Σοκολατόπιτα με πορτοκάλι και καρύδια: Αμαρτωλή αλλά… νηστίσιμη
Όταν η νηστεία γίνεται… επιστήμη!
ΥΛΙΚΑ
- 2¼ φλ.* αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. ζάχαρη
- ¾ φλ. καρυδόψιχα τριμμένη (πολύ ψιλή)
- ⅔ φλ. κακάο
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ελάχιστο γαρίφαλο
- 1 βανίλια
- ⅓ φλ. αραβοσιτέλαιο
- 2 κ.σ. ξίδι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι (κατά προτίμηση βιολογικό, ή τουλάχιστον ακέρωτο)
- 1½ φλ. χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
για την επικάλυψη
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 150 γρ. νερό
- 2 κ.σ. κονιάκ
- λίγα καρύδια για το διακοσμητικό κομμάτι της υπόθεσης
* Υπολογίζουμε τα υλικά με την κούπα που συνήθως χρησιμοποιούμε για τον στιγμιαίο καφέ.ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά καλά εκτός από τη ζάχαρη και τη σόδα.
- Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξίδι, τον χυμό πορτοκάλι ανακατεμένο με τη σόδα (προσοχή, φουσκώνει λίγο), ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν. Τέλος, προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε στην πρώτη λεκάνη. Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και στρώνουμε το μίγμα μας σε ταψάκι στρογγυλό (Νο 28) ή τετράγωνο, αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει ελαφρά και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσει το γλυκό.
- Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60΄.
- Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό (το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει) και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μίγμα γυαλιστερό και ομοιόμορφο. Τέλος, προσθέτουμε το κονιάκ.
- Βγάζουμε την πίτα μας από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10΄, την περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τα καρύδια. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
- Πειράζοντας την κλασική εκδοχή της σοκολατόπιτας, μπορούμε να την κόψουμε αν θέλουμε σε τετράγωνα κομμάτια (πριν ρίξουμε τη ρευστή σοκολάτα) και στη συνέχεια να τα κόψουμε και αυτά οριζόντια, στη μέση, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά σοκολατένια σάντουιτς με γέμιση μαρμελάδας. Ταιριάζει πολύ το πορτοκάλι, αλλά και το βερίκοκο. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα σαντουιτσάκια με τη σοκολάτα και προσθέτουμε τα καρύδια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστούμε λίγη σοκολάτα επιπλέον (για κάθε 125 γρ. σοκολάτας χρειάζονται περίπου 75γρ. ζεστό νερό) και σίγουρα τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας (250 γρ. θα είναι αρκετά).
- Πηγή: bostanistas.gr / Μαρία Τσέκου. / pontos-news
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο