Το ανέβασμα μιας σκάλας μπορεί να είναι μια δύσκολη άσκηση. Η ανάσα μπορεί να κοπεί σε όλους μας, ακόμα και αν γυμναζόμαστε πολύ. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ασκηθούμε ακόμη περισσότερο ή ότι έχουμε προβλήματα υγείας.
Γάλλος γιατρός εξηγεί γιατί οι Γαλλίδες είναι εκθαμβωτικές σε όλες τις ηλικίες.
Μπορεί να έχετε προβλήματα υγείας.
Εάν ασθμαίνετε αφού ανεβείτε σκάλες κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εάν όμως έχετε πόνο στο στήθος, πρησμένα πόδια ή αστραγάλους ή εάν αρχίσετε να βήχετε, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας, επειδή αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Δεν κάνετε ζέσταμα.
Πριν ξεκινήσουμε την άσκηση, συνήθως κάνουμε προθέρμανση. Αυτό είναι σημαντικό επειδή βοηθά στη θέρμανση των μυών, σταδιακά αυξάνει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.
Και όταν αρχίζετε να ανεβαίνετε τις σκάλες, πηγαίνετε γρήγορα από την ηρεμία σε άσκηση, χωρίς εκ των προτέρων ζέσταμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να προσφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μυς σας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί. Είναι λοιπόν φυσικό να λαχανιάσετε μετά.
Δεν είναι αερόβια άσκηση (cardio)
Το ανέβασμα σκαλοπατιών χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό ενεργειακό σύστημα από τις αερόβιες ασκήσεις που συνήθως κάνουμε. Ονομάζεται ενεργειακό σύστημα φωσφογόνου. Χρησιμοποιείται όταν οι μύες σας χρειάζονται πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμων, αλλά έντονων δραστηριοτήτων. Υπάρχει ορισμένη ποσότητα ενεργειακών συστατικών που απαιτείται για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Επομένως, είναι φυσιολογικό να λαχανιάζετε πιο γρήγορα μετά από μια πολύ σύντομη περίοδο έντονης δραστηριότητας, παρά μετά από μια μεγαλύτερη και πιο σταθερή αερόβια άσκηση.
22 Μυστικά Γυμναστήριου που το Προσωπικό θα Μοιραστεί Σπάνια με τους Πιθανούς Πελάτες
Οι μύες κουράζονται πιο γρήγορα.
Υπάρχουν 2 τύποι μυϊκών ινών. Βραδείας συστολής (τύπου Ι) και ταχείας συστολής (τύπου ΙΙ).Εάν είστε δρομέας μεγάλων αποστάσεων μπορείτε να αντέξετε το τρέξιμο, χάρη στις πρώτες, οι οποίες κουράζονται λιγότερο εύκολα αλλά δεν έχουν πολλή δύναμη και ένταση. Όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, χρειάζεστε τις δεύτερες που παράγουν γρηγορότερα μεγαλύτερη δύναμη, αλλά έχουν μικρότερη ανοχή στην κόπωση.
Κάποιος που δεν ασκείται πολύ μπορεί να μην λαχανιάσει τόσο γρήγορα όσο κάποιος που ασκείται.
Εάν έχετε εκπαιδεύσει την αντοχή σας τρέχοντας, χρησιμοποιείτε τις ίνες βραδείας συστολής και βασίζεστε στον αερόβιο μεταβολισμό. Ωστόσο, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, απαιτείται αναερόβιος μεταβολισμός. Αυτό παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, στα οποία οι αθλητές αντοχής είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο για κάποιον που δεν ασκείται πολύ να ανέβει τις σκάλες, παρά για κάποιον που κάνει προπόνηση αντοχής.
Πώς μπορείτε να ανεβείτε ευκολότερα τη σκάλα
Απλώς δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες πιο συχνά. Επειδή δεν το κάνετε συνεχώς το σώμα δεν είναι συνηθισμένο να κάνει τέτοιου είδους σωματική δραστηριότητα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό, τι περιμένετε.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ασκήσεις όπως σπριντ, άλματα ή άλλες εκρηκτικές κινήσεις που απαιτούν ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας, όπως όταν ανεβαίνετε σκάλες. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τους γλουτούς και τα πόδια σας κάνοντας βαθιά καθίσματα και προβολές ποδιών.
10 Διάσημοι ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ και εμείς βλέπουμε την ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ του σπιτιού τους!
πηγή φωτογραφιών: brightside