Φανταστείτε αυτό: επιτέλους δαγκώνετε την πρώτη μπουκιά του αγαπημένου σας σάντουιτς και συνειδητοποιείτε ότι το ψωμί καλύπτεται με μούχλα! Αυτό πιθανότατα σας έχει συμβεί μία ή δύο φορές και πιθανότατα ανησυχείτε για τις πιθανές συνέπειες. Και, στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι που το σώμα μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.
Μπορεί να βλάψει το συκώτι σας.
Υπάρχουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν σε μούχλα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ηπατική βλάβη, έμετο, ναυτία και διάρροια. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από μερικούς παράγοντες όπως το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή την ηλικία σας. Μια από τις πιο κοινές και πιο τοξικές ουσίες είναι η αφλατοξίνη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Ευτυχώς, δεν παράγουν όλα τρόφιμα αυτή την ουσία. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί σε φιστίκια και καλαμπόκι.
Τα βακτήρια στη μούχλα μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Η μούχλα από μόνη της δεν είναι τόσο επικίνδυνη και οι πιθανότητες να αρρωστήσετε πραγματικά είναι ελάχιστες. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε είναι τα βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν μαζί με αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να εμφανίσετε συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια και ναυτία. Η βαρύτητά τους θα εξαρτηθεί από τον τύπο των βακτηρίων και την ποσότητα της τροφής που έχετε φάει.
Δείτε επίσης 20 Πράγματα που Συνεχίζουμε να Κάνουμε Λάθος Χωρίς να το Συνειδητοποιούμε
Μπορεί να είστε αλλεργικοί στη μούχλα.
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στη μούχλα. Εάν είστε αλλεργικοί και σε περίπτωση που τη φάτε κατά λάθος, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.
Τα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης είναι:
Φαγούρα και υγρά μάτια
Κνίδωση ή εξάνθημα
Άσθμα
Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
Υπάρχουν τρόφιμα με μούχλα που μπορούμε να χωνέψουμε εύκολα.
Η μούχλα που χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς τύπους τυριών είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η gorgonzola, το Roquefort και το μπλε τυρί παρασκευάζονται με την προσθήκη συγκεκριμένων σπόριων μούχλας, ενώ το καμαμπέρ και το brie έχουν λευκή μούχλα. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν είναι εντάξει για όσους είναι αλλεργικοί στη μούχλα.
Τρόφιμα που είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά το ξύσιμο της μούχλας.
Σκληρό σαλάμι και χοιρομέρι
Σκληρό τυρί όπου η μούχλα δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας (αν κόψετε τουλάχιστον 2 εκατοστά γύρω από αυτή)
Τυρί φτιαγμένο με μούχλα αλλά με επιπλέον μούχλα που αναπτύσσεται πάνω του (αν ξύσετε τη τελευταία)
Σκληρά λαχανικά και φρούτα αρκεί να κόψετε τουλάχιστον 2 εκατοστα
Πετάξτε αμέσως:
Χοτ ντογκ και μπέικον
Μαγειρεμένα πουλερικά, κρέας, ζυμαρικά και δημητριακά
Μαλακό τυρί, ξινή κρέμα και γιαούρτι
Μαρμελάδες και ζελεδάκια
Μαλακά λαχανικά και φρούτα
Ξηροί καρποί, όσπρια και φυστικοβούτυρο
Ψωμί και αρτοσκευάσματα
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτική χρήση. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε σημάδι δηλητηρίασης από μούχλα, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.
Δείτε επίσης Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου