Πολλοί κάνουν τις διακοπές τους στη θάλασσα ή σε μια λίμνη. Δυστυχώς, το καλοκαίρι συχνά μας κάνει να ξεχνάμε την ασφάλεια που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό πνιγμών. Τι πρέπει να κάνετε αν κινδυνεύετε να πνιγείτε; Πώς μπορείτε να σωθείτε αν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης;
Προσοχή στις Μάσκες θαλάσσης : Ένας ακόμα κίνδυνος πνιγμού
Τι πρέπει να κάνετε όταν αρχίσετε να πνίγεστε
Οι άνθρωποι στις ταινίες ουρλιάζουν και κουνούν έντονα τα χέρια τους, προσπαθώντας να παραμείνουν στην επιφάνεια. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Το άτομο που πνίγεται προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει μια ανάσα, ώστε να ζητήσει βοήθεια ή να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για να κουνήσει τα χέρια του. Πνίγεται στη σιωπή. Γι’ αυτό συχνά αδυνατούμε να παρατηρήσουμε ότι κάποιος πνίγεται. Όταν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν μερικά κρίσιμα πράγματα που πρέπει να θυμάστε.
Μην πανικοβάλλεστε
Πρώτα και κύρια, όσο δύσκολο κι αν είναι, μείνετε ήρεμοι. Να θυμάστε ότι το σώμα σας αποτελείται κυρίως από νερό που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα επιπλεύσετε στην επιφάνεια. Προσπαθήστε να γυρίσετε ανάσκελα ή να πάρετε τη θέση του εμβρύου. Το νερό θα σας ωθήσει προς τα πάνω με το κεφάλι ψηλά. Όσο περισσότερο από το σώμα σας παραμένει βυθισμένο, τόσο πιο δυνατά θα σπρώχνεστε προς τα πάνω. Από την άλλη, αν σηκώσετε τα πόδια σας έξω από το νερό, το κεφάλι σας θα αρχίσει να κατεβαίνει.
Δείτε ακόμη Αυτές Είναι οι 8 Τροφές Που Δεν Κάνει Να Φάτε Πριν Κολυμπήσετε
Πώς μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας
Φυσικά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις όταν το διαβάζεις. Μόλις συμβεί, οι περισσότεροι αρχίζουν να πανικοβάλλονται και ξεχνάνε τυχόν συμβουλές επιβίωσης. Γι’ αυτό όποτε θέλετε να πάτε σε λίμνη ή θάλασσα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας ναυαγοσώστης γύρω και ότι μπορεί να σας δει σε περίπτωση προβλήματος. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας. Το να διασκεδάζετε στο νερό χωρίς ναυαγοσώστη σημαίνει ότι θέτετε τη ζωή σας σε κίνδυνο καθώς άλλοι άνθρωποι μπορεί απλά να μην καταφέρουν να σας σώσουν.
Ποτέ δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ πριν πάτε για κολύμπι! Αυτά τα δύο απλά δεν πάνε μαζί. Οι μεθυσμένοι αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ των θυμάτων πνιγμού.
Ακόμα κι αν είστε πολύ καλός κολυμβητής, το νερό μερικές φορές μπορεί να σας τραβήξει κάτω. Απροσδόκητα ρεύματα ή υψηλά κύματα μπορεί να σας τραβήξουν εν ριπή οφθαλμού. Κάθε φορά που πηγαίνετε να κολυμπήσετε σε αφύλακτο σημείο, να φοράτε πάντα ένα σωσίβιο.
Επίσης, μην προσπαθήσετε να σώσετε μόνοι σας κάποιον που πνίγεται. Όταν πανικοβληθεί, μπορεί να σας τραβήξει κάτω και θα πεθάνετε και οι δύο. Αντί για το χέρι σας, δώστε του ένα σωσίβιο, μια σημαδούρα ή οτιδήποτε θα τον κρατήσει στο νερό. Για να τραβήξετε αυτό το άτομο σε ασφάλεια, χρησιμοποιήστε ένα κλαδί ή ακόμα και ρούχα. Ζητήστε από ένα άτομο να καλέσει το 166. Εάν υπάρχουν περισσότερα άτομα, προσπαθήστε να κάνετε μια «ανθρώπινη αλυσίδα».
Δείτε επίσης Επικίνδυνος κυματισμός θάλασσας: Γιατί δεν πρέπει να μπαίνεις στην θάλασσα σε ένα σημείο χωρίς κύμα
cover photo aliem