in , ,

Γιατί πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοι και πότε κρύβει μια πάθηση;

Γιατί πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοι και πότε κρύβει μια πάθηση;
Γιατί πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοι και πότε κρύβει μια πάθηση;

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από κλινικά εμφανή αύξηση του όγκου του διάμεσου υγρού στα κάτω άκρα. Ο πάσχων παρατηρεί διόγκωση της οιδηματώδους περιοχής φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια υπόδησης.

Το θερμικό οίδημα που εμφανίζεται όταν οι περιβαλλοντικές θερμοκρασίες είναι υψηλές οφείλεται σε διαστολή αιμοφόρων αγγείων  λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας με αποτέλεσμα την λίμναση των σωματικών υγρών συνηθέστερα στα κάτω άκρα λόγω της βαρύτητας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω πολύωρων αεροπορικών ή οδικών ταξιδιών συχνών, στα οποία διαταράσσεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία των υγρών του σώματος.  Οι ηλικιωμένοι, οι χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου) οι έγκυες και οι υπέρβαροι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμικού οιδήματος. Κακές συνήθειες καθημερινότητας όπως είναι τα ψηλά υποδήματα και η παρατεταμένη ορθοστασία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Στην κύηση το πρήξιμο των ποδιών είναι συχνό διότι προκαλούνται ορμονικές αλλαγές και μεταβολές στις αγγειακές πιέσεις με αποτέλεσμα αύξηση του όγκου του διάμεσου υγρού.

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε θερμικό οίδημα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις ζεστές ημέρες και περιλαμβάνουν κάποιο από τα 3 κλινικά συμπτώματα:

  • Πρήξιμο ή πρήξιμο του ιστού ακριβώς κάτω από το δέρμα σας, ειδικά στα πόδια ή τα χέρια σας
  • Τεντωμένο ή λαμπερό δέρμα
  • Δέρμα που καταλείπει εντύπωμα όταν πιέζεται για αρκετά δευτερόλεπτα

Το θερμικό οίδημα συνήθως είναι ανώδυνο, ήπιο και εντοπίζεται στους αστραγάλους.

Πότε ενδέχεται να πρόκειται για σοβαρότερη υποκείμενη κατάσταση

Περίπου το 1/3 από τα υγρά του σώματος ευρίσκονται στον εξωκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο ενδοκυττάρια. Το 75% περίπου από αυτό είναι διάμεσο υγρό και το υπόλοιπο είναι το πλάσμα του αίματος. Σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των υγρών ανάμεσα στα διαμερίσματα του σώματος έχει η υδροστατική πίεση των υγρών, η κολλοειδωσμωτική πίεση που δημιουργείται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, η δραστηριότητα της λέμφου, η ανατομική ακεραιότητα των αγγείων. Νοσήματα που συνοδεύονται από ρήξη της ισορροπίας υδροστατικών-κολλοειδωσμωτικών πιέσεων, διαταραχή λεμφικής αιματικής κυκλοφορίας των υγρών, ανεπάρκεια των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος, σε γενικευμένο ή τοπικό επίπεδο αναπτύσσεται οίδημα.

Τα αίτια είναι ποικίλα όπως σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νεφρικά σύνδρομα, καρδιακή ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος, φλεβίτιδα, λεμφαγγειίτιδα, φλεγμονές.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι:

  • Ο πόνος
  • Η απουσία σαφούς εκλυτικού αιτίου όπως είναι η ζέστη
  • Η εμφανής ασυμμετρία
  • Η τοπική ερυθρότητα
  • Η σημαντική έκταση του προβλήματος (π.χ. δεν εμφανίζεται μόνο στον αστράγαλο αλλά περιλαμβάνει όλο το πόδι)
  • Τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός και η δύσπνοια

Κατά την ιατρική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο με κλινική εμπειρία, είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν το πρήξιμο είναι εστιακό ή γενικευμένο, εάν έχει δηλαδή αυστηρά τοπικό χαρακτήρα ή παρουσιάζει πιο γενικευμένες εστίες.

Το γενικευμένο πρήξιμο, όπως αναφέρει για το enimerotiko.gr  η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μπορεί να μην είναι αντιληπτό από τον ασθενή (π.χ. πολλές περιπτώσεις οιδήματος με συστηματικά χαρακτηριστικά έχουν ως μόνο σημείο, μικρό εντύπωμα δέρματος που αφήνει το ιατρικό στηθοσκόπιο, μετά την ανασήκωσή του από τον θώρακα του ασθενούς).

Κατά την αξιολόγηση του οιδήματος στο ιατρείο πρέπει επίσης να αξιολογηθεί εάν το πρήξιμο των ποδιών συνοδεύεται από τοπική φλεγμονή που εκδηλώνεται ως ερυθρότητα, αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, αίσθηση τοπικής θερμότητας ή αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος ή εάν δεν υπάρχουν ευρήματα φλεγμονής.

Η διερεύνηση των χαρακτηριστικών του πρηξίματος είναι πολύ σημαντική, γιατί τα νοσήματα και οι καταστάσεις που υποκρύπτονται διαφοροποιούνται σημαντικά αναλόγως ευρημάτων. Ορισμένες φορές απαιτείται ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.

via https:enimerotiko.gr

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 1 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Written by toftiaxa Team

Μας αρέσει να γράφουμε για καλά νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον Κόσμο. Ψάχνουμε τις καλύτερες ιδέες διακόσμησης και ο,τι μπορεί να κάνει την καθημερινότητα μας πιο εύκολη!

Έτσι θα φτιάξεις σπιτικούς Ζωμούς λαχανικών για να τους έχεις στην κατάψυξη σου το χειμώνα – Συνταγή

Έτσι θα φτιάξεις σπιτικούς Ζωμούς λαχανικών για να τους έχεις στην κατάψυξη σου το χειμώνα – Συνταγή

τζάκι Malm,ιδέες για τζάκι Malm,διακόσμηση με τζάκι Malm,διακόσμηση σπιτιού,ιδέες διακόσμησης,διακόσμηση,

34 Ιδέες για Τζάκι Malm στο Σπίτι σας