Υλικά
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε πολλά κομμάτια
Περίπου 2 μπανάνες, κομμένες σε ροδέλες
1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάν (προαιρετικά)
1½ κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κούπα πουρέ από ώριμες μπανάνες
2 μεγάλα αυγά
1/3 κούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κούπας βουτυρόγαλα*
*Το βουτυρόγαλα ή αλλιώς buttermilk είναι ένα υλικό πολύ γνωστό στην Αμερικάνικη κουζίνα αλλά όχι τόσο διαδεδομένο στην Ελληνική. Ωστόσο έχουμε αρχίσει και βρίσκουμε πολλές συνταγές με βουτυρόγαλα.
Στα ελληνικά supermarketείναι λίγο δύσκολο να βρει κάποιος buttermilk εμείς όμως θα σας δώσουμε τη συνταγή για να φτιάχνετε μόνοι σας.
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι γάλα και ξύδι ή λεμόνι.
Βάλτε σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα και προσθέστε μέσα μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ανακατέψτε καλά. Προφανώς τις ποσότητες τις αλλάζετε ανάλογα με το πόσο βουτυρόγαλα χρειάζεστε!
Αφήνεται το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά. Θα δείτε το βουτυρόγαλα να έχει πήξει. Αν όχι προσθέστε λίγο ακόμα ξύδι ή λεμόνι και αφήστε το να πήξει.
Για το γλαρό καραμέλας:
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Λιώστε τις μπανάνες . Όσο πιο πολύ ώριμες είναι τόσο πιο έντονη γεύση θα έχει ο πουρές.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C. Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα 22×12 εκατοστών περίπου.
Στρώστε τη μαύρη ζάχαρη στον πάτο της φόρμας. Εάν χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, πασπαλίστε τους ομοιόμορφα πάνω από τη ζάχαρη.
Καλύψτε με τα κομμάτια βούτυρο. Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 8 λεπτά.
Βγάλτε τη φόρμα και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί, κατανέμοντας το ομοιόμορφα στον πάτο της φόρμας.
Καλύψτε με μια στρώση από τις ροδέλες μπανάνας ολόκληρο τον πάτο.
Ανακατέψτε όλα τα στέρεα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υγρά συστατικά και κτυπήστε ελαφρά το μείγμα.
Χύστε το μείγμα πάνω από τις ροδέλες μπανάνας.
Ψήστε για 1 ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στη μέση του κεικ να βγαίνει καθαρή.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 20 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα.
Για το γλάσο καραμέλας, βάλτε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και τη κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για ένα λεπτό. Ρίξτε το γλάσο ομοιόμορφα πάνω από το κέικ.