Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει την ανθρωπότητα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Και καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται μια νέα πραγματικότητα, οι αγρότες και οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το μέλλον των δημοφιλών τροφίμων. Υπάρχει η άποψη ότι ο μέσος καταναλωτής δεν θα μπορεί να αγοράσει μερικά από τα προϊόντα επειδή θα γίνουν πολύ σπάνια ή ακριβά. Φαίνεται λοιπόν ότι θα πρέπει να ζούμε σε έναν λιγότερο γευστικό κόσμο στο μέλλον. Μερικά δημοφιλή τρόφιμα κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής και μπορεί να δίνουν δυσεύρετα τα επόμενα χρόνια. 9 πράγματα που ο καθένας μας μπορεί να κάνει για να μειωθεί η κλιματική αλλαγή
Τσάι
Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ο τομέας του τσαγιού θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, η αυξημένη ευαισθησία στα έντομα ή τα φύλλα χαμηλότερης ποιότητας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τσαγιού.
Μέλι
Οι μέλισσες κινδυνεύουν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά εν μέρει ευθύνεται και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αυτή η μελέτη ανακάλυψε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα CO2 μειώνουν την πρωτεΐνη στη γύρη, την κύρια πηγή τροφής των μελισσών. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό το πρόβλημα μπορεί να τις οδηγήσει σε εξάλειψη, καθώς δεν θα έχουν επαρκή διατροφή.
Ρύζι
Οι καλλιέργειες ρυζιού απειλούνται επίσης με μείωση κατά 20-40%. Αλλά υπάρχει ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι. Το ρύζι μπορεί να γίνει λιγότερο θρεπτικό λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βασίζονται στο ρύζι ως βασική τροφή τους θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να αποφύγουν απειλητικά για την υγεία προβλήματα.
Δείτε ακόμη 10 Αλήθειες για τα Τρόφιμα που Μάλλον Δεν Γνωρίζατε και σίγουρα θέλετε να μάθετε
Φρούτα οπωρώνων
Τα μήλα, τα κεράσια και τα ροδάκινα είναι σύμβολα της καλοκαιρινής περιόδου. Αλλά μάλλον θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με κάποια που είναι ικανά να αντέξουν την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Για παράδειγμα, μελέτη του Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης, δείχνει ότι οι χειμώνες μπορεί να γίνουν πολύ ήπιοι για την παραγωγή μήλων. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ζέστη και η ζημιά από το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για τα οπωροφόρα δέντρα τους άλλους μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές μπορούν να αναμένουν έλλειψη στην ποιότητα και την ποσότητα των καρπών.
Καφές
Οι κορυφαίες εταιρείες καφέ παγκοσμίως αναγνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Περίπου το 50% της παγκόσμιας περιοχής που είναι κατάλληλη για την παραγωγή καφέ κινδυνεύει να περικοπεί έως το 2050. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η αύξηση των τιμών, οι αρνητικές επιπτώσεις στη γεύση και το άρωμα και ελλείψεις εφοδιασμού.
Σιτάρι
Φαίνεται ότι αυτή η καλλιέργεια έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα και διάφορα φαγητά στο φούρνο μπορούν να γίνουν πολυτέλεια για τα παιδιά μας ή ακόμα και για εμάς. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστημίου του Κάνσας κινδυνεύουμε να χάσουμε τουλάχιστον το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού μας, καθώς κάθε βαθμός που αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνει περίπου το 6% αυτής.
Σοκολάτα
Αν και τα κακαόδεντρα δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, απαιτούν άφθονες βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αναμένεται να συνοδεύονται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή κακάο και να οδηγήσουν σε ένα εκατομμύριο λιγότερους τόνους σκόνης, τρούφας ή πλάκες σοκολάτας ετησίως.
Δείτε επίσης Χύτρα ταχύτητος: Μην βάζεις αυτά τα 10 τρόφιμα ποτέ μέσα