O Μικροβιολόγος μας ΕΞΗΓΕΙ: Πώς να διατηρήσετε το σπίτι Καθαρό για να Αποφύγετε τη Διάδοση των Μικροβίων

Αν έχετε ακούσει ότι οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει «ένα καθημερινό αντικείμενο έχει περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας», ίσως γνωρίζετε το έργο του Δρ Charles Gerba. Είναι μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αλλά οι φίλοι και οι συνάδελφοί του τον αποκαλούν “Dr. Germ”. Γιατί;

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη δημοσίευση αμέτρητων μελετών σχετικά με τα μικρόβια που διεισδύουν στην καθημερινότητά μας και είναι ένας από τους κυριότερους ειδικούς της Αμερικής στα μικρόβια. Και αφού πέρασε δεκαετίες μελετώντας τα μικρόβια στην τουαλέτα, στα σφουγγάρια κουζίνας και στο πόσο γρήγορα οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν σε ένα γραφείο και πολλά άλλα, έπρεπε να ρωτήσουμε:

Πώς καθαρίζει το σπίτι του και γενικά κρατά τα μικρόβια μακριά;

O Μικροβιολόγος μας ΕΞΗΓΕΙ: Πώς να διατηρήσετε το σπίτι Καθαρό για να Αποφύγετε τη Διάδοση των Μικροβίων / φωτό

Ανησυχεί περισσότερο για την κουζίνα από το μπάνιο.

Ο Δρ. Gerba λέει ότι καθαρίζουμε το μπάνιο μας τακτικά αλλά παραβλέπουμε να κάνουμε το ίδιο με την κουζίνα. Επιπλέον, η κουζίνα το μέρος όπου συνήθως μπαίνουν τα παιδιά μετά το παιχνίδι.

Επίσης, ο Δρ Gerba θεωρεί με σιγουριά το σφουγγάρι πιάτων “ένα κακό αντικείμενο” και γι’ αυτό το αλλάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Οι επιφάνειες κοπής είναι επίσης ψηλά στη λίστα μου“, λέει. “Από τη μελέτη τους, έχουμε παρατηρήσει ότι φαίνεται να Παρ αμελούνται και πρέπει επίσης να θυμάστε να έχετε ξεχωριστές για τα λαχανικά και τα κρέατα. Η λαβή της πόρτας ψυγείου μπορεί έχει πολλά μικρόβια, δεδομένου της συχνής χρήσης της και οι άνθρωποι τείνουν να κρεμούν πετσέτες εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τις βρύσες κουζίνας. ” Πώς καθαρίζουμε αλλά και απολυμαίνουμε τις ξύλινες κουτάλες και τα ξύλα κοπής

Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος του ψυγείου.

“Τα πάντα στάζουν και πέφτουν εκεί”, λέει. “Επομένως, οτιδήποτε αποθηκεύεται στο κάτω μέρος του ψυγείου είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί και είναι το πρώτο μέρος που θα πιάσει μούχλα”.

Και ανατριχιάζει όταν βλέπει τσάντες πάνω σε πάγκους.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Δρ. Gerba δεν ακολουθεί τη γυναίκα του με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι αλλά πρέπει να επισημάνουμε την ανατριχίλα του σε κάτι που πολλές από τις κυρίες πιθανώς κάνουν καθημερινά. “To ένα τέταρτο των τσαντών έχουν E-coli πάνω τους”, ισχυρίζεται. “Και βρήκαμε ότι οι άνθρωποι τους έβαλαν ακριβώς δίπλα από όπου θα φτιάξουν ένα σάντουιτς!”

Αλλά δεν ανησυχεί πάρα πολύ για τα δάπεδα πια.

Όταν πρόκειται για τον χώρο κάτω από τα πόδια μας, ο Dr. Gerba έρχεται με δυνατά και σαφή επιχειρήματα: «Δεν έχω παιδιά να σέρνονται πια και δεν σέρνομαι ούτε στο πάτωμα. Έτσι, καθαρίζω λιγότερο τώρα », λέει. “Αλλά στην γυναίκα μου δεν αρέσει όταν αρχίζουμε να κολλάμε στο πάτωμα!”

Φροντίζει να πλένει τακτικά επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

“Πρέπει να υπάρχουν οδηγίες μαζί με αυτές”, λέει ο Δρ Gerba. “Πενήντα τοις εκατό των ανθρώπων δεν τις πλένουν ποτέ και έχουν περισσότερα βακτήρια σε αυτά από τα εσώρουχα σου και το αυτοκίνητό σας είναι σαν εκκολαπτήριο μικροβίων.”

Related Post

Επειδή οι άνθρωποι θεωρούν αυτές τις σακούλες φιλικές προς το περιβάλλον τείνουν να ξεχνούν ότι οι σακούλες είναι επίσης βρώμικες και περιέχουν μικρόβια όπως και οτιδήποτε άλλο χειρίζεστε συχνά. Αλλά αυτές οι τσάντες κρατούν το φαγητό σας, γεγονός που κάνει την κατάσταση πολύ ανησυχητική. Η οικογένεια του Dr. Gerba επιλέγει τσάντες που μπορούν εύκολα να πλυθούν και διαθέτουν ποικιλία για να περιορίσουν τη μόλυνση των τροφίμων. “Η σύζυγός μου μας έφερε επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες με διαφορετικά χρώματα – ορισμένες για το κρέας, άλλες για κουτάκια και άλλες για άλλα προϊόντα”, λέει.

Σας προτείνει να πλένετε τις πετσέτες χεριών περίπου μία φορά την εβδομάδα αλλά γενικά τις έχει αλλάξει με χειροπετσέτες μια χρήσης.

«Συνήθιζα να σκουπίζω το πρόσωπό μου σε μια πετσέτα το πρωί, αλλά τώρα δεν μπορώ να το κάνω», λέει ο Δρ Gerba. “Ξέρω ότι υπάρχει E. coli σε αυτή!” Λέει ότι πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες προσώπου και χεριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πιο συχνά αν έχετε μικρά παιδιά.

«Τείνω να χρησιμοποιώ πολύ χαρτί τώρα», συνεχίζει. “Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε πολύ χαρτί υγείας αν έχετε διάρροια!”

Προτιμά τα απολυμαντικά μαντηλάκια από τα σπρέι.

“Εάν χρησιμοποιείτε ένα σπρέι, θα πρέπει να ψεκάσετε την περιοχή και να την αφήσετε για 10 λεπτά, κάτι που κανείς δεν κάνει”, λέει ο Δρ Gerba. “Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα μαντηλάκια και στην έρευνά μας βρήκαμε ότι είναι εξίσου καλά με τη χλωρίνη για απολύμανση”.

Πιθανότατα χρησιμοποιεί απολυμαντικό χειρός περισσότερο από εσάς.

“Στρατηγικά, χρησιμοποιώ απολυμαντικό χεριών περίπου 4 ή 5 φορές την ημέρα”, λέει ο Δρ Gerba. Αναγνωρίζει όσα μπορεί να έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια ότι τα αντιμικροβιακά απολυμαντικά και σαπούνια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το πλύσιμο των χεριών. Ενώ οι ειδικοί υγείας λένε ότι δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στο απολυμαντικό χεριών (πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας!), φαίνεται ότι το απολυμαντικό χεριών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα χέρια σας όσο το δυνατόν πιο καθαρά όταν δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι καλύτερο από το να πλένεις τα χέρια σου», λέει ο Δρ Gerba, επικαλούμενος την πεποίθησή του ότι η σωστή πλύση των χεριών είναι πιο δύσκολη από ότι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι. “Πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας για 15 έως 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μπορείτε να τα μολύνετε και πάλι όταν αγγίζετε τη βρύση του μπάνιου και χειρότερα εάν πρόκειται για δημόσια τουαλέτα. Τα περισσότερα βακτήρια είναι στα χέρια σας και η έρευνα δείχνει ότι αρρωσταίνετε λιγότερο εάν συχνά χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών. “

Χρησιμοποιεί το απολυμαντικό χεριών ακόμη και μετά από το πλυντήριο ρούχων.

“Έχουμε ερευνήσει τα χέρια των ανθρώπων αφού βγάλουν τα ρούχα από το πλυντήριο και τα βάλουν στο στεγνωτήριο και υπήρχε E. coli πάνω τους”, λέει ο Δρ Gerba. Γιατί; Επειδή τα βακτηρίδια από τα ρούχα σας (συμπεριλαμβανομένων των πιο βρώμικων όπως τα εσώρουχα και οι πετσέτες μπάνιου) δεν ξεπλένονται στην αποχέτευση. Μαζεύονται στο κάδο του πλυντηρίου και το απορρυπαντικό δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει τα βακτήρια (χρειάζεστε ζεστό νερό ή / και χλωρίνη για να το κάνετε αυτό).

Και αφού τα εγγόνια του παίζουν σε παιδικές χαρές – δηλαδή, αν τα αφήνει να πάνε σε μια παιδική χαρά καθόλου.

“Δεν θα αφήσω τα εγγόνια μου να πάνε σε παιδικές χαρές, αν και μερικές έχουν αντισηπτικά χειρός”, λέει ο Δρ Gerba. “Οι παιδικές χαρές είναι ουσιαστικά δημόσιες τουαλέτες για τα πουλιά και ποτέ δεν θα δείτε ας πούμε, μια μπάλα ποδοσφαίρου χωρίς E. coli σε αυτό. Κάθε φορά που έχουμε μικρά παιδιά τα μαθαίνουμε να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών. Έχουμε μελετήσει τα χέρια των παιδιών και όλα έχουν E. coli επάνω τους. “

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Recent Posts

50 Ράφια από Παλέτες που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνοι σας

Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More

6 Μαΐου, 2024

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό;

Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More

6 Μαΐου, 2024

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα