Τις πατάτες τις οφείλουμε στον Καποδίστρια. Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, τη δεύτερη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μετά την Αίγινα και πριν την Αθήνα, ο Καποδίστριας, άνθρωπος έξυπνος, που μπορούσε να βοηθήσει στην πορεία αναδημιουργίας της χώρας, προσπάθησε να πείσει τους χωρικούς να καλλιεργήσουν προς όφελός τους πατάτες. Εκείνοι, φιλύποπτοι και συντηρητικοί, ίσως και γιατί δε βρήκαν καμία χάρη και καμία ευκολία στο νέο προϊόν, τις πέταξαν!
Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους Έλληνες και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που μεταχειρίστηκαν παρόμοια κόλπα-περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε νυχθημερόν. Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες, ότι αφού τόσο καλά φρουρούνταν οι πατάτες έπρεπε να είναι προϊόν μεγάλης αξίας. Κι επειδή το απαγορευμένο είναι πιο γλυκό, κάποιοι αποφάσισαν να τις …κλέψουν. Οι φρουροί είχαν διαταχθεί εκ των προτέρων να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα και το σχέδιο του Καποδίστρια να τις εισάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει!
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά                   Χρόνος Αναμονής : 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 35 λεπτά περίπου         Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πατάτες
200gr κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200gr γκούντα
10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
10 φέτες γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κύβους
200gr λουκάνικα Φραγκφούρτης κομμένα σε ροδέλες
500gr φρέσκα μανιτάρια Agaricus
400ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες με το μαντολίνο και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Η πατάτες πρέπει να κρατάνε λίγο για να μπορούμε να τις στρώσουμε στο ταψί μας.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω ένα κουτ. του γλυκού βούτυρο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια να μαλακώσουν για 3 λεπτά. Τα αφαιρώ σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον προσθέτουμε τα λουκάνικα και την γαλοπούλα. Μόλις σοταριστούν καλά προσθέτουμε τα μανιτάρια αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την κεφαλογραβιέρα.

Related Post
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μια στρώση πατάτες, ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας από το μείγμα που έχουμε στο τηγάνι και απλώνουμε.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για δεύτερη φορά και τελειώνουμε με τρίτη στρώση πατάτας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για 35΄
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr

Recent Posts

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Πώς να Καθαρίσετε μια Ακρυλική Μπανιέρα Χωρίς Τρίψιμο και Χημικές Ουσίες

Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More

29 Απριλίου, 2024

Γιατί Πρέπει να Βάλετε Οδοντόκρεμα στο Καζανάκι της Τουαλέτας

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More

29 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα