Υλικά για περίπου 10 μερίδες:
160γρ. καρύδια ή κομμάτια πεκάν
85 γρ. βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου (αν χρησιμοποιείτε ανάλατο βούτυρο, προσθέστε 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι)
300γρ. αλεύρι
3/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
168 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και καστανή ζάχαρη)
390 γρ. λιωμένες ώριμες μπανάνες σε πουρέ
2 μεγάλα αυγά (ελάχιστο βάρος 59 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
90γρ. γιαούρτι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και με λίγα λιπαρά)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (160 σε αέρα).
Τοποθετήστε τα καρύδια / πεκάν σε ένα ταψί και ψήστε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν. Αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Λαδώστε μια στενόμακρη φόρμα και στρώστε τη με αντικολλητικό χαρτί. Οι διαστάσεις της φόρμας που χρησιμοποιήθηκε ήταν περίπου 20 εκατοστά μήκος, 10 εκατοστά πλάτος (από τη βάση) και 6,5 εκατοστά ύψος.
Ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε ή χτυπήστε ελαφρά μαζί τον πουρέ μπανάνας, τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέστε τα καρύδια / πεκάν στο μείγμα της μπανάνας και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το μείγμα της μπανάνας στο μπολ με το μείγμα του αλεύρι και ανακατέψτε απαλά αλλά όχι πάρα πολύ γιατί η ζύμη μπορεί να σκληρύνει. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα.
Εάν δεν χρησιμοποιείτε φούρνο με αέρα , προσαρμόστε τη σχάρα του φούρνου, ώστε το πάνω μέρος του ψωμιού να είναι στο κέντρο του φούρνου.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα και 5 λεπτά, έως ότου όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ψωμιού να βγαίνει καθαρό.
Αφήστε το μπανανόψωμο να κρυώσει μέσα στη φόρμα για περίπου 10 λεπτά. Βγάλτε και κόψτε το σε φέτες για να το σερβίρετε.
Αποθηκεύστε το ψωμί της μπανάνας σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου έως δύο ημέρες. Εναλλακτικά, τυλίξτε το ολόκληρο ή σε φέτες και βάλτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Ιδανικό και για δεκατιανό.