Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των διαφορετικών χρωμάτων των λαχανικών και των οφελών που προσφέρουν στην υγεία. Τα κόκκινα λαχανικά είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα πράσινα για την καλή υγεία των ματιών και τα κίτρινα συχνά θεωρούνται καλή πηγή πρωτεϊνών. Αλλά πώς πρέπει να τρώτε όλες αυτές τις τροφές για να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά τους οφέλη;
Μπανάνες
Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες Β και C, καθώς και μαγνήσιο και κάλιο. Όσο για τις ίνες που υπάρχουν στη φλούδα μην τις πετάτε καθώς περιέχουν νερό και θρεπτικά συστατικά.
Ντομάτες
Το βράσιμο μιας ντομάτας μπορεί να φαίνεται λάθος, αλλά οι μαγειρεμένες ντομάτες απελευθερώνουν περισσότερο ένα αντιοξειδωτικό καταπολέμησης του καρκίνου, το λυκοπένιο. Συμβαίνει επειδή η θερμότητα διασπά τα σκληρότερα κυτταρικά τοιχώματα στη ντομάτα, επιτρέποντας την πιο εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το αργό ψήσιμο μια ντομάτας ή μια μαγειρεμένη σάλτσα θα λειτουργησει εξισου.
Σέσκουλα, παντζάρια και γογγύλια
Έχετε απόλυτο δίκιο εάν τρώτε αυτά τα λαχανικά για τα φύλλα τους αλλά και τους βλαστούς τους. Οι μαγειρεμένοι βλαστοί παρέχουν μια δόση γλουταμίνης, ένα ειδικό οξύ που βοηθά στην αναγέννηση του σώματος. Επομένως, φάτε όλα τα μέρη τους ώστε να προσλάβετε περισσότερες βιταμίνες.
Πατάτες
Η κατανάλωση πατάτας με τη φλούδα παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από ό, τι χωρίς αυτήν. Μεταξύ αυτών είναι η βιταμίνη C, αρκετές βιταμίνες Β, σίδηρος, ασβέστιο και κάλιο. Σας δίνει ενέργεια, μειώνει το άγχος και ωφελεί τα οστά και την πέψη σας. Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε τη φλούδα είναι η ψητή πατάτα.
Μήλα και πορτοκάλια
Φάτε αυτά τα φρούτα με τη φλούδα! Οι φλούδες του μήλου περιέχουν αντιοξειδωτικό κουερσετίνη που ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκέφαλου. Οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν ενώσεις που ονομάζονται φλαβόνες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά.
Αυγά
Ενώ τα αυγά γίνονται πιο εύπεπτα όταν μαγειρεύονται, η υψηλή θερμότητα μπορεί να βλάψει ορισμένα από τα θρεπτικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, ο φούρνος μικροκυμάτων, το τηγάνισμα και το βράσιμο ελαττώνουν τον αριθμό των αντιοξειδωτικών που περιέχουν και οξειδώνουν τη χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά ποσέ και τα μαλακά βραστά αυγά είναι τα πιο υγιεινά καθώς διατηρούν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά τους. Αυτές οι μέθοδοι δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες.
Κρεμμύδι και σκόρδο
Ο θρυμματισμός και το ψιλοκόψιμο του κρεμμυδιού και του σκόρδου απελευθερώνει την αλλιινάση, ένα ένζυμο που βοηθά στην παραγωγή μιας θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται αλικίνη. Η αλικίνη, όταν τρώγεται, βοηθά στη δημιουργία άλλων ενώσεων που μας προστατεύουν από ασθένειες. Επίσης, τόσο το κρεμμύδι όσο και το σκόρδο περιέχουν θείο, το οποίο συνδυάζεται καλά με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, όπως γαλοπούλα, βόειο κρέας και συκώτι.
Δημητριακά και φασόλια
Οι ενώσεις που απαντώνται φυσικά στα δημητριακά και τα φασόλια μπορεί να σας δυσκολεύουν στην πέψη. Όταν μουλιάζετε φασόλια και δημητριακά, μειώνετε την ποσότητα αυτών των ενώσεων, κάνοντας τα μεταλλικά στοιχεία πιο διαθέσιμα και την πέψη πιο εύκολη. Σας βοηθά επίσης να απορροφήσετε καλύτερα μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, τα οποία απελευθερώνονται από το ζεστό νερό.
Πράσινα
Όλα τα πράσινα πρέπει να τρώγονται ωμά. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το σπανάκι και όλα τα άλλα πράσινα περιέχουν υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τη βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και τις βιταμίνες B1 και B5, οπότε λαμβάνετε περισσότερα από αυτά όταν τρώτε πράσινα ωμά. Για παράδειγμα, το ωμό σπανάκι έχει 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το μαγειρεμένο σπανάκι.
Εάν δεν μπορείτε να φάτε ωμό μπρόκολο, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς πολύ νερό.