Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψάρια είναι τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ψάρια που θα σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Δείτε 9 είδη ψαριών που πρέπει να τρώτε σπάνια ή καθόλου.
Γατόψαρο
Το γατόψαρο μπορεί να αναπτυχθεί σε σημαντικό μέγεθος. Για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, πολλοί ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν ορμόνες, ειδικά εκείνα που εισάγονται από ασιατικές χώρες. Το γατόψαρο που καλλιεργείται ελεύθερα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο και πιο θρεπτικά πολύτιμο.
Η Διατροφή της Βασίλισσας Ελισάβετ που τη Διατηρεί σε Μεγαλοπρεπή Υγεία
Σκουμπρί
Το σκουμπρί περιέχει υδράργυρο, ο οποίος δεν αποβάλλεται αλλά συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας διάφορες ασθένειες. Το σκουμπρί του Ατλαντικού είναι το λιγότερο επικίνδυνο από αυτή την άποψη, και μπορείτε να φάτε όσο θέλετε.
Τόνος
Ο τόνος περιέχει πολύ υδράργυρο, ειδικά ο μαύρος και ο ερυθρός. Επιπλέον, υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος τόνος στα καταστήματα επειδή είναι σχεδόν εξαφανισμένος. Όλα τα ψάρια προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες όπου τρέφονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Τιλάπια
Δεν υπάρχουν πολλά υγιή λιπαρά οξέα στην τιλάπια, αλλά οι συγκεντρώσεις των επιβλαβών λιπαρών σε αυτό είναι σχεδόν τόσο υψηλές όσο και στο λαρδί. Η υπερβολική κατανάλωση αυτού του ψαριού οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στα αλλεργιογόνα.
Χέλια
Τα χέλια έχουν πολύ λίπος και έτσι απορροφούν εύκολα βιομηχανικά και αγροτικά απόβλητα στο νερό. Τα αμερικανικά είδη έχουν το υψηλότερο επίπεδο τέτοιας τοξικότητας. Τα ευρωπαϊκά χέλια είναι επίσης γνωστό ότι έχουν μολυνθεί με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Παγκάσιους
Το μεγαλύτερο μέρος του παγκάσιους στα καταστήματα προέρχεται από το Βιετνάμ, από τον ποταμό Μεκόνγκ που θεωρείται ένα από τα πιο μολυσμένα υδατικά συστήματα στον κόσμο. Επιπλέον, το φιλέτο του περιέχει αυξημένα επίπεδα νιτροφουραζόνης και πολυφωσφορικών (καρκινογόνοι).
Πλακολεπιδόψαρο
Αυτό το ψάρι είναι ο ηγέτης στη μόλυνση από υδράργυρο και αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Λαβράκι
Το λαβράκι περιέχει άφθονη ποσότητα υδραργύρου. Μερικές φορές, ειδικά όταν σερβίρεται ως φιλέτο, αντί για λαβράκι σας δίνουν παγκάσιους ή άλλα φθηνότερα ψάρια.
Μαυρόψαρο
Αυτό το ψάρι περιέχει γκεμπελοτοξίνη, μια κηρώδη ουσία που δεν μεταβολίζεται καθόλου. Η τοξίνη δεν προκαλεί μεγάλη βλάβη, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Για τη μείωση των επιπέδων γκεμπελοτοξίνης, τα ψάρια πρέπει να τηγανίζονται ή να ψήνονται στη σχάρα.
8 Κόλπα για να Διατηρούνται Περισσότερο τα Τρόφιμα
Πως να επιλέξετε φρέσκο ψαρί
Το φρέσκο ψάρι έχει πάντα λαμπερά λέπια και διαφανή μάτια. Πάρτε ένα ψάρι στα χέρια σας και κοιτάξτε το. Ένα μπαγιάτικο ψάρι θα έχει την ουρά χαμηλά, ξηρά πτερύγια τα γκρίζα βράγχια αντί για τα έντονα κόκκινα.
Όταν αγοράζετε ζωντανά ψάρια από μια δεξαμενή, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι καθαρό. Επιλέξτε ψάρια που δεν βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια αλλά πιο κοντά στο κάτω μέρος.
Αν σας αρέσει να ψαρεύετε και μετά να μαγειρεύετε τα ψάρια, ελέγξτε το νερό για υδράργυρο. Είναι απλό να το κάνετε όταν έχετε αναλυτή υδραργύρου.
Όταν αγοράζετε σολομό, επιλέξτε κομμάτια με λευκές σπείρες: αν ένα κομμάτι είναι εντελώς κόκκινο, πιθανότατα έχει βαφτεί. Επίσης, μην πάρετε ψάρια που έχουν φωτεινές βουλές στο δέρμα τους: πιάστηκαν κατά την περίοδο ωοτοκίας και το κρέας τους είναι άνοστο.
10 Τρόφιμα που σας Κάνουν να Αισθάνεστε Πεινασμένοι