Τα φαγητά που είναι μαγειρεμένα με φρέσκια ντομάτα και όχι συσκευασμένη είναι πάντα πολύ πιο νόστιμα. Ρώτα όποιον θες το ίδιο θα σου πει. Φυσικά όμως πρέπει να επιλέγουμε πάντα ντομάτες εποχής και να αποφεύγουμε φρούτα και λαχανικά που είναι εκτός εποχής. Έτσι λοιπόν αν θες φρέσκο χυμό ντομάτας όλο τον χειμώνα μπορείς να τον φτιάξεις τώρα και να τον φυλάξεις. Παρακάτω θα σου δώσω και ένα μυστικό υλικό που θα βάλεις μέσα στη σάλτσα για να τον απογειώσεις. Στη Ζάκυνθο από όπου είναι η μισή καταγωγή μου αυτό το κάνουν κάθε χρόνο. Η μητέρα μου έφτιανε κάθε χρόνο πολλά μα πολλά βαζα.
Πώς να φτιάξεις φρέσκια σάλτσα ντομάτας για να έχεις όλο το χειμώνα
Για να μπορέσεις να υπολογίσεις τις ποσότητες πρέπει να έχεις κατά νου ότι ενάμιση κιλό ντομάτες βγάζουν ένα κιλό σάλτσας. Στη σάλτσα θα χρειαστεί επίσης να βάλεις αλάτι και ζάχαρη. Το μυστικό συστατικό που μπορείς να βάλεις μέσα στη σάλτσα είναι πολτοποιημένες κόκκινες πιπεριές. Η γεύση που θα προκύψει είναι υπέροχη και θα κάνει τα κοκκινιστά σου πεντανόστιμα και πιπεράτα.
Υλικά:
- 3 κιλά ντομάτες ώριμες
- μισό κιλό κόκκινες πιπεριές
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Πλένετε καλά τις ντομάτες και καθαρίστε από το κοτσάνι. Πλύντε καλά τις πιπεριές και αφαιρέστε τον πυρήνα με τα σπόρια. Αν έχετε αποχυμωτή στύψτε τις ντομάτες εκεί για να μην έχει η σάλτσα σας σπόρια και φλούδες. Αν όμως δεν έχετε όπως εγώ ρίξτε τα όλα στο μούλτι και πολτοποιήστε. Εδώ να πω ότι εμένα προσωπικά δεν με ενοχλούν τα σπόρια και τα κομματάκια φλούδας που μπορεί να υπάρξουν μέσα στη σάλτσα. Αν τώρα δεν έχετε αποχυμωτή αλλά δεν θέλετε και τα σπόρια τότε λιώστε και σουρώστε μετά σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια βάλτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει την πρώτη βράση δυναμώστε την ένταση στο πιο δυνατό και αφήστε να βράσει για 5 λεπτά. Ρίξτε τη ζάχαρη και το αλάτι, χαμηλώστε σε μέτρια θερμοκρασία και βράστε άλλα 15 λεπτά.
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη τοποθετήστε τη ζεστή μέσα σε αποστειρωμένα βάζα. Στη συνέχεια αποστειρώστε με την μέθοδο του φούρνου ή με βρασμό στην κατσαρόλα. Πολύ σημαντικό βήμα. Δες εδώ πώς θα κάνεις Αποστείρωση βάζων στο φούρνο και σε κατσαρόλα με βραστό νερό για γλυκά
Στη σάλτσα μπορείτε να βάλετε και διάφορα μπαχαρικά ή μυρωδικά όπως πχ. δάφνη αλλά πριν τη βάλετε στα βάζα πρέπει να τα αφαιρέσετε.
Τα βάζα όταν φτιάχνετε σπιτικές συνταγές πρέπει να είναι πάντα αποστειρωμένα και σε περίπτωση που ανοίξετε κάποιο και σας φαίνεται αλλοιωμένο δεν πρέπει να καταναλώνεται.
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα έχετε φρέσκια σάλτσα ντομάτας για μήνες.

