Η μπανάνα και το καλαμπόκι έμοιαζαν πολύ διαφορετικά πριν καλλιεργηθούν, τα καρότα έγιναν πορτοκαλί για πολιτικούς λόγους και τα καρπούζια ήταν πολύ πικρά. Μερικά από τα τρόφιμα που μας αρέσει να τρώμε σήμερα έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πώς άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Δείτε παρακάτω 13 Γνωστά Τρόφιμα που Κάποτε Φαινόταν πολύ Διαφορετικά και ίσως δυσκολευτείτε να πιστέψετε.
Το αγγούρι ήταν τοξικό.
Αρχικά το αγγούρι, επίσης γνωστό ως το άγριο αγγούρι, ήταν τόσο τοξικό που δεν ήταν βρώσιμο. Αντ’ αυτού, οι Ινδοί τα καλλιεργούσαν και τα χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Τα αγγούρια που τρώμε σήμερα μεγαλώνουν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας τα ιδανικά για μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
11 Τρόφιμα που Μπορούν να Διαρκέσουν για Χρόνια εάν Αποθηκευτούν με Σωστό Τρόπο
Οι μελιτζάνες δεν ήταν μωβ και είχαν ακίδες.
Η μελιτζάνα πήρε το όνομά της επειδή έμοιαζε με ένα αυγό που βγαίνει από ένα φυτό. Οι πρώτες μελιτζάνες είχαν διαφορετικά χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο και μπλε. Είχαν επίσης διαφορετικά σχήματα, όπως στρογγυλά και οβάλ, και τα κοτσάνια τους είχαν μικρές ακίδες πάνω τους.
Οι ντομάτες κάποτε λεγόταν «δηλητηριώδη μήλα».
Στη δεκαετία του 1700, ορισμένοι Ευρωπαίοι φοβόταν πραγματικά να τρώνε ντομάτες, τις οποίες ονόμαζαν «δηλητηριώδη μήλα». Νόμιζαν ότι οι πλούσιοι που τις έτρωγαν πέθαναν. Όπως αποδείχθηκε, όταν ξινές ντομάτες τοποθετούνταν στα πιάτα από μόλυβδο, ο συνδυασμός προκαλούσε δηλητηρίαση από μόλυβδο.
Τα καρότα έγιναν πορτοκαλί για πολιτικούς λόγους.
Τους προηγούμενους αιώνες, τα καρότα ήταν λευκά και μοβ. Υπάρχει μια θεωρία ότι τα καρότα έγιναν πορτοκαλί από τους Ολλανδούς για πολιτικούς λόγους. Η ιστορία είναι ότι για να τιμήσουν τον William of Orange, ηγέτη της επανάστασης, οι Ολλανδοί αγρότες καλλιέργησαν τα πορτοκαλί καρότα που γνωρίζουμε σήμερα.
Το καλαμπόκι ήταν ελάχιστα βρώσιμο.
Το βασικό φαγητό, το καλαμπόκι, προήλθε από το teosinte, ένα είδος μεξικάνικου χόρτου. Είχε λιγότερους σπόρους και το σκληρό περίβλημά του έκανε δύσκολη την εξαγωγή τους, καθιστώντας το ελάχιστα βρώσιμο. Μέσα από χρόνια επιλεκτικής παραγωγής και εξημέρωσης, το καλαμπόκι έγινε πολύ μεγαλύτερο, ευκολότερο στην καλλιέργεια και πιο βρώσιμο.
Οι μπανάνες είχαν σπόρους.
Οι άγριες μπανάνες ήταν σκληρές και περιείχαν μεγάλους σπόρους μέσα. Οι μπανάνες που έχουμε σήμερα προήλθαν από 2 ποικιλίες άγριων μπανανών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε μια πιο θρεπτική ποικιλία με μικρότερους σπόρους και καλύτερη γεύση.
Τα μήλα ήταν μικροσκοπικά.
Ο πρόγονος του μήλου, το άγριο μήλο, ήταν μικροσκοπικό. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι σε ένα μόνο δέντρο, υπήρχαν διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και γεύσεις. Πριν από περίπου 4.000 χρόνια, τα μήλα εξημερώθηκαν και καλλιεργήθηκαν για να βελτιώσουν το μέγεθος και τη γεύση τους.
Τα αβοκάντο ήταν μικρότερα και είχαν μεγάλο κουκούτσι.
Τα άγρια αβοκάντο ήταν μικρότερα και είχαν ένα μεγάλο κουκούτσι που κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο το βρώσιμο μέρος. Είχαν επίσης σκληρό κέλυφος. Επειδή ήταν τόσο μικρό, θα χρειαζόσασταν 10 άγρια αβοκάντο για να έχετε την ίδια ποσότητα φρούτου που δίνει ένα μόνο αβοκάντο σήμερα!
Τα ροδάκινα και τα κεράσια είχαν το ίδιο μέγεθος.
Πριν, τα ροδάκινα έμοιαζαν με κεράσια σε μέγεθος και είχαν λιγότερη βρώσιμη σάρκα. Οι αρχαίοι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που εξημέρωσαν άγρια ροδάκινα. Αφού πέρασε από επιλεκτική αναπαραγωγή χιλιάδων ετών, τα ροδάκινα μεγάλωσαν και έγιναν πιο χυμώδη.
Τα καρπούζια ήταν πολύ πικρά.
Τα καρπούζια ήρθαν από την Αίγυπτο πριν 5.000 χρόνια, ήταν πολύ μικρά και είχαν πολύ πικρή γεύση. Είχαν επίσης μια πιο ανοιχτή εμφάνιση, περιείχαν λιγότερη κόκκινη σάρκα και περισσότερους σπόρους. Μέσω της καλλιέργειας χρησιμοποιώντας επιλεκτική διαδικασία αναπαραγωγής, τα καρπούζια έχουν πλέον περισσότερη γλυκιά, ζουμερή κόκκινη σάρκα και τα σπόρια τους μίκρυναν.
Τα Marshmallows ξεκίνησε ως φυτό.
Πολύ πριν γίνει η γλυκιά απόλαυση που είναι σήμερα, τα marshmallows ήταν κάποτε φυτό. Ανήκουν στην οικογένεια μολόχας και μεγαλώνουν σε έλος, γι’ αυτό και το όνομα «marshmallow». Απο τη δεκαετία του 1950 το marshmallow μετατράπηκε σε καραμέλα και με την πάροδο του χρόνου, έγινε η χνουδωτή λευκή απόλαυση που αγαπάμε σήμερα.
Η κονσερβοποίηση τροφίμων εφευρέθηκε για τον στρατό.
Η μέθοδος κονσερβοποίησης τροφίμων εφευρέθηκε όταν ο Nicolas Appert άκουσε το κάλεσμα της γαλλικής κυβέρνησης να βρει ένα μέσο διατήρησης των τροφίμων για τα στρατεύματα του στρατού και του ναυτικού τους. Ο Appert σφράγισε τα τρόφιμα σε ένα βάζο ή ένα μπουκάλι. Στη συνέχεια, θέρμανε τα δοχεία σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και διατήρησε αυτό το επίπεδο για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Τα δοχεία διατηρήθηκαν σφραγισμένα μέχρι να έρθει η ώρα να καταναλωθεί το φαγητό τους.
Η γαμήλια τούρτα έσπαγε πάνω από τη νύφη για καλή τύχη.
Οι γαμήλιες τούρτες έμοιαζαν αρχικά σαν scones φτιαγμένα από κριθάρι ή σιτάρι. Ήταν ένα σημαντικό μέρος της γαμήλιας τελετής, καθώς ο γάμος θεωρούταν οριστικός αφού το scone έσπαγε πάνω από τη νύφη. Πιστεύαν ότι φέρνει καλή τύχη στους νεόνυμφους. Αργότερα, οι καλεσμένοι μάζευαν τα ψίχουλα του για καλή τύχη.
12 Τρόφιμα Που Δεν Θα Έπρεπε Ποτέ Να Φυλάσσετε Στο Ψυγείο