Η γοητεία ενός μπουφέ πρωινού ξενοδοχείου είναι αναμφισβήτητη. Βουνά από αφράτες τηγανίτες, σειρές αρτοσκευασμάτων και η υπόσχεση για ατελείωτο καφέ. Αλλά κάτω από την αστραφτερή εικόνα της αφθονίας κρύβονται πιθανές παγίδες. Οι έμπειροι ταξιδιώτες, οπλισμένοι με γνώσεις ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να αποφεύγουν στους μπουφέδες ξενοδοχείων για να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό και ασφαλές ξεκίνημα της ημέρας τους. 7 Άγραφοι Κανόνες που Ισχύουν στα Ξενοδοχεία σε Όλο τον Κόσμο
Ζεστά φαγητά
Αποφύγετε ζεστά πιάτα, όπως ομελέτα, λουκάνικα ή μπέικον που δεν διατηρούνται στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία μεταξύ 4°C έως 60°C είναι η «επικίνδυνη ζώνη» για την ανάπτυξη βακτηρίων στους μπουφέδες ξενοδοχείων. Εάν τα καυτά φαγητά δεν θερμαίνονται ενεργά καλύτερα να τα αποφεύγετε. Προετοιμασμένες ομελέτες ή κις χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας είναι επίσης στη λίστα.
Αντ’ αυτού επιλέξτε ομελέτες κατά παραγγελία ή αυγά μαγειρεμένα από σεφ. Αυτά παρασκευάζονται πρόσφατα και συνήθως σερβίρονται αμέσως, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Αν λαχταράτε το μπέικον ή το λουκάνικο, προτιμήστε αυτά που ανανεώνονται συνεχώς από την κουζίνα ή φυλάσσονται σε ένα θερμαινόμενο σκεύος.
Αν λαχταράτε βραστά αυγά, επιλέξτε όσα είναι στο τσόφλι τους, κατά προτίμηση παγωμένα.
Κρύα φαγητά
Αποφύγετε γάλα, γιαούρτι ή τυρί που δεν είναι σωστά παγωμένα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες περιόδους. Τα μαλακά τυριά και τα επιδόρπια με βάση κρέμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Αντιθέτως επιλέξτε ατομικά συσκευασμένα γιαούρτια ή κουτιά γάλακτος από ένα ψυγείο. Αν σας αρέσει το τυρί, προτιμήστε τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ ή το ελβετικό, τα οποία είναι λιγότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων. Για γάλα στον καφέ ή τα δημητριακά σας, προτιμήστε δοχεία που είναι παγωμένα ή ζητήστε φρέσκο γάλα από την κουζίνα.
Χυμοί
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί μπορεί να είναι δελεαστικοί, αλλά αν δεν διατηρούνται κρύοι μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για επιβλαβή βακτήρια. Οι μεγάλες κανάτες με χυμό στους μπουφέδες ξενοδοχείων είναι κόκκινη σημαία.
Επιλέξτε παστεριωμένα, ατομικά μπουκάλια χυμού από ψυγείο. Εάν θέλετε φρέσκο χυμό, παρατηρήστε το προσωπικό να ξαναγεμίζει συχνά τις κανάτες ή ακόμα καλύτερα ρωτήστε αν μπορούν να ετοιμάσουν ένα φρέσκο ποτήρι για εσάς. Ορισμένα ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας προσφέρουν φρέσκους χυμούς κατά παραγγελία, κάτι που μπορεί να είναι πιο ασφαλές.
Φρούτα
Αποφύγετε τα κομμένα πεπόνια γιατί η φλούδα μπορεί να έχει βακτήρια, τα οποία μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν στη σάρκα του φρούτου όταν κόβονται. Ομοίως, τυχόν κομμένα φρούτα που φαίνονται μαλακά, αποχρωματισμένα ή έχουν μείνει έξω για λίγο, πρέπει να αποφεύγονται όπως και οι έτοιμες φρουτοσαλάτες σε μεγάλα μπολ.
Αντ’ αυτού επιλέξτε ολόκληρα φρούτα με φλούδες όπως μπανάνες, πορτοκάλια ή μήλα καθώς έχουν φυσική προστασία από πιθανή μόλυνση. Αν λαχταράτε πεπόνι ή μούρα, αναζητήστε φρούτα που ανανεώνονται συνεχώς ή διατηρούνται στον πάγο στους μπουφέδες ξενοδοχείων.
Δημητριακά και ξηρά τρόφιμα
Αν και γενικά είναι πιο ασφαλή από τα ευπαθή είδη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα ανοιχτά δοχεία με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα στα οποία έχουν πρόσβαση πολλά χέρια. Επίσης, αποφύγετε τη γκρανόλα ή το μούσλι σε μεγάλα, ακάλυπτα μπολ.
Προτιμήστε δημητριακά σε μεμονωμένα κουτιά ή δοσομετρητές με μηχανισμούς σερβιρίσματος που ελαχιστοποιούν την επαφή με τα χέρια. Για ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, επιλέξτε σφραγισμένες συσκευασίες μίας μερίδας εάν υπάρχουν.
Δείτε ακόμη Τα πιο Βρώμικα Πράγματα που ΔΕΝ Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε σε ένα Δωμάτιο Ξενοδοχείου
Ψωμί και αρτοσκευάσματα
Αποφύγετε ψωμί ή αρτοσκευάσματα σε ανοιχτά καλάθια όπου πολλοί έχουν ψάξει με τα χέρια τους. Να ειστε επίσης προσεκτικοί με ντόνατς ή μάφιν που δεν προστατεύονται με περιτυλίγματα.
Επιλέξτε ψωμί ή αρτοσκευάσματα από καλυμμένες πιατέλες με λαβίδες και ατομικές συσκευασίες, όπως κρουασάν ή μάφιν. Εάν υπάρχει διαθέσιμη τοστιέρα, το φρυγανιάρισμα του ψωμιού σας μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Για επάλειψη, προτιμήστε ατομικές μερίδες βουτύρου ή μαρμελάδας αντί για ανοιχτά δοχεία.
Βάφλες και τηγανίτες
Αποφύγετε τις προετοιμασμένες βάφλες ή οι τηγανίτες στον μπουφέ γιατί μπορεί να μουλιάσουν και να είναι επιρρεπείς σε μόλυνση από πολλά χέρια.
Αν υπάρχει βαφλιέρα ή τηγάνι για τηγανίτες μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ή παρακολουθήστε αν ετοιμάζονται πρόσφατα.
Αλλαντικά
Να είστε επιφυλακτικοί με τα αλλαντικά σε πιατέλες σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτά τα ευπαθή τρόφιμα μπορούν γρήγορα να γίνουν γόνιμο έδαφος για λιστέρια και άλλα επιβλαβή βακτήρια.
Αναζητήστε αλλαντικά που διατηρούνται σε ψυγείο ή σε πάγο. Ορισμένα ξενοδοχεία προσφέρουν ξεχωριστά τυλιγμένες μερίδες αλλαντικών, κάτι που μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Εάν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε αν μπορούν να σας φέρουν φρέσκα, παγωμένα αλλαντικά από την κουζίνα.
Salad bar
Αν και οι σαλάτες μπορεί να φαίνονται σαν μια υγιεινή επιλογή, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις σαλάτες με μαραμένα χόρτα ή ντρέσινγκ που έχουν μείνε έξω για πολύ ώρα. Επίσης, αποφύγετε τα ωμά λάχανα, τα οποία μπορεί να είναι πηγή τροφιμογενών ασθενειών.
Αν λαχταράτε σαλάτα, επιλεξτε ολόκληρα φύλλα που μπορείτε να πλύνετε μόνοι σας ή ζητήστε μια φρεσκοπαρασκευασμένη σαλάτα από την κουζίνα. Επιλέξτε ντρέσινγκ σε ατομικά πακέτα ή από διανομείς με απλή ψύξη. Για γαρνιτούρες, επιλέξτε είδη όπως ντοματίνια ή baby καρότα που μπορείτε να ξεπλύνετε μόνοι σας.
Μπριζόλα
Αποφύγετε την προμαγειρεμένη μπριζόλα σε έναν μπουφέ πρωινού, ειδικά αν δεν διατηρείται σε ασφαλή θερμοκρασία. Αν έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε χαμηλή θέρμανση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για βακτήρια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για rare ή medium-rare μπριζόλα, η οποία μπορεί να μην έχει φτάσει σε αρκετά υψηλή εσωτερική θερμοκρασία για να σκοτώσει όλα τα πιθανά παθογόνα.
Επιπλέον, η μπριζόλα που φαίνεται στεγνή, αποχρωματισμένη ή έχει μια στρώση λίπους από πάνω, είναι σημάδια ότι έχει μείνει έξω για πολύ καιρό.
Αν λαχταράτε μπριζόλα για πρωινό, αναζητήστε ένα μπουφέ όπου οι σεφ κατά παραγγελία ψήνουν φρέσκες μπριζόλες. Αυτό διασφαλίζει ότι η μπριζόλα σας μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία αμέσως πριν το σερβίρισμα, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.
Επαγγελματικές συμβουλές για μπουφέδες ξενοδοχείων
Να είστε επιφυλακτικοί με τα κοινόχρηστα σκεύη στους μπουφέδες των ξενοδοχείων και θα πρέπει να αποφεύγετε:
- Λαβίδες ή κουτάλες που ακουμπούν απευθείας μέσα ή πάνω σε τρόφιμα, ειδικά εάν αγγίζουν το φαγητό.
- Σκεύη που φαίνονται βρώμικα ή έχουν υπολείμματα τροφών πάνω τους.
- Ασημένια μαχαιροπίρουνα στοιβαγμένα σε ανοιχτά δοχεία όπου πολλά χέρια έχουν ακουμπήσει.
- Σκεύη που αφήνονται σε πάγκους ή τραπέζια χωρίς καμία προστασία.
Μη διστάσετε να ρωτήσετε το προσωπικό του ξενοδοχείου σχετικά με τις πρακτικές προετοιμασίας και αποθήκευσης τροφίμων. Πολλά ξενοδοχεία είναι πρόθυμα να ικανοποιήσουν αιτήματα για φρεσκομαγειρεμένα προϊόντα ή να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων τους. Και πάντα να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας – εάν κάτι δεν φαίνεται ή δεν μυρίζει σωστά, είναι καλύτερο να το αποφύγετε και να επιλέξετε μια πιο ασφαλή επιλογή.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Γιατί τα Εστιατόρια και τα Ξενοδοχεία Βάζουν Συχνά Παγάκια στις τουαλέτες τους;