in , , , , ,

9 Συμβουλές Στοματικής Υγιεινής που Πιθανότατα Δεν Γνωρίζατε πριν

στοματική υγιεινή,συμβουλές στοματικής υγιεινής,φροντίδα δοντιών,υγεία
9 Συμβουλές Στοματικής Υγιεινής που Πιθανότατα Δεν Γνωρίζατε πριν

Η στοματική υγιεινή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία. Αλλά απλές καθημερινές τεχνικές βουρτσίσματος και διαφορετικά προϊόντα που έχουμε συνηθίσει από την παιδική ηλικία μπορεί να μην είναι αρκετά. Είναι τόσο σημαντικό να φροντίζουμε τα δόντια μας σωστά ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις επιστημόνων και οδοντιάτρων. Με μερικές συμβουλές στοματικής υγιεινής θα διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και θα αποτρέψετε τα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Γιατί Είναι Καλύτερα να μην Βουρτσίζετε τα Δόντια σας Μετά το Πρωινό

Περιμένετε πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας

© shutterstock.com, © shutterstock.com

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι χυμό και να την τελειώνουν τρώγοντας μερικά φρούτα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό – είναι γλυκό, νόστιμο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το κύριο πρόβλημα έρχεται όταν αρχίζουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό ή το ρόφημα όλων αυτών των προϊόντων.

Τα φρούτα έχουν οξινα συστατικα που μπορεί να μαλακώσουν και να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών. Επομένως, το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την υγεία των δοντιών σας. Γι’ αυτό, αφού έχετε φάει εσπεριδοειδή και πιει χυμούς είναι καλύτερα να περιμένετε για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ξεκινήστε το βούρτσισμα με τα πιο δύσκολα σημεία

© shutterstock.com

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τον καθαρισμό των δοντιών, αλλά μόνο μερικές από αυτές είναι αρκετά ασφαλείς για καθημερινή χρήση. Πρώτα απ’ όλα, οι γιατροί συμβουλεύουν να ξεκινάτε πάντα από τα πιο δύσκολα μέρη και να τελειώνετε με τα εύκολα.

Πολλοί κάνουν το αντίθετο και αρχίζουν να βουρτσίζουν τα μπροστινά δόντια. Απλώς αποκτήστε τη συνήθεια: ξεκινήστε με το πίσω μέρος του στόματος και μετά βουρτσίστε δόντι προς δόντι πρώτα μέσα από το εσωτερικό και μετά το εξωτερικό των δοντιών σας. Ολοκληρώστε με τις μασητικές επιφάνειες.

Μπορείτε να βουρτσίζετε χωρίς οδοντόκρεμα

brightside

Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια οδοντόκρεμα να χρησιμοποιήσετε, ξεκινήστε να βουρτσίζετε στεγνά — χωρίς οδοντόκρεμα ή νερό. Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από μόνες τους μπορούν να διαταράξουν τα βακτήρια. Η οδοντόκρεμα είναι μόνο ένα πρόσθετο εργαλείο. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι το στεγνό βούρτσισμα μειώνει τη συσσώρευση πλάκας, την αιμορραγία και την ουλίτιδα κατά 50% τουλάχιστον.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

© shutterstock.com

Φυσικά, το στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Δεν θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το μεγαλύτερο μέρος των βακτηρίων στα δόντια και τα ούλα. Αλλά ούτως ή άλλως, είναι ένα καλό πρόσθετο όφελος για τη στοματική υγεία. Η καλύτερη στιγμή για να το χρησιμοποιήσετε είναι μετά από ένα προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών. Και για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτό, συνιστάται να αποφεύγετε να τρώτε ή να πίνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το ξέπλυμα.

Μασήστε τσίχλες

© shutterstock.com

Επίσης, μασήστε τσίχλα μετά το γεύμα σας. Προωθεί τη ροή του σάλιου στο στόμα που βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων. Συγκεκριμένα, το σάλιο είναι γεμάτο ασβέστιο και φωσφορικά άλατα που ανανεώνουν τα δόντια, ενισχύουν το σμάλτο και μειώνουν την ευαισθησία των δοντιών. Όμως θα πρέπει να είναι η τσίχλα χωρίς ζάχαρη, καθώς τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος τρέφονται με τα σάκχαρα που τρώμε.

Δείτε ακόμη 6 Λάθη που Μπορεί να Προκαλέσουν Λεκέδες στα Δόντια

Επιλέξτε οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες

© shutterstock.com, © shutterstock.com

Αν χρησιμοποιείτε μια σκληρή οδοντόβουρτσα, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να την αντικαταστήσετε με μια με μαλακές τρίχες. Ακόμη και οι μεσαίες τρίχες μπορεί να είναι πολύ λειαντικές και να βλάψουν τα ούλα και τα δόντια σας με την πάροδο του χρόνου. Είναι καλύτερο να επιλέγετε μια βούρτσα υψηλής ποιότητας με όλες τις κατάλληλες σφραγίδες και εγκρίσεις.

Μην βουρτσίζετε τα δόντια πολύ συχνά

© shutterstock.com, © shutterstock.com

Είναι σίγουρο ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα αφού το να το κάνετε μία φορά την ημέρα δεν αρκεί για να τα διατηρήσετε καθαρά. Όμως σε κάποιους αρέσει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα ή και περισσότερες. Και ενώ μπορείτε να βουρτσίζετε υπερβολικά τα δόντια σας, είναι πιο πιθανό να τα βλάψετε με μια κακή τεχνική αντί να βουρτσίζετε πολύ συχνά.

Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ συχνά, το σμάλτο μπορεί να φθαρεί, προκαλώντας ευαίσθητα δόντια. Επίσης, θα φαίνονται πιο κίτρινα από το συνηθισμένο γιατί η κίτρινη οδοντίνη πίσω από το σμάλτο θα γίνει πιο ορατή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να καταλήξει σε υποχώρηση των ούλων.

Το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για τα δόντια

© shutterstock.com, © shutterstock.com

Ακριβώς όπως το σάλιο, το νερό διατηρεί επίσης το στόμα σας καθαρό. Σε αντίθεση με τους χυμούς, τα αναψυκτικά ή τα αθλητικά ποτά, δεν ξεπλένει μόνο το φαγητό αλλά δεν αφήνει ανεπιθύμητη ζάχαρη στα δόντια σας. Το νερό αραιώνει τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα σας επίσης.

Τρώτε περισσότερα τραγανά φαγητά

© theilr / flickr.com, © CC BY-SA 2.0, © Gideon / flickr.com, © CC BY 2.0

Τα φρέσκα και τραγανά τρόφιμα περιέχουν πολλές υγιεινές φυτικές ίνες και είναι απλώς η καλύτερη επιλογή για τα δόντια σας. Μεταξύ αυτών, τα πλούσια σε φυτικές ίνες ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Μπορούν να καθαρίσουν τα δόντια, να διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, να ενυδατώσουν το στόμα και επίσης να μειώσουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δείτε επίσης 9 Συμβουλές για τη Φροντίδα των Δοντιών από Οδοντιάτρους που Δεν Πρέπει να Αγνοηθούν

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 3.2 / 5. Αξιολογήσεις: 19

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

καρπούζι με νιτρικά άλατα,δηλητηρίαση από νιτρικά άλατα,διατροφή,συμβουλές διατροφής,υγεία,χρήσιμα

Δηλητηρίαση από καρπούζι: 4 Σημάδια Νιτρικών Αλάτων σε Καρπούζι για να τηνΑποφύγετε

φωτιστικά κουζίνας,διακόσμηση κουζίνας,ιδέες διακόσμησης κουζίνας,διακόσμηση σπιτιού,ιδέες διακόσμησης

50 Ιδέες για Φωτιστικά Κουζίνας