Όλοι θέλουν να έχουν ένα υγιές χαμόγελο και κάνουν ό, τι μπορούν για να το διασφαλίσουν: πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο, δεν τρώνε γλυκά και κάνουν μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που είναι φαινομενικά ασφαλείς αλλά αποδεικνύονται πολύ επιβλαβείς για τα δόντια. 8 Βασικά Λάθη στην Φροντίδα των Δοντιών
Μύρτιλα
Δεν επηρεάζουν την υγεία των δοντιών, αλλά τα χρωματίζουν μπλε. Όσοι όμως τα τρώνε πολύ συχνά, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δουν τα δόντια τους να γίνονται λίγο κίτρινα λόγω του χυμού.
Λευκό κρασί
Οι λάτρεις του λευκού κρασιού πρέπει να κάνουν μια σημαντική επιλογή: το αγαπημένο τους ποτό ή το υγιές σμάλτο. Θα πρέπει να επιλέξετε το δεύτερο εάν δεν θέλετε τα δόντια σας να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ή εύθραυστα.
Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί δεν επηρεάζει πρακτικά την υγεία των δοντιών, αλλά αλλάζει το φυσικό τους χρώμα σε μια αντιαισθητική γκρι απόχρωση.
Πατατάκια
Αυτό είναι απλό: τα πατατάκια αποτελούνται από γρήγορους υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη υπό την επίδραση του σάλιου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασήμαντη αλλά επικίνδυνη τερηδόνα. Ένα άλλο πράγμα που αφήνουν τα πατατάκια είναι η οδοντική πλάκα, οπότε μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αφού τα φάτε.
Τσίχλες
Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να φαίνεται ασφαλής για τα δόντια. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η ζάχαρη αλλά η καταστροφική της επίδραση στα σφραγίσματα, στις οδοντικές θήκες και τις γέφυρες. Εκτός αυτού, όταν μασάτε τσίχλα, η παραγωγή σάλιο αυξάνεται, οδηγώντας σε παραγωγή αλκαλικότητας που διαβρώνει τα σφραγίσματα και το οδοντικό σμάλτο.
Δείτε ακόμη Το Ξέπλυμα των Δοντιών Μετά το Βούρτσισμα Μπορεί να Προκαλέσει Τρύπες
Ποπ κορν
Κινηματογράφος χωρίς ποπ κορν; Πρέπει να το σκεφτείτε γιατί κάθε συσκευασία περιέχει σπόρους που δεν έσκασαν. Μπορούν να βλάψουν τις οδοντικές θήκες και τα αδύναμα δόντια. Εκτός αυτού, αποτελείται από γρήγορους υδατάνθρακες που σχηματίζουν επιβλαβή γλυκόζη.
Ντομάτες
Όπως και τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες είναι όξινες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις φρέσκες ντομάτες αλλά και για διαφορετικές σάλτσες και στιφάδο. Το οξύ βλάπτει πολύ τα δόντια και αυξάνει την ευαισθησία τους.
Ψωμί, μακαρόνια και πατάτες
Οι τροφές που περιέχουν πολύ άμυλο κολλούν στα δόντια και παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το άμυλο προκαλεί το σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Εκτός αυτού, μετατρέπεται σε ζάχαρη όταν έρχεται σε επαφή με το σάλιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και άλλα σοβαρά προβλήματα.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα μήλα και τα αχλάδια είναι πολύ γλυκά, ενώ τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και άλλα αποξηραμένα φρούτα είναι επικίνδυνα λόγω της κολλώδους δομής τους. Κολλούν κυριολεκτικά τη ζάχαρη στα δόντια, προκαλώντας τερηδόνα και καταστροφή του σμάλτου.
Τσάι
Όλοι γνωρίζουν ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει κάποια αρνητική επίδραση στο σώμα αλλά όχι στα δόντια. Υπάρχει πολύ λιγότερο φθόριο στο τσάι από την καφεΐνη, αλλά προκαλεί μεγάλη βλάβη στα δόντια σας. Το φθόριο είναι απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα, αλλά όταν υπάρχει σε πάρα πολύ ποσότητα, επηρεάζει την υγεία των οστών και των δοντιών. Για να είστε ασφαλείς, μην πίνετε περισσότερα από 4 φλιτζάνια την ημέρα.
Δείτε επίσης Ούλα που ματώνουν: 6 φυσικές θεραπείες για το πρόβλημα των ευαίσθητων ούλων και των χαλαρών δοντιών