H ελληνική υπερτροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα

Τις δύσκολες εποχές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τουλάχιστον το 1980, η χαρουπιά με το σούπερ θρεπτικό χαρουπόμελό της ήταν εδώ για να βοηθήσει τους πληθυσμούς να επιβιώσουν.

Δείτε επίσης: Άσε τους άλλους να μασάνε goji berry και βάλε τα ελληνικά super foods στη διατροφή σου!

Η Ceratonia siliqua ή Χαρουπιά

είναι δέντρο προστατευόμενο στην Ελλάδα από κοπή και από κλάδεμα. Για την κοπή της χρειάζεστε ειδική άδεια από το Δασαρχείο, ενώ αν είναι στο μέσον του οικοπέδου σας για παράδειγμα μάλλον θα χτίσετε ένα σπίτι με μια χαρουπιά στην μέση ή δεντρόσπιτο!

Το χαρουπόμελο ήταν η κύρια γλυκαντική ουσία του παρελθόντος και σίγουρα οι 60+ μπορούν να σας βεβαιώσουν ότι ήταν το γλυκό τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και το πρωινό τους. Η γεύση του θυμίζει κακάο, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα (350 mg/100 ml). Ταυτόχρονα είναι ιδανική πηγή φωσφόρου, υδατανθράκων, βιταμινών Α, Β και D, ενώ έχει 12,5% πρωτεΐνη. Ανάμεσα στις ενέργειές του είναι ότι δρα καταπραϋντικά για το στομάχι, χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών για σκύλους (been there, done that!), ενώ είναι πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης.

Από τις άγνωστες χρήσεις του χαρουπόμελου είναι αυτή του αντικαταστάτης του μελιού για σάλτσες βινεγκρέτ, ώστε να γίνουν πιο θρεπτικές και με λιγότερες θερμίδες.

Related Post

Επειδή το κουκούτσι των χαρουπιών έχει σχεδόν πάντα το ίδιο βάρος (0,2 γρ), χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στο ζύγισμα και από αυτό (κιράτ στα αραβικά ο σπόρος, κέρατο ονομαζόταν αλλιώς το χαρούπι) έχουμε και το καράτι.

Η συνταγή του blog Cretan Gastronomy (Γαστρονομικος Περίπλους) για να φτιάξετε το δικό σας χαρουπόμελο (Ε, ψιτ! Έχουν και άλλες συνταγές!):

“Πλένουμε τα χαρούπια και τα σπάμε σε κομματάκια 1-2 εκατοστών. Είναι το δύσκολο μέρος όλης της διαδικασίας και δεν σας κρύβω ότι έβγαλα μια μικρή φουσκίτσα στο χέρι μου, στην προσπάθειά μου να τα κόβω με το μαχαίρι. Αν λύσω αυτό το θέμα, του χρόνου θα κάνω μποτίλιες χαρουπόμελου…Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάκτυλα περίπου. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που δημιουργείται. Αφού βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να μείνουν 24-48 ώρες ώστε τα χαρούπια να αφήσουν όλο το μέλι τους στο νερό μας. Τελικά σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία ως ότου δέσει και αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα του πετιμεζιού, λίγο δηλαδή πιο ρευστό από το μέλι.

via olasimera

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Μαίρη Φρέση

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs.

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Μαίρη Φρέση

Recent Posts

Οι επαγγελματίες καθαρισμού απαντούν: 5 καθαριστικά προϊόντα που δεν χρειάζεστε

Το να έχετε ένα καθαρό σπίτι δεν είναι εύκολο, ακόμη και με όλα τα προϊόντα… Read More

26 Απριλίου, 2024

Τα 12 καλύτερα έξυπνα κόλπα για να γίνετε επαγγελματίες Σεφ στην κουζίνα

Για μερικούς ανθρώπους, η κουζίνα είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού, ενώ άλλοι προτιμούν να… Read More

26 Απριλίου, 2024

Είναι αλήθεια τόσο κακό να σπάτε τα σπυράκια σας; Εδώ θα βρείτε την απάντηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επιθυμία να σπάσετε ένα σπυράκι τη στιγμή που θα… Read More

26 Απριλίου, 2024

10 Είδη Γυναικείων Παπουτσιών που Δεν Είναι Τόσο Μοντέρνα όσο Φαίνονται

Όχι μόνο μοντέρνα, αλλά και πολλά γνωστά είδη παπουτσιών συχνά αποδεικνύονται μη πρακτικά. Η αγορά… Read More

26 Απριλίου, 2024

Έξυπνα Κόλπα για να Ξυπνήσετε Γρήγορα το Πρωί

Το πρωί, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ειδικά αν πάνε στη δουλειά… Read More

26 Απριλίου, 2024

Το Κοτοπουλάκι δεν το πλένουμε με νεράκι

Για τη διατήρηση της υγείας μας, είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε τα προϊόντα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται… Read More

25 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα