Αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση της γεύσης πολύ διαφορετικά λόγω πολλών παραγόντων και γι’ αυτό το ίδιο φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο για κάποιους αλλά όχι για άλλους. Έχουν οι γυναίκες καλύτερη αίσθηση της γεύσης από τους άντρες;
Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας επηρεάζουν τις γεύσεις των παιδιών.
Οι διατροφικές μας προτιμήσεις μπορεί να αρχίσουν να διαμορφώνονται ακόμη και πριν από τη γέννηση και επηρεάζονται από το τι έτρωγε η μητέρα μας ενώ ήταν έγκυος. Μέσα στη μήτρα, το έμβρυο λαμβάνει υγρά με γεύση από τις διατροφικές συνήθειες της μαμάς. Για παράδειγμα, τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες έτρωγαν σκόρδο, έχουν λιγότερη αρνητική αντίδραση στη οσμή και τη γεύση του. Έτσι, οι διατροφικές συνήθειες μιας μαμάς μπορούν να αυξήσουν τις προτιμήσεις του παιδιού για τις γεύσεις φαγητών μετά τη γέννηση.
Δεν τρώμε φαγητό επειδή μας αρέσει, μας αρέσει επειδή το τρώμε.
Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με τις βασικές αισθήσεις της γλώσσας: όχι στο ξινό και πικρό, ναι στο γλυκό. Εξελικτικά μιλώντας, βοήθησε τους προγόνους μας να απομακρυνθούν από δυνητικά δηλητηριώδεις τροφές που έχουν μια ξινή γεύση και προς τα θρεπτικά, ασφαλή για κατανάλωση γλυκά τρόφιμα. Αλλά τα γονίδια στην πραγματικότητα παίζουν έναν εκπληκτικά μικρό ρόλο στο θέμα.
Κάποια στιγμή, τα παιδιά αρχίζουν να αρνούνται οτιδήποτε καινούργιο και αν οι γονείς σταματήσουν να τους προσφέρουν νέες γεύσεις, ένα παιδί θα μισεί αυτά τα τρόφιμα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν συνεχίσετε να προσφέρετε νέα φαγητά, τελικά θα τους αρέσουν. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να μιμούνται τη στάση των ενηλίκων απέναντι σε ορισμένες γεύσεις αλλά αυτό δεν συμβαίνει παρά πολύ αργότερα.
Για να κάνετε αυτή τη μετάβαση λιγότερο επώδυνη, μεταμφιέσετε το νέο φαγητό ως κάτι που δεν είναι καινούργιο.
Δείτε ακόμη Οι Μεγαλύτερες Διαφορές Μεταξύ 10 Ειδων Γάλακτος και Ποιο Πρέπει να Πίνετε
Η προσωπική εμπειρία διαμορφώνει τη στάση μας.
Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές συσχετίσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην άποψή μας για ένα συγκεκριμένο φαγητό. Εάν έχουμε κάποια γλυκιά ανάμνηση που συνδέεται με τη γεύση ή την όσφρηση, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, ενισχύοντας την ευχάριστη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, εάν αρρωστήσετε από κάποιο φαγητό, θα αναπτύξετε μια φυσική απώθηση, που ονομάζεται γευστική αποστροφή προς αυτό.
Ακόμη και οι γεύσεις που μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά εξωτικές και παράξενες για μερικούς ανθρώπους, τείνουν να μας αρέσουν με τον καιρό. Ειδικά αν συνδέονται με κάποια θετική προσωπική εμπειρία. Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε μια συγκεκριμένη γεύση και οσμή, τόσο περισσότερους συνειρμούς δημιουργούμε με αυτήν και τόσο τείνουμε να μας αρεσει. ‘
Μας αρέσουν περισσότερο τα φαγητα που κυριαρχούν στην κουλτούρα μας.
Οι προτιμήσεις ή οι αντιπάθειές μας στα τρόφιμα μπορούν επίσης να συνδεθούν με την κουλτούρα. Ορισμένοι πολιτισμοί αγκαλιάζουν ορισμένες γεύσεις στα φαγητά τους, επειδή συγκεκριμένα συστατικά είναι διαθέσιμα σε αυτήν την περιοχή, όπως το κάρυ στην ινδική κουζίνα.
Οι γευστικοί κάλυκες καθορίζουν πόσο έντονα βιώνουμε τη γεύση.
Ένα άλλο πράγμα που επηρεάζει τις γεύσεις είναι οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας. Μερικοί άνθρωποι είναι «υπεργευστικοί», ενώ άλλοι είναι «μη γευσιγνώστες» και «κανονικοί γευσιγνώστες». Οι υπεργευστικοί έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες και αντιλαμβάνονται πιο έντονα την πικρία, τη γλυκύτητα και την ξινή. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα αποστροφής για φαγητά με έντονη γεύση, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα για τους άλλους.
Δείτε επίσης 10 Συναρπαστικά Πράγματα που Κάνει το Ανθρώπινο Σώμα Κυριολεκτικά “Κάτω από τη Μύτη μας”