Όταν σπάτε ένα αυγό για να το τηγανίσετε, συνήθως ο κρόκος έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το χρώμα ενός κρόκου φανερώνει πολλά για την υγεία και τη διατροφή της κότας που το γέννησε. Τα περισσότερα αυγά που αγοράζουμε προέρχονται από κότες που είναι κλεισμένες 24 ώρες την ημέρα σε ένα κλουβί, δεν βλέπουν τον ήλιο και ποτέ δεν κινούνται ελεύθερα. Την επομένη φορά παρατηρήστε το χρώμα του κρόκου και θα καταλάβετε αν το αυγό σας είναι ελευθέρας βοσκής.
Τα περισσότερα αυγά στο εμπόριο στην αγορά έχουν ένα λεπτό, κίτρινο κρόκο. Και αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι οι κότες δεν έχουν μια υγιεινή διατροφή. Αν και φαίνεται ασυνήθιστο, ένας παχύς κρόκος με σκούρο πορτοκαλί χρώμα είναι στην πραγματικότητα ο ιδανικός καθώς είναι πιο πιθανό να προέρχονται από κότες ελεύθερης βοσκή με διατροφή πλούσια σε φυσικές χρωστικές.
Το “κέικ της καραντίνας”: δεν περιέχει ούτε γάλα, ούτε αυγά, ούτε βούτυρο
Ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες και λίπη) παραμένουν τα ίδια και στις δυο περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το χρώμα του κρόκου, οι πιο σκούροι κρόκοι οφείλονται στην παρουσία ξανθοφύλλης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η πρώτη βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο και στα κολοκυθάκια, μπρόκολα και λαχανάκια Βρυξελλών. Τα δευτέρα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε σπόρους λιναριού και φύκια.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, τα αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής περιείχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών A, D και E, περισσότερο β-καροτένιο και πολλά άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.