Σε τραυματισμό μαλακών μορίων το σώμα αντιδρά με σχηματισμό ουλώδους ιστού. Η περιοχή γίνεται ανελαστική ενώ μειώνεται και η αιματική ροή. Από φυσιολογική άποψη, ο ουλώδης ιστός είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος στην βλάβη των ιστών και μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων, ή όπου ένας τραυματισμός, κόψιμο, χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια έχει λάβει χώρα και έχει αποκατασταθεί από το ίδιο το σώμα.
Οι μέθοδοι και οι πρακτικές για να μειωθεί ο ουλώδης ιστός
Βαζελίνη
Η βαζελίνη είναι γνωστή για το απαλό δέρμα που προσφέρει και δεν είναι λίγες οι φορές που την έχουμε χρησιμοποιήσει όλες μας για την ενυδάτωση. Βάλτε 3 φορές κάθε μέρα για 1 με 3 εβδομάδες για να είναι το δέρμα σας ενυδατωμένο και λείο.
Τζελ αλόε βέρα
Η αλόη είναι ένα αυτοφυές φυτό που φύεται σε θερμές περιοχές του πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται σε αφθονία.Το φύλλο της αλόης αποτελείται από τέσσερα στρώματα: το φλοιό, τον υποφλοιώδη χιτώνα, το στρώμα της κόλλας και το παρέγχυμα ή πολφός, που είναι το στρώμα το οποίο περιέχει το πολύτιμο ζελέ. Από την επεξεργασία αυτού του ζελέ είναι που παράγονται τα διάφορα προϊόντα της αλόης.
Η αλόε βέρα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα του περιέχουν μία ουσία σαν ζελές που προωθεί την διαδικασία επούλωσης και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντισηπτική δράση στο τραυματισμένο δέρμα.
Βάλτε το κατευθείαν πάνω στην ουλή και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφήστε το για 30 λεπτά και μετά ξεπλύντε. Βάλτε δύο φορές τη μέρα και να επιμένετε.
Σιλικόνη
Μπορείτε να δοκιμάσετε επιδέσμους σιλικόνης ή άλλα παρόμοια έμπλαστρα. Ενυδατώνουν το δέρμα και το προστατεύουν από τα βακτήρια. Έτσι, ο ουλώδης ιστός φαίνεται πιο λείος και μαλακός.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε 2 εβδομάδες αφού η πληγή έχει θεραπευτεί (12-24 ώρες τη μέρα για τουλάχιστον 2 μήνες).
Μηλόξυδο και μέλι
Λόγω των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το ξύδι αυτό είναι πολύ χρήσιμο. Δεν θα διώξει εντελώς τα σημάδια της ακμής, αλλά σίγουρα θα τα κάνει να μην φαίνονται τόσο. Για να αποφύγετε ερεθισμούς, ανακατέψτε το μηλόξυδο με ωμό μέλι, βάλτε το στις ουλές και ξεπλύντε μετά από 10 λεπτά.
Έλαια (ελαιόλαδο και λάδι καρύδας)
Τα έλαια από φυσικά φυτά έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το λάδι καρύδας, για παράδειγμα, βοηθάει την επούλωση του δέρματος ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες που προωθούν την διαδικασία επούλωσης των ουλών της ακμής και κρατάει το δέρμα ενυδατωμένο. Κάντε μασάζ με το λάδι για 15-20 λεπτά αρκετές φορές τη μέρα μέχρι να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αφαιρέστε την οδοντική πλάκα με 6 φυσικές λύσεις
Βιταμίνη C
Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συνήθως συναντάται στα εσπεριδοειδή. Στο σωστό pH και τη σωστή συγκέντρωση, η βιταμίνη C μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα μέσω των δερματικών στρωμάτων. Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του δέρματος.
Επίσης αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνει τους ερεθισμούς και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
10 Εναλλακτικά Σαμπουάν που Έχετε στο Σπίτι σας
via enimerotiko