μολύνσεις ζύμης. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ξύστρα γλώσσας, καθώς είναι πολύ πιο βολικό για τη γλώσσα σας από μια κανονική οδοντόβουρτσα.
Εάν χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα, πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό. Ξεκινήστε από το πίσω μέρος της γλώσσας και να είστε πολύ απαλοί, φροντίζοντας να μην αγγίζετε τα ούλα ή τα δόντια σας. Αφού τελειώσετε, πρέπει να ξεπλύνετε ξανά για να απαλλαγείτε από τυχόν βακτήρια.
Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα και αποφύγετε δύσοσμες τροφές.
Η κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά σε σχεδόν καθημερινή βάση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη συνεχή κακή αναπνοή. Αλλά ο πιο συνηθισμένος λόγος για το πρόβλημα είναι η κακή οδοντική υγιεινή, με τα υπολείμματα τροφών να παραμένουν στο στόμα σας. Αυτά τα υπολείμματα θα σαπίσουν και θα δημιουργήσουν μια δυσάρεστη οσμή. Όχι μόνο αυτό, αλλά πολλά βακτήρια παραμένουν στη γλώσσα και παράγουν δύσοσμες ενώσεις θείου.
Εδώ παίζει ρόλο το στοματικό διάλυμα, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και προσφέρει μια αίσθηση φρεσκάδας. Εάν το στοματικό διάλυμα περιέχει φθόριο, τότε μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περιοδοντική νόσο και ακόμη και στη μείωση της τερηδόνας.
Δείτε ακόμη 8 Λάθη Στοματικής Υγιεινής που Καταστρέφουν τα Δόντια Σιγά Σιγά
Χρησιμοποιήστε τα σωστά προϊόντα εάν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα.
Εάν το να πίνετε κρύο νερό και να τρώτε ζεστή σούπα είναι βασανιστήριο για εσάς, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ευαισθησία εμφανίζεται όταν το σμάλτο των δοντιών έχει φθαρεί, κάνοντας τις ρίζες των δοντιών σας εκτεθειμένες. Ο οδοντίατρος θα μπορεί να σας πει ποιες οδοντόκρεμες είναι οι καλύτερες για ευαισθησία, ώστε να μην χρησιμοποιείτε τίποτα που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Επίσης, μπορεί να εφαρμόσει φθόριο στις πιο ευαίσθητες περιοχές για να κάνει το σμάλτο πιο δυνατό και να ανακουφίσει τον πόνο.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι είναι να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και να ακολουθήσετε τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μπορεί επίσης να θέλετε να μείνετε μακριά από όξινα τρόφιμα που έχουν την ικανότητα να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.
Να καθαρίζετε τα δόντια σας κάθε χρόνο.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η κακή οδοντική υγιεινή είναι ο αποχρωματισμός των δοντιών σας. Εάν δεν τα βουρτσίζετε όσο συχνά χρειάζεται, τα βακτήρια, το οξύ και η πλάκα συσσωρεύονται πιο εύκολα στο στόμα σας. Είναι η πλάκα και η πέτρα που δημιουργούν αυτή την κίτρινη επικάλυψη στο εξωτερικό των δοντιών σας, καθιστώντας τα δυσάρεστα στην όψη.
Έτσι, εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα, πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας μια φορά το χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο οδοντίατρος θα μπορεί να αφαιρέσει την πέτρα και την πλάκα από αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές. Θα καθαρίσει επίσης τα δόντια σας με ειδικά εργαλεία και στη συνέχεια θα τα γυαλίσει.
Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι παρατηρούν πληγές στις γωνίες του στόματός τους που είναι αρκετά επώδυνες. Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ο κρύος καιρός που τα προκαλεί, στην πραγματικότητα οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι ορισμένες διατροφικές ελλείψεις, το υπερβολικό σάλιο ή μια συνήθεια να σουφρώνουμε τα χείλη.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να ζητήσετε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και θα σας προσφέρουν ανακούφιση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για να δείτε εάν έχετε ελλείψεις που θα μπορούσαν να προκαλούν το πρόβλημα.
Υπάρχουν 3 πιθανοί λόγοι για τη δυσάρεστη μεταλλική γεύση που μπορεί να αντιμετωπίζετε, ένας από αυτούς είναι ένα φάρμακο που μπορεί να παίρνετε. Τα αντιισταμινικά, τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για την καρδιά μπορούν συχνά να προκαλέσουν αυτή τη μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Επίσης, μπορεί να είναι ένα άμεσο σύμπτωμα της ουλίτιδας, που θα απαιτήσει επίσκεψη στον οδοντίατρο και πλήρη αλλαγή της ρουτίνας οδοντικής υγιεινής σας.
Ο τρίτος λόγος είναι η πιθανότητα να έχεις ανεπάρκεια ψευδαργύρου, κάτι που είναι πιο πιθανό αν είσαι vegan ή χορτοφάγος. Τα όσπρια, το φύτρο σιταριού, οι σπόροι κολοκύθας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά αν δεν θέλετε να καταναλώσετε κανένα από αυτά τα πράγματα, ίσως χρειαστεί να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.
Δείτε επίσης 9 Συμβουλές για τη Φροντίδα των Δοντιών από Οδοντιάτρους που Δεν Πρέπει να Αγνοηθούν