Γιατί το Ίδιο Φαγητό Μπορεί να Είναι Νόστιμο για Κάποιους και Όχι για Κάποιους Άλλους. Αυτός είναι ο Λόγος που δεν μας Αρέσουν οι Ίδιες Γεύσεις

Αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση της γεύσης πολύ διαφορετικά λόγω πολλών παραγόντων και γι’ αυτό το ίδιο φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο για κάποιους αλλά όχι για άλλους. Έχουν οι γυναίκες καλύτερη αίσθηση της γεύσης από τους άντρες;

Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας επηρεάζουν τις γεύσεις των παιδιών.

brightside

Οι διατροφικές μας προτιμήσεις μπορεί να αρχίσουν να διαμορφώνονται ακόμη και πριν από τη γέννηση και επηρεάζονται από το τι έτρωγε η μητέρα μας ενώ ήταν έγκυος. Μέσα στη μήτρα, το έμβρυο λαμβάνει υγρά με γεύση από τις διατροφικές συνήθειες της μαμάς. Για παράδειγμα, τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες έτρωγαν σκόρδο, έχουν λιγότερη αρνητική αντίδραση στη οσμή και τη γεύση του. Έτσι, οι διατροφικές συνήθειες μιας μαμάς μπορούν να αυξήσουν τις προτιμήσεις του παιδιού για τις γεύσεις φαγητών μετά τη γέννηση.

Δεν τρώμε φαγητό επειδή μας αρέσει, μας αρέσει επειδή το τρώμε.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με τις βασικές αισθήσεις της γλώσσας: όχι στο ξινό και πικρό, ναι στο γλυκό. Εξελικτικά μιλώντας, βοήθησε τους προγόνους μας να απομακρυνθούν από δυνητικά δηλητηριώδεις τροφές που έχουν μια ξινή γεύση και προς τα θρεπτικά, ασφαλή για κατανάλωση γλυκά τρόφιμα. Αλλά τα γονίδια στην πραγματικότητα παίζουν έναν εκπληκτικά μικρό ρόλο στο θέμα.

Κάποια στιγμή, τα παιδιά αρχίζουν να αρνούνται οτιδήποτε καινούργιο και αν οι γονείς σταματήσουν να τους προσφέρουν νέες γεύσεις, ένα παιδί θα μισεί αυτά τα τρόφιμα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν συνεχίσετε να προσφέρετε νέα φαγητά, τελικά θα τους αρέσουν. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να μιμούνται τη στάση των ενηλίκων απέναντι σε ορισμένες γεύσεις αλλά αυτό δεν συμβαίνει παρά πολύ αργότερα.

Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση λιγότερο επώδυνη, μεταμφιέσετε το νέο φαγητό ως κάτι που δεν είναι καινούργιο.

Δείτε ακόμη Οι Μεγαλύτερες Διαφορές Μεταξύ 10 Ειδων Γάλακτος και Ποιο Πρέπει να Πίνετε

Related Post

Η προσωπική εμπειρία διαμορφώνει τη στάση μας.

brightside

Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές συσχετίσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην άποψή μας για ένα συγκεκριμένο φαγητό. Εάν έχουμε κάποια γλυκιά ανάμνηση που συνδέεται με τη γεύση ή την όσφρηση, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, ενισχύοντας την ευχάριστη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, εάν αρρωστήσετε από κάποιο φαγητό, θα αναπτύξετε μια φυσική απώθηση, που ονομάζεται γευστική αποστροφή προς αυτό.

Ακόμη και οι γεύσεις που μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά εξωτικές και παράξενες για μερικούς ανθρώπους, τείνουν να μας αρέσουν με τον καιρό. Ειδικά αν συνδέονται με κάποια θετική προσωπική εμπειρία. Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε μια συγκεκριμένη γεύση και οσμή, τόσο περισσότερους συνειρμούς δημιουργούμε με αυτήν και τόσο τείνουμε να μας αρεσει. ‘

Μας αρέσουν περισσότερο τα φαγητα που κυριαρχούν στην κουλτούρα μας.

brightside

Οι προτιμήσεις ή οι αντιπάθειές μας στα τρόφιμα μπορούν επίσης να συνδεθούν με την κουλτούρα. Ορισμένοι πολιτισμοί αγκαλιάζουν ορισμένες γεύσεις στα φαγητά τους, επειδή συγκεκριμένα συστατικά είναι διαθέσιμα σε αυτήν την περιοχή, όπως το κάρυ στην ινδική κουζίνα.

Οι γευστικοί κάλυκες καθορίζουν πόσο έντονα βιώνουμε τη γεύση.

© pixabay.com, © pixabay.com

Ένα άλλο πράγμα που επηρεάζει τις γεύσεις είναι οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας. Μερικοί άνθρωποι είναι «υπεργευστικοί», ενώ άλλοι είναι «μη γευσιγνώστες» και «κανονικοί γευσιγνώστες». Οι υπεργευστικοί έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες και αντιλαμβάνονται πιο έντονα την πικρία, τη γλυκύτητα και την ξινή. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα αποστροφής για φαγητά με έντονη γεύση, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα για τους άλλους.

Δείτε επίσης 10 Συναρπαστικά Πράγματα που Κάνει το Ανθρώπινο Σώμα Κυριολεκτικά “Κάτω από τη Μύτη μας”

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Recent Posts

50 Ράφια από Παλέτες που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνοι σας

Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More

6 Μαΐου, 2024

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό;

Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More

6 Μαΐου, 2024

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα