Πάντα όταν αγόραζα πεπόνι είχα την ανασφάλεια αν είναι ώριμο για να το κόψω γιατί πολλές φορές ενώ το χρώμα του ήταν ωραίο και κιτρινωπό μόλις το έκοβα ήταν μέσα άγουρο και σκληρό. Πόσες φορές την είχα πατήσει και ήθελε ακόμα 1-2 μέρες για να είναι οδανικό για να κοπεί. Και ξέρετε άμα κοπεί άγουρο το πεπόνι, ό,τι και να κάνεις δεν ωριμάζει, το τρως έτσι.
Πώς να καταλάβεις ότι το πεπόνι είναι ώριμο αρκετά για να το κόψεις
Υπάρχει λοιπόν ένα κόλπο που είναι 100% έγκυρο και ποτέ δεν θα πέσετε έξω. Το πεπόνι είναι έτοιμο για να κοπεί γλυκό και ζουμερό όταν ένα σημείο επάνω του είναι μαλακό όταν το ζουλάς. Και ποιο είναι αυτό; η βάση του. Όταν πάτε να αγοράσετε πεπόνι και θέλετε να είναι ώριμο για να κοπεί αμέσως το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε ελαφρά τη βάση του, απέναντι από το κοτσάνι. Δηλαδή το κάτω μέρος του πεπονιού στο κέντρο. Αν πιέζεται τότε είναι έτοιμο και ώριμο να κοπεί. Όσο πιο μαλακό είναι τόσο πιο ώριμο.
Αν η βάση είναι σκληρή τότε το πεπόνι θέλει μερικές μέρες ακόμα για να ωριμάσει.
Οπότε αν αγοράζετε πολλά πεπόνια μαζί με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαλέξετε κάποια ώριμα για να φαγωθούν αμέσως και κάποια πιο άγουρα που θα φαγωθούν αργότερα.
Τα πεπόνια τα βάζουμε στο ψυγείο αφού κοπούν. Αν βάλετε άγουρα πεπόνια στο ψυγείο δεν θα ωριμάσουν και θα παραμείνουν άγουρα.
Γιατί πρέπει να πλένετε τα πεπόνια πριν τα καταναλώσετε
Υπάρχει ένας κίνδυνος που πιθανόν να μην σας είναι γνωστός και όμως υπάρχει. Η δηλητηρίαση από πεπόνι. Και που οφείλεται; Στην φλούδα των πεπονιών. Παθογόνα όπως η Listeria και η Salmonella μπορούν να παραμείνουν στην επιφάνεια των πεπονιών λόγω της τραχιάς και διχτυωτής τους υφής, η οποία παρέχει ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.
Μουχλιασμένα φρούτα, λαχανικά και ζουμιά στο ψυγείο: Πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις
Τα φρούτα πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν φυλαχθούν στο ψυγείο καθώς τα παθογόνα μπορούν να μεταφερθούν από την φλούδα μέσα στην σάρκα του φρούτου. Η σαλμονέλα δεν σκοτώνεται μέσα στο ψυγείο, αντιθέτως μπορεί να ζήσει ακόμα και 14 μέρες.
Τα βακτήρια προσκολλούνται στις κόγχες της φλούδας και μπορούν να πολλαπλασιαστούν σημαντικά.
Η τροφική δηλητηρίαση από πεπόνια συχνά προκαλείται από κακή υγιεινή κατά τη συγκομιδή στο χωράφι, τη διαλογή και τη συσκευασία. Η έλλειψη απολύμανσης των εργαλείων και του εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση.
φώτο jacksonville