Οι επτανήσιοι φημίζονται για τις υπέροχες και ιδιαίτερες συνταγές τους και φυσικά η σκορδαλιά ή αλλιώς αλιάδα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους αλλά και στις κουζίνες τους. Η διαφορά με την κλασική σκορδαλιά είναι η προσθηκή ζουμιού από βρασμένο μπακαλιάρο, το στοιχείο που την κάνει μοναδική και πεντανόστιμη. Μετά από αυτή την συνταγή μάλλον θα αλλάξετε τον τρόπο που φτιάχνετε την σκορδαλιά.
Παραδοσιακή αλιάδα (σκορδαλιά) με ζωμό μπακαλιάρου
Υλικά για αλιάδα:
- 1 κομμάτι μπακαλιάρου
- 1 κιλό πατάτες
- 8-10 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από 1 -1μιση λεμόνι (εδώ τα γούστα διαφέρουν οπότε πρέπει να το δείτε μόνοι σας για την οξύτητα)
- μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο ίσως και λίγο παραπάνω
Αρχικά βράζετε το ψάρι για 15-20 λεπτά με λίγο νεράκι να το σκεπάζει. Θέλουμε στο τέλος να μας μείνει περίπου 2/3 του φλυτζανιού ζωμός. Στο τέλος σουρώνετε το ζουμάκι και το κρατάτε στην άκρη ζεστό.
Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε να μαλακώσουν αρκετά. Αφού βράσουν ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με το μύλο. Θέλουμε ένα απαλό πουρέ.
Σε γουδί λιώνουμε τις σκελίδες σκόρδου με αλάτι. Εναλλακτικά αν δεν έχουμε γουδί τα λιώνουμε στο μούλτι με λίγο λάδι μέχρι να γίνει πολτός.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτανήσιοι παραδοσιακά τη σκορδαλιά την έφτιαχαν μέσα σε μεγάλο γουδί. Ρίχνοντας τα σκόρδα και μετά λίγο λίγο τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν αλοιφή. Το χτύπημα με το γουδί δημιουργούσε την απόλυτη σκορδαλιά. Επειδή όμως πλέον στα σπίτια μας δεν έχουμε γουδί αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο μούλτι. Όχι όμως με ραβδομπλέντερ γιατί θα γίνει λάστιχο.
Για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μας μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι ή με μίξερ. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις πατάτες και το λιωμένο σκόρδο. Ανακτευουμε καλά. Σταδιακά ρίχουμε το χυμό του λεμονιού και το λάδι εναλλάξ ανακατεύοντας συνέχεια. Καλό είναι όταν ρίχνουμε το λεμόνι να δοκιμάζουμε αν έχουμε πετύχει την οξύτητα που θέλουμε. Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό του μπακαλιάρου μέχρι η σκορδαλιά να έχει μια ρευστή αλλά δεμένη υφή. Πιστέψτε με ο ζωμός του μπακαλιάρου κάνει τη διαφορά στη σκορδαλιά σας.
Και φυσικά εδώ μπορείτε να βρείτε Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας ή σόδας αναψυκτικό: Τραγανός και ντελικάτος [Βίντεο]
φωτογραφία Makis Koutsouvelis