Κι όμως, δεν πρέπει να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη κι ας το κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς. Ποιοι οι κίνδυνοι και γιατί απαγορεύεται;
Το ελαιόλαδο υπάρχει σε κάθε σπίτι και είναι το πιο ποιοτικό και νόστιμο λάδι. Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς το αποθηκεύουμε κάτω από τον νεροχύτη φαίνεται πως σύμφωνα με τους ειδικούς από τα μεγαλύτερα λάθη. Για ποιον λόγο απαγορεύεται να αποθηκεύουμε το λάδι κάτω από τον νεροχύτη; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Το ελαιόλαδο φυσικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, οπότε και στην Ελλάδα. Ξεχωρίζει για τη γεύση του αλλά και τη θρεπτική του αξία και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Για να διατηρήσει όμως τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του απαιτείται σωστή αποθήκευση και προσεκτική επιλογή συσκευασίας.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε για ποιον λόγο απαγορεύεται να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη. Θα δούμε όλους τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι αποθήκευσης. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί απαγορεύεται να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη;
Οι παραδοσιακές πρακτικές αποθήκευσης
Στο παρελθόν οι οικογένειες στην Ελλάδα συνήθιζαν να αποθηκεύουν το λάδι σε μεγάλα πήλινα πιθάρια τα οποία τα τοποθετούσαν σε σκοτεινές αλλά και δροσερές αποθήκες. Ενώ αν δεν είχαν αποθήκη, τα έβαζαν στα υπόγεια των σπιτιών. Οι χώροι αυτοί παρείχαν τις ιδανικές συνθήκες για το λάδι. Ήταν μακριά από το φως, τη ζέστη και την υγρασία. Τρεις παράγοντες που επιταχύνουν την αλλοίωση του προϊόντος.
Στη σύγχρονη κατοικία, οι διαθέσιμοι χώροι είναι διαφορετικοί και συχνά περιορισμένοι. Όμως για την αποθήκευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εξακολουθούν να ισχύουν οι παλιές αρχές. Φυλάσσεται δηλαδή σε δροσερό σημείο του σπιτιού, με θερμοκρασία ιδανικά μεταξύ 10-18 βαθμών Κελσίου, αποφεύγουμε να το βάζουμε σε φωτεινά και θερμά σημεία όπως ο πάγκος της κουζίνας ή σε σημεία κοντά στον φούρνο. Και φυσικά απαγορεύεται να το βάζουμε κάτω από τον νεροχύτη, αφού είναι ένα μέρος γεμάτο υγρασία.
Ο ρόλος που παίζει η συσκευασία
Η σωστή επιλογή δοχείου είναι κρίσιμη για την φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου. Η διαδικασία της οξείδωσης, που ξεκινά ήδη από την συγκομιδή του καρπού συνεχίζεται κατά την αποθήκευση και μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του προϊόντος. Εξαιτίας αυτού, συνιστώνται συσκευασίες που εμποδίζουν την επαφή με το φως και τον αέρα.
Τα σκουρόχρωμα μπουκάλια και ιδιαίτερα τα γυάλινα πράσινα, προσφέρουν σημαντικά προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και συμβάλλουν στη διατήρηση των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου. Επίσης εξαιρετικά επιλογή θεωρούνται τα αδιαφανή κεραμικά δοχεία ή εκείνα από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και φύλαξη. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται τα πλαστικά μπουκάλια αφού είναι πορώδη και επιτρέπουν τη διείσδυση του φωτός. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μικροπλαστικών στο περιεχόμενο.
Τί πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο
Όταν θέλετε να αγοράσετε ελαιόλαδο θα πρέπει να επιλέγετε τα μπουκάλια που είναι αποθηκευμένα σε σκιερά και δροσερά σημεία του καταστήματος και όχι στο πάνω ράφι ή κοντά σε φωτιστικά σώματα. Ελέγχετε την ημερομηνία συγκομιδής στην ετικέτα, ώστε να γνωρίζετε πόσο φρέσκο είναι το προϊόν που αγοράζετε.
ΠΗΓΗ daddy-cool / φώτο Marilyn Ong/NYT Wirecutter nytimes