in ,

7 Σύγχρονα Πράγματα που Εχουμε Χάρη στους Αρχαίους Προγόνους μας

σύγχρονα πράγματα από την αρχαιότητα,περίεργα,χρήσιμα,
7 Σύγχρονα Πράγματα που Εχουμε Χάρη στους Αρχαίους Προγόνους μας

Σήμερα έχουμε πολλές εφευρέσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε να ζούμε χωρίς αυτές. Τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα θεωρούνται καινοτομίες της σύγχρονης εποχής, αλλά η προέλευσή τους μπορεί να ανιχνευθεί στους αρχαίους προγόνους μας. Ορισμένες εφευρέσεις από την αρχαία εποχή ήταν τόσο αμφιλεγόμενες που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές λόγω των περιορισμών της εποχής. Ωστόσο, με τον καιρό έγιναν μέρος της καθημερινής ρουτίνας και διαμόρφωσαν τον κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα. 13 Καθημερινά Πράγματα που Μπορούν να Προκαλέσουν Φωτιά αν Δεν Προσέξετε Αρκετά

Στην Πομπηία υπήρχαν εστιατόρια φάστ φούντ.

© Shutterstock.com, © Sorbis/Shutterstock.com

Συνήθως θεωρούμε τα εστιατόρια φάστ φούντ ως σύγχρονες εφευρέσεις. Αποδεικνύεται ότι ήταν παρόν και στην αρχαιότητα. Οι αρχαιολόγοι που μελετούν την Πομπηία ανακάλυψαν πρόσφατα μια ρωμαϊκή εκδοχή του εστιατορίου γρήγορου φαγητού που ονομάζεται θερμοπόλιο. Τα τυπικά πιάτα περιλάμβαναν πάπια, αλμυρό ψάρι, ψημένο τυρί και τρωκτικά ψητά με μέλι. Σήμερα, οι επισκέπτες δεν μπορούν να απολαύσουν λιχουδιές από την αρχαία εποχή, αλλά μπορούν να περπατήσουν στον χώρο και να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες.

Το μακιγιάζ προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Η ιστορία του μακιγιάζ χρονολογείται περίπου από το 4.000 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να φτιάχνουν μέικ-απ από φυσικά συστατικά, όπως μαλαχίτη, κολ, κόκκινη ώχρα ή χένα. Η χρονοβόρα διαδικασία προετοιμασίας περιελάμβανε την ανάμειξη των μετάλλων σε μια σκόνη και στη συνέχεια τον συνδυασμό τους με ένα συστατικό δέσμευσης —συνήθως ζωικό λίπος. Ωστόσο, το μακιγιάζ δεν χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για αισθητικούς σκοπούς, όπως σήμερα. Συγκεκριμένα, οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τους προσέφερε προστασία από το κακό, καθώς τα μάτια χωρίς μακιγιάζ ήταν πιο ευάλωτα στο Κακό Μάτι.

Τα ξυπνητήρια εφευρέθηκαν στην αρχαία Ελλάδα.

© Shutterstock.com, © Pexels.com

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην τεχνολογία που μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ξυπνούσαμε το πρωί χωρίς να βάλουμε το ξυπνητήρι στα κινητά μας τηλέφωνα. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι στο παρελθόν συνήθιζαν να ξυπνούν με την ανατολή του ηλίου και μερικές φορές έπρεπε να ξυπνήσουν πριν από αυτήν. Γι’ αυτό ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων έφτιαξε την πρώτη εκδοχή ενός ξυπνητηριού. Χρησιμοποίησε ένα ρολόι νερού, ένα δημοφιλές ρολόι στην Αρχαία Ελλάδα, με ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό. Για να ανακοινώσει την έναρξη των διαλέξεών του την αυγή, ο Πλάτων ενσωμάτωσε σφυρίχτρες που παρήγαγαν έναν ήχο παρόμοιο με ένα υδάτινο όργανο.

Δείτε ακόμη 10 Εκπληκτικές Πληροφορίες για Συνηθισμένα Πράγματα που Βλέπουμε Καθημερινά και Δεν Είχαμε Ιδέα

Οι παλαιότερες κλειδαριές κατασκευάστηκαν από τους αρχαίους Αιγύπτιους.

© Shutterstock.com, © Pexels.com

Η παλαιότερη κλειδαριά πόρτας κατασκευάστηκε περίπου το 4.000 π.Χ. από Αιγύπτιους. Οι αρχαίες κλειδαριές ήταν παρόμοιες με τις σημερινές αλλά πολύ μεγαλύτερες και μερικές φορές έφταναν έως και τα 60 εκατοστά σε μήκος. Επίσης, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μόνο ξύλο, ακόμη και για τα κλειδιά τους.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν κεντρική θέρμανση.

© Vanni Archive/ Corbis Documentary/Getty Images, © Shutterstock.com

Η κεντρική θέρμανση χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη. Είχαν ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης που κυκλοφορούσε ζεστό αέρα μέσω σωλήνων κάτω από το δάπεδο. Η θερμότητα παραγόταν από μια φωτιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολόγων, αυτό το σύστημα θέρμανσης υπήρχε σε λουτρά και σπίτια ανώτερης τάξης.

Οι Σουμέριοι ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα γραφής.

© Adam Jan Figel/Shutterstock.com

Παρόλο που χρησιμοποιούμε μοντέρνα και απλουστευμένα γράμματα σήμερα, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Σουμέριους για την εφεύρεση του πρώτου συστήματος γραφής. Στην αρχή, η γραπτή επικοινωνία περιορίστηκε σε απλές εικόνες που ονομάζονταν εικονογραφήματα. Καθώς αυξανόταν η ανθρώπινη ανάγκη για καταγραφή πιο αφηρημένων ιδεών, οι άνθρωποι άρχισαν να συνδυάζουν εικονογραφήματα σε πιο περίπλοκα σύμβολα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το σύστημα γραφής συνέχισε να εξελίσσεται και σήμερα έχουμε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο αλφάβητο.

Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες για πρωινό.

© Shutterstock.com

Σύμφωνα με αναλύσεις κόκκων αμύλου σε εργαλεία λείανσης 30.000 ετών, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι μάγειρες της Λίθινης Εποχής έφτιαχναν αλεύρι και το ανακάτευαν με νερό για να φτιάξουν κάτι παρόμοιο με μίγμα για τηγανίτες. Ωστόσο, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τηγανίτες ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα. Ο Έλληνας φυσικός Galen έγραψε πολλά βιβλία για την ιατρική και την υγεία, αλλά ένα από αυτά επικεντρώνεται στη διατροφή. Αποδεικνύεται ότι οι τηγανίτες δεν είναι ένα τυπικό αμερικάνικο πρωινό, όπως πιστεύεται συχνά σήμερα —σύμφωνα με τα γραπτά του Galen, οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν επίσης αυτό το γλυκό πρωινό.

Δείτε επίσης Γιατί τα Σούπερ Μάρκετ Δεν Έχουν Παράθυρα και άλλες 10 Πληροφορίες για Συνηθισμένα Πράγματα που Δεν Γνωρίζετε Αλλά Σίγουρα Πρέπει

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 2.1 / 5. Αξιολογήσεις: 10

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

διασημότητες και απώλεια βάρους,συμβουλές απώλεια βάρους,lifestyle,

6 Διασημότητες Αποκαλύπτουν τα Μυστικά τους για Απώλεια Βάρους που τους Βοήθησαν να Λάμψουν

εναλλακτικές χρήσεις πατάτας,κόλπα με πατάτες,συμβουλές για πάτατες,χρήσιμα,

13 Τρόποι για να Χρησιμοποιήσετε τις Πατάτες που Ελάχιστοι Γνωρίζουν