Φτιάξτε αφράτα ντόνατς με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού τα οποία μπορούν να καταψυχθούν πριν τηγανιστούν.
Υλικά για περίπου 15 ντόνατς:
500 γρ. αλεύρι 00
200 ml γάλακτος
100 γρ. κρόκοι
20 γρ. μαγιά
70 γρ. μαλακό βούτυρο
70 γρ. ζάχαρης
Αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ρούμι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Φυστικέλαιο για το τηγάνισμα
Πραλίνα φουντουκιού ή μαρμελάδα
Ζάχαρη άχνη
Εκτελεση
- Αφήστε το βούτυρο έξω από το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιά και τη ζάχαρη μαζί με το ζεστό γάλα. Καλύψτε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
- Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τους κρόκους, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το ρούμι και ζυμώστε. Το ρούμι θα δώσει γεύση και θα κάνει την απορρόφηση του λαδιού στο τηγάνισμα λιγότερη.
- Συνεχίστε να ζυμώνετε και προσθέστε το μείγμα μαγιάς, το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το αλάτι. Συνεχίστε να ζυμώνετε για περίπου 10 λεπτά και στο τέλος θα έχετε μια ωραία λεία και ομοιογενή μπάλα ζύμης.
- Αλείψτε ένα αρκετά μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετείτε τη ζύμη μέσα.
- Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά για να φουσκώσει.
- Πάρτε τη ζύμη και κόψτε μικρές ποσότητες (περίπου 60 γραμμάρια). Πάρτε μια ποσότητα ζύμης και δημιουργήστε μια μπάλα στο σχήμα του ντόνατς.
- Τοποθετήστε τις μπάλες σε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίστε με αλεύρι και αφήστε να φουσκώσουν για 1 ½ ώρες.
- Μόλις οι μπάλες φουσκώσουν συνεχίστε με το τηγάνισμά τους.
- Βάλτε το φυστικέλαιο σε μια ψηλή κατσαρόλα αλλά όχι πολύ πλατιά. Γεμίστε την μέχρι τη μέση. Βουτήξτε τα ντόνατς σε καυτό λάδι και όχι περισσότερο από 2-3 μαζί. Τηγανίστε τα για 2 λεπτά από τη μια πλευρά και άλλα 2 λεπτά από την άλλη.
- Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βγάλτε τα να έξω με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετείστε σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί η περίσσεια λαδιού.
- Αφού τα τηγανίσετε όλα συνεχίστε με τη γέμιση.
- Βάλτε πραλίνα φουντουκιού σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή σε σύριγγα για γλυκά με μακρύ ακροφύσιο, βάλτε τη μύτη στη μέση του ντόνατς και πιέστε την πραλίνα μέσα.
- Πασπαλίστε τα ντόνατς με άφθονη ζάχαρη άχνη !!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί.
Ακολούθησε το Toftiaxa.gr στο facebook
Ακολουθήσε το Toftiaxa.gr στο Google News
Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!