Cheesecake με Μπακλαβά
Από το βιβλίο The Southern Cake Book
Για 10 άτομα
Υλικά
Για τη βάση
100 γρ καρύδια
80 γρ φυστίκια
30 γρ βούτυρο, λιωμένο
50 γρ ζάχαρη
Για το Cheesecake
550 γρ τυρί κρέμα
220 γρ μασκαρπόνε
150 γρ ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
5 κομμάτια μπακλαβά με Λευκή Σοκολάτα και Κράμπερις ή οποιοδήποτε άλλο
12 καρύδια κομμένα στη μέση
Για το Σιρόπι Μελιού
1/2 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλάκια νερό
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με αποσπώμενο στεφάνι διαμέτρου 22 εκατοστών.
Βάζουμε τα καρύδια, τα φυστίκια και 50 γρ ζάχαρη στο μούλτι και τα αλέθουμε πολύ. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε για λίγο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν άμμος.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το πατάμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Χαμηλώνουμε το φούρνου στους 150 βαθμούς.
Χτυπάμε τα τυριά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ σε μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε ένα – ένα τα αβγά και τέλος την βανίλια.
Κόβουμε κάθε κομμάτι μπακλαβά στα δύο έτσι ώστε να σχηματιστούν 2 τριγωνάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί με την φαρδιά πλευρά προς τα τοιχώματα και την μύτη να κοιτάει προς το κέντρο.
Ρίχνουμε το μείγμα των τυριών στο ταψί και προσέχουμε να καλύπτει τα κομματάκια του μπακλάβά.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω από τα τοιχώματα του ταψιού και το αφήνουμε να κρυώσει καλά (μέχρι και 2 ώρες). Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.
Για το Σιρόπι Μελιού
Βάζουμε το μέλι, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξουμε στο cheesecake.
Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε το cheesecake, αφαιρούμε το στεφάνι του ταψιού και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
via mytaste