Η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Είναι κρίσιμη για τη μάθηση, την κατανόηση, τη σκέψη και την εθελοντική κίνηση. Το φαγητό δεν περιέχει ντοπαμίνη. Στην πραγματικότητα, η ντοπαμίνη δεν μπορεί να μεταφερθεί από το αίμα στον εγκέφαλο. Ωστόσο, τα τρόφιμα περιέχουν έναν σημαντικό πρόδρομο της ντοπαμίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φυσικής παραγωγής ντοπαμίνης. Αυτός ο πρόδρομος είναι ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μια πρωτεΐνη τυριού που ονομάζεται καζεΐνη. Φραγμένες Αρτηρίες ‘Υπουλα συμπτώματα: Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας
Γαλακτοκομικά και αυγά
Σαφώς, το τυρί, το τυρί κότατζ, τα αυγά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν τυροσίνη. Δυστυχώς, τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να αναστείλουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη σύνθεση ντοπαμίνης. Έτσι, αν και το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν τα δομικά στοιχεία για την ντοπαμίνη, η κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες δεν θα προκαλέσει απαραίτητα την αύξηση της ντοπαμίνης που θα περίμενε κανείς.
Κρέας και ψάρια
Πολλά κρέατα είναι πλούσιες πηγές τυροσίνης. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπάρχει στον σολομό και τη γαλοπούλα. Ο μπακαλιάρος, ο εγκλεφίνος, το καθρεπτόψαρο και ο σύρτης είναι επίσης αρκετά πλούσια σε τυροσίνη. Αυτά τα ψάρια ειδικότερα, επειδή είναι αρκετά άπαχα με χαμηλά λιπαρά, μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη ντοπαμίνη. Η γαλοπούλα χωρίς το δέρμα μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Τα κρέατα κυνηγιού, όπως το βουβάλι και η άλκη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη, όπως και οι γαρίδες.
Δείτε ακόμη 10 Τροφές που Μπορούν να σας Κάνουν πιο Αγχωμένους και τι Μπορείτε να Φάτε Αντ’ Αυτού
Σόγια
Η σόγια και η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένα προϊόντα, από vegan μπιφτέκια έως μπάρες granola, περιέχουν απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας ως κύρια πηγή πρωτεΐνης. Λόγω των υψηλών επιπέδων τυροσίνης, τα τρόφιμα με σημαντική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σόγιας είναι τρόφιμα που αυξάνουν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Μερικά λαχανικά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη. Στην πραγματικότητα, η πλουσιότερη πηγή τυροσίνης είναι ένα λαχανικό: η σπιρουλίνα ή τα γαλαζοπράσινα φύκια. Άλλα λαχανικά πλούσια σε τυροσίνη περιλαμβάνουν τα φύκια και η ινδική μουστάρδα. Αυτές οι πηγές είναι χαμηλές σε λιπαρά και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν πραγματικά τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη και ενισχύουν τα οφέλη της τυροσίνης.
Όσπρια και φρούτα
Τα φασόλια, ειδικά τα φασόλια λίμα, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και οι σπόροι κολοκύθας είναι μέτριες πηγές τυροσίνης. Οι μπανάνες και τα αβοκάντο, αν και μέτρια στην περιεκτικότητά τους σε τυροσίνη, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Δείτε επίσης 13 Τροφές για να Περιορίσετε την Όρεξή σας και να Χάσετε Βάρος