Συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε ότι δεν τους νοιάζει πώς σερβίρεται το φαγητό τους, αρκεί να έχει καλή γεύση. Ωστόσο, πίσω από ένα καλό γεύμα κρύβονται πολλά περισσότερα. Πειράματα έδειξαν ότι ο τρόπος που σερβίρεται το φαγητό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του. Οι ειδικοί στα τρόφιμα γνωρίζουν αυτά τα ψυχολογικά κόλπα και τα χρησιμοποιούν συνεχώς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Υπάρχουν μερικά κόλπα που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για να σας πεινάσουν περισσότερο και να κάνουν τα φαγητά τους γευστικότερα. Υπάλληλοι Εστιατορίων Αποκαλύπτουν Ποια Φαγητά Δεν Παραγγέλνουν Ποτέ
Τα λευκά πιάτα βελτιώνουν τις γλυκές γεύσεις, ενώ τα μαύρα πιάτα τις αλμυρές γεύσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χρώμα του πιάτου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του φαγητού μας. Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές έδωσαν μικρές μερίδες μους φράουλας σερβιρισμένο σε λευκά ή μαύρα πιάτα σε εθελοντές. Αποδείχθηκε ότι η μους σε λευκό πιάτο θεωρήθηκε πιο γλυκιά και νόστιμη. Από την άλλη πλευρά, τα μαύρα πιάτα τείνουν να τονίζουν πιο αλμυρές, αλμυρές γεύσεις και γι’ αυτό συνήθως σερβίρεται πικρό ή πικάντικο φαγητό σε αυτά.
Τα κόκκινα ροφήματα έχουν πιο δυνατή γεύση.
Ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι το χρώμα του ροφήματος επηρεάζει τη γεύση του. Σε αυτό το πείραμα, σε όλους τους εθελοντές δόθηκε χυμός κερασιού που διέφερε σε γλυκύτητα και ένταση σε κόκκινο χρώμα. Το συμπέρασμα ήταν ότι το ρόφημα με το πιο βαθύ κόκκινο χρώμα είχε την πιο δυνατή γεύση.
Επιπλέον, οι εθελοντές ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα ροφήματα έμοιαζαν περισσότερο με «πραγματικά κεράσια». Και εδώ βρίσκεται ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές χυμών και τροφίμων προσθέτουν τόσο πολύ χρώμα στα προϊόντα τους.
Το σχήμα της σοκολάτας επηρεάζει τη γεύση της.
Ένα κουτί σοκολάτας περιέχει συνήθως κομμάτια σε πολλά διαφορετικά σχήματα και στυλ, αλλά αυτό δεν γίνεται τυχαία. Στην πραγματικότητα, το σχήμα της σοκολάτας επηρεάζει πολύ το πόσο γρήγορα θα λιώσει στο στόμα μας, κάτι που επηρεάζει περαιτέρω τη γεύση. Τα κομμάτια σοκολάτας με μεγαλύτερες επιφάνειες τείνουν να απελευθερώνουν μόρια γεύσης πιο γρήγορα. Ωστόσο, όταν μια σοκολατοποιία θέλει να έρθει η γεύση σιγά σιγά, θα επιλέξει ένα σχήμα που δεν λιώνει τόσο γρήγορα.
Αντιπαθούμε τα συνηθισμένα φαγητά σε μη συνηθισμένα χρώματα.
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κοινή λογική, αλλά ο χρωματισμός τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας πολύ περισσότερο από ό,τι υποθέταμε.
Σε αυτό το πείραμα, οι άνθρωποι έτρωγαν μπριζόλα και πατάτες με χαμηλό φωτισμό. Όλοι ανέφεραν ότι τους άρεσε το φαγητό μέχρι που άναψαν τα φώτα. Αφού οι συμμετέχοντες είδαν ότι οι μπριζόλες ήταν μπλε και οι πατάτες, πράσινες, αρνήθηκαν να φάνε περαιτέρω. Παρόλο που το φαγητό είχε την ίδια γεύση, κάποιοι από αυτούς ένιωθαν κυριολεκτικά άρρωστοι.
Δείτε ακόμη 18 Συμβουλές από Σεφ για να Αναγνωρίσετε ένα Κακό Εστιατόριο από Μακριά
Το κίτρινο και το πορτοκαλί μας πεινάνε περισσότερο.
Σύμφωνα με μελέτες, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει περισσότερη σεροτονίνη όταν βλέπουμε το κίτρινο χρώμα. Εξαιτίας αυτού, η απόχρωση συνδέεται με ζεστασιά και ευτυχία. Αυτό το χρώμα μας κάνει γενικά πιο αισιόδοξους και πιθανό να φάμε περισσότερο, και το ίδιο ισχύει και για το πορτοκαλί. Γι’ αυτό πολλά δημοφιλή εστιατόρια χρησιμοποιούν ζεστά χρώματα που τονώνουν την όρεξη, όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο.
Το σχήμα και το χρώμα της κούπας μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του καφέ.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το χρώμα και το σχήμα μιας κούπας καφέ επηρεάζει την αντίληψη των καταναλωτών για τον καφέ που πίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ερασιτέχνες όσο και ειδικοί στον καφέ διαπίστωσαν ότι το άρωμα ήταν σημαντικά πιο έντονο σε κούπα με σχήμα τουλίπας. Επιπλέον, συνδέουμε τα σκούρα χρώματα με πιο έντονες γεύσεις, και γι’ αυτό ο καφές έχει πιο δυνατή γεύση σε μια λευκή κούπα καθώς φαίνεται ακόμα πιο σκούρος.
Το μπλε είναι κατασταλτικό της όρεξης.
Η σχετική απουσία του μπλε στη φύση, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τροφές, το κάνει να χρησιμεύει ως κατασταλτικό της όρεξης. Εκτός από τα βατόμουρα, δύσκολα μπορούμε να συνδέσουμε το μπλε χρώμα με οποιοδήποτε φαγητό. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να συνδέσουμε το μπλε με κανένα φαγητό, γενικά τείνουμε να τρώμε λιγότερο όταν βρισκόμαστε σε μπλε περιβάλλον. Εξαιτίας αυτού, πολλά προγράμματα απώλειας βάρους περιλαμβάνουν τη χρήση μπλε πιάτων.
Η ζεστή σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση σε μια πορτοκαλί κούπα.
Το χρώμα της κουπας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τι γεύση έχουν τα ροφήματά μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι προτιμούν τη ζεστή σοκολάτα όταν σερβίρεται σε πορτοκάλι ή κρέμ κούπα. Αυτά τα χρώματα φαίνεται να ενισχύουν τη γεύση της σοκολάτας. Επιπλέον, οι άνθρωποι βαθμολόγησαν τη σοκολάτα που σερβίρεται σε σκούρα κρέμ κούπα ως πιο γλυκιά και πιο έντονη.
Δείτε επίσης 10 Μυστικά των Φαστ Φουντ που το Προσωπικό Δεν θα Αποκαλύψει Ποτέ