Τα πιο συνηθισμένα παράσιτα στα τρόφιμα ειναι οι λεγόμενες ψείρες τροφίμων. Είναι έντομα τα οποία είναι δύσκολο να ξεφορτωθείς αφού αρχικά η παρουσία τους είναι απαρατήρητη και όταν πλέον όταν τα αντιληφθούμε σημαίνει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί. Και ενώ μπορεί να αποκαλούμε όλα τα μαμούνια στα τρόφιμα “ψείρες” η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη με τον πιο κοινό τον αλευροσκώληκα.
Το πρόβλημα με τα έντομα στα τρόφιμα είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε νοικοκυριό και δεν έχει να κάνει με την κακή υγιεινή. Ο αλευροσκώληκας είναι ένα μικρό σκαθάρι με κέρατα σε σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα και το σώμα του έχει χαρακτηριστική “πανοπλία”. Τα ενήλικα φτάνουν τα 12-20 χιλιοστά ενώ οι προνύμφες περίπου στα 30. Το συγκεκριμένο παράσιτο θα το βρείτε συνήθως σε συσκευασίες με αλεύρι, σιμιγδάλι, ρύζι ή άλλα χύμα προϊόντα.
Προνύμφες
Τα θηλυκά γεννούν περίπου 500 αυγά και στην αρχή οι προνύμφες είναι λευκές και μετά κιτρινίζουν. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που καθυστερούμε να αντιληφθούμε ότι τα τρόφιμα έχουν προσβληθεί. Επειδή τρώνε πολύ καταστρέφουν τα τρόφιμα αφήνοντας πίσω περιττώματα το οποία έχουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Πώς να απαλλαγείς από τις προνύμφες
Αρχικά αν πέσει στην αντίληψη σου ότι κάτι περιέργο συμβαίνει στα ντυλάπια με τα τρόφιμα, δηλαδή έχεις βρει περίεργα σημάδια ή ακόμα και ψείρες πρέπει να αδειάσουν όλα. Παρατηρούμε τις συσκευασίες αν έχουν προσβληθεί. Αν ναι, δυστυχώς τις πετάμε, Καθαρίζουμε τα ντουλάπια καλά και σχολαστικά με νερό κα ξιδι. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει για όλα τα ντουλάπια με τα τρόφιμα.
Πώς να προστατευθείς από τα παρασιτα τροφίμων
Για να μην αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τα παράσιτα τροφίμων πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βασικά βήματα.
- Πάντα να αποθηκεύεις τα τρόφιμα σε κλειστές συσκευασίες: Μην αφήνεις ανοιχτό το αλεύρι και το ρύζι μέσα στα ντουλάπια σου. Είτε τύλιξε καλά την συσκευασία με ένα λαστιχάκι ή τοποθέτησε σε δοχεία μετά το άνοιγμα τους.
- Πάντα να ελέγχεις τα τρόφιμα ανά κάποιο χρονικό διάστημα για ύποπτα σημάδια.
- Συχνό καθάρισμα ντουλαπιών με ξίδι και νερό.
Άλλα έντομα που βρίσκουμε στη κουζίνα και στο σπίτι
Τα μικροσκοπικά άσπρα ή γκρι έντομα στο σπίτι σε μέγεθος της μύτης της καρφίτσας ενδεχομένως να είναι ψείρες περιστεριών. Αντίθετα, τα πολύ μικρά λευκά έντομα στη κουζίνα σε παρόμοιο σχήμα ακάρεα.
Σκόρος τροφίμων φυσική αντιμετώπιση.
Έλεγχο στα ντουλάπια της κουζίνας για μολυσμένες τροφές.. Έτσι, παρατηρούμε για αλλοιώσεις στα βάζα, μπαχαρικά, τραχανά, τις συσκευασίες με ξερά είδη, τα αλέγρα και προπαντός τα βιολογικά . Μόλις διαπιστώσουμε τον συγκεκριμένο έντομο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πετάξουμε ότι είναι για βρώση.
Sitophilus granarius.
Τους σκόρους τροφίμων τους βρίσκομαι κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού αλλά και σε μακαρόνια, σε κατοικίες -σπίτια, προσβάλει ακόμα και την σοκολάτα. Ωστόσο, τα έντομα αλευριού το ονομάζουμε και ζουζούνια ψείρες. Παράλληλα, το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και υπάρχει σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία και Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.
Επιπλέον, μαζί με το Orizaephilus surinamensis , κάνει εμφάνιση στους προαναφερθέντες χώρους
Βιολογικός Κύκλος
Σε κατοικίες προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμών»
Υπάρχει σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70 – 90%.Σε αυτές τις συνθήκες, η διάρκεια είναι περίπου 20 ημέρες. Επίσης, να τονιστεί, ότι αυτοί οι σκόροι τροφίμων στις κουζίνες του σπιτιών καταπολεμούνται εύκολα. Τι κάνουμε; Σε σιλό κάνουμε εφαρμογή με υποκαπνισμό- fumigation
Σκόρος Τροφίμων – Tribolium confusum
Τι πρέπει να γνωρίζεις: Αρχικά, τα τέλεια έντομα έχουν μήκους σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Ενώ, οι προνύμφες του εντόμου στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμένο στα επόμενα ισχυρά χιτινισμένο δερματικό τους έχει κιτρινοκαστανό.
Ωστόσο, τρέφονται σε αποθηκεμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ, σε αλεύρι σταριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών. Ακόμη και με πίτουρα ξηρά λαχανικά, σουσάμι, σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα και με μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα, κ.ά.
Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι ,οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.
Ξύδι + Γαρίφαλα: Αναμείξτε Τα για να Διώξετε τα Ενοχλητικά Έντομα από το Σπίτι σας
Σκόρος Τροφίμων – Rhizopertha dominica
Το έντομο προσβάλλει κυρίως σιτάρι, σιτάλευρα, ρύζι και προϊόντα, παράγωγα αυτού, όπως καλαμπόκι, ελαιούχους πλακούντες κ.ά.
Βέβαια, είναι κυρίως έντομο των θερμών χωρών αλλά σε εύκρατα κλίματα μπορεί να επιβιώσει σε αποθήκες.
Ανάπτυξη
Πολλαπλασιάζετε με σχετικά αργό ρυθμό και η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών ευνοείται εάν οι σπόροι στους οποίους τρέφεται μείνουν χωρίς να ανακινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα
Εντούτοις, η ανάπτυξη του ευνοείται σε θερμοκρασίες από 18 -30 βαθμούς C..
Sitophilus oryzae
Πού το βρίσκουμε ; Κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες ακόμα και στην σοκολάτα.
Το έντομο Sitophilus oryzae είναι σκόρος τροφίμων κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία και Ρωσία. Αντίθετα, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.
Χαρακτηριστικά
Αναλυτικότερα, μοιάζει με το Sitophilus granarius έχει θαμπότερο χρώμα, τα στίγματα στον θώρακα είναι πιο βαθιά και έχει τέσσερις κηλίδες ανοιχτότερου χρώματος στα έλυτρα. Παράλληλα είναι πιο ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Σκαθάρι του καπνού
Είναι έντομο αποθηκών.
Τι προσβάλλει ;
Αρχικώς, κατά κύριο λόγο τον αποθηκευμένο καπνό, τσιγάρα, ξηρά φρούτα, γλυκίσματα, μπισκότα αλλά και γουναρικά και υφάσματα.
Στη συνέχεια, το τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περί τα 3 mm. Επίσης, τα έλυτρά του είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Οι προνύμφες έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια. Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και το τελικό μήκος τους φθάνει περίπου τα 5 mm.
Παράλληλα, το θηλυκό γεννάει 45-120 αυγά και ο κύριος όγκος μένει τις πρώτες 10 ημέρες από την εξόδων τελείων εντομών.
Σκαθάρι του ρυζιού.
Σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού είναι πιο σύνηθες να το εντοπίσουμε. Παράλληλα, σε κατοικίες προσβάλει και την σοκολάτα.
Το έντομο Orizaephilus surinamensis είναι σκόρος τροφίμων κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία/ Αντίθετα, στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.
Βιολογικός Κύκλος
Μαζί με το Sitophilus granarius, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές. Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμων»
Επίσης, το έντομο αυτό μεγαλώνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70-90%. Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες
Acanthoscelides obtectus
Το έντομο είναι σκόρος τροφίμων που προσβάλλει κυρίως τα φασόλια τόσο στον αγρό όσο και στην αποθήκη.
Παράλληλα, το ενήλικο έχει μήκος σώματος γύρου στα 3mm αλλά σε καταστάσεις υπερπληθυσμού έχουμε την εμφάνιση νάνων εντομών με μήκος σώματος που μπορεί να φθάσει μέχρι και 1,5 mm.
Πώς είναι
Ωστόσο, τα θηλυκά έντομα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα των αρσενικών. Ο χρωματισμός των ελύτρων είναι γενικά γκρίζος με διάφορες σκοτεινόχρωμες κηλίδες. Ακόμη, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου σε optimum συνθήκες διαρκεί περίπου 1 μήνα
Stegobium paniceum
Οι Σκόροι Τροφίμων αυτή μοιάζουν με το Lasioderma αλλά είναι ελαφρά πιο φαρδύ, τα έλυτρα του είναι ραβδωτά, ενώ το κεφάλι του δεν σχηματίζει ορθή γωνιά με το υπόλοιπο σώμα. Έχει μήκος περίπου 2,5 mm και το σώμα έχει λεπτές τρίχες.
Πράγματι, το έντομο το βρίσκουμε σε σπόρους, προϊόντα σπορών, ξερά φρούτα, παλαιά βιβλία, μπαχαρικά, καρυδόψιχα, και κυρίως σε αρτοσκευάσματα ή ζουμάριζα.
Θερμοκρασία
Ακόμη, είναι κοσμοπολίτικο είδος και τα όρια θερμοκρασίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη του είναι μεταξύ 15-34 βαθμούς C και με min, σχετική υγρασία 35%
Trogoderma Granarium
Είναι ένα από τα πλέον επιζήμια έντομα αποθηκών στις θερμές χώρες ενώ στις ψυχρότερες περιοχές η δραστηριότητα του περιορίζεται σημαντικά.
Αδηφάγο με σαφή προτίμηση στους ελαιούχους πλακούντες τους σπόρους και τα προϊόντα τους.
Επίσης, οι προνύμφες έχουν χρώμα κιτρινωπό – καφετί και έχουν πολλές τρίχες. Παράλληλα, τα τέλια έντομα έχουν μήκος 3 mm και χρώμα σκούρο με κόκκινο καφέ κηλίδες στα έλυτρα.
Δραστηριότητα
Επιπλέον, το έντομο μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ 21 και 40 βαθμούς C. Αξίζει να τονιστεί ότι η χαμηλή σχετική υγρασία δε τον επηρεάζει αρνητικά.
Παράλληλα, πέρα από τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στα αποθηκευμένα προϊόντα, μπορεί έμμεσα να προκληθούν σοβαρά αλλεργικά φαινόμενα.
Αυτό συμβαίνει, από την τυχαία κατάποση ή την είσοδο στο αναπνευστικό σύστημα, των τριχών του σωματικού περιβλήματος των προνυμφών.
Tenebrio molitor
Ο σκόρος τροφίμων Tenebrio molitor συχνάζει σε αλευρόμυλους. Οι ζημίες που προκαλούν εκτός από ποσοτικές είναι και ποιοτικές εξαιτίας των απορριμμάτων ή των προνυμφικών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν σε διάφορα τρόφιμα.
Τα ενήλικα έντομα γεννούν τα λευκά και ελλειπτικά στο σχήμα αυγά τους, μεμονωμένα ή σε ομάδες και σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.
Είναι γεγονός , ότι ο αριθμός των αυγών που γεννάει κάθε θηλυκό είναι κατά μέσο στα 270 – 460. Πάντως, όλες οι κινητές μορφές του εντόμου επιζητούν σημεία που «κρατούν» υγρασία
Tenebroides mauritanicus
Κοσμοπολίτικο έντομο το οποίου τόσο τα τέλεια έντομα όσο και οι προνύμφες προσβάλλουν σπόρους, κυρίως ρύζι, κόκκους σε σπόρους, καπνό υποθηκευμένο, σοκολάτες, αφυδατωμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά.
Οι προνύμφες πολλές φορές ορύσσουν στοές σε ξύλινα δοκάρια ή βαρέλια που υπάρχουν σε μύλους και νυμφώνουνται μέσα σε αυτά.
Είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο και επιζούν για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασίες 9 βαθμούς C
Liposcelis bostrychophila
Λόγω του μικρού μεγέθους του και του χρώματος του, πολλοί το μπερδεύουν με το acarus siro, αλλά σε αντίθεση με αυτό έχει τρία ζεύγη ποδιών.
Είναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια psocoptera, πολύ μικρό σε μέγεθος με το μήκος του να είναι από 0,5 – 1 χιλ. και έχει χρώμα έως ελαφρώς καστανό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το Liposcelis εύκολα κανείς μπορεί να το διαχωρίσει διότι κινείται πολύ γρήγορα ενώ το acarus siro είναι βραδυκίνητο.
Βιολογικός Κύκλος
Zει μέχρι και 53 εβδομάδες και το θηλυκό γεννά 3 – 4 αυγά την ημέρα στην τρίτη εβδομάδα αφότου ενηλικιωθεί.
Το μέγεθος των αυγών είναι δυσανάλογο φθάνοντας το 1/3 του μεγέθους του σώματός του.
Επιπλέον, ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία είναι σε 22-60 ημέρες.
Τι τρώει
μυκήλια μυκήτων, προϊόντα μεταβολισμού των άλλων εντόμων και το βρίσκουμε στα δημητριακά όταν θερμοκρασία και η υγρασία του προϊόντος είναι υψηλή.
Βέβαια, εκτός από τα σιτηρά, υπάρχει και στα άλευρα, χαρτί και γενικά όπου υπάρχει σκόνη, και ακραίες συνθήκες.
Ephestia kuehniella
Προκαλεί ζημιά κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων, ακόμα και σε σπόρους.
Το τέλειο έντομο:
Τα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρο στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Τα πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά.
Πώς είναι
Αυγό:
Υπόλευκο, ελλειψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.
Προνύμφη:
Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο
Γεωγραφική κατανομή:
Στις εύκρατες χώρες.
Η λεύκα αναδύεται
Έντομο πολυφάγο, μπορεί να προσβάλλει σπόρους, κακάο, γλυκίσματα, προϊόντα αμύλου, σοκολάτες.
Το ενήλικο έντομο έχει μήκος περί τα 10 mm και άνοιγμα φτερών 15-20 mm. Τα μπροστινά κατά του ήμισυ έχουν χρώμα καστανέρυθρο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ή μίση είναι αργυρόλευκο. Τα πίσω φτερά είναι αργυρόλευκα και ελαφρώς κροσσωτά. Κεφαλή και θώρακας καστανέρυθρα.
Γεωγραφική κατανομή:
Tο βρίσκουμε σε όλες τις χώρες με εύκρατο ή τροπικό κλίμα.
Οι σκόροι τροφίμων, έντομα που υπάρχουν στις κουζίνες του σπιτιών, στα εμπορικά πλοία, σε σιλό, σε αποθήκες τροφίμων. Η καταπολέμηση είναι εύκολη.
Για τα 3 τελευταία εφαρμόζουμε για την καταπολέμηση υποκαπνισμό- fumigation.
Με πληροφορίες από alphaapolymantiki