Ο σολομός είναι ένα ψάρι με αρκετή διατροφική αξία, που παρέχει άφθονα ωμέγα-3, πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση σολομού μπορεί να κρύβει κινδύνους. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μαζί τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας σολομού αλλά και συμβουλές για την ασφάλεια σας.
Τι είναι ο σολομός – Τα χαρακτηριστικά του
Ο σολομός είναι μεταναστευτικό ψάρι, που ζει και σε γλυκό και σε αλμυρό νερό. Γεννιούνται σε ποτάμια και μετακινούνται στον ωκεανό για να ωριμάσουν. Μετά επιστρέφουν και πάλι στο γλυκό νερό για να αναπαραχθούν.
Το κρέας του σολομού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες D, B12 και μέταλλα όπως το σελήνιο, τα οποία βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα πιο κοινά είδη είναι ο σολομός Ατλαντικού, ο σολομός Chinook (King Salmon), ο Sockeye Salmon, ο Dog Salmon κ.λπ. Κάθε είδος έχει τα δικά του διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχήμα, μέγεθος, χρώμα, γεύση και γεωγραφική κατανομή.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση σολομού;
Ο σολομός είναι πολύ θρεπτικός αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ακολουθούν μερικές από τις βλαβερές συνέπειες του σολομού στην υγεία σας που πρέπει να γνωρίζετε:
Υψηλά επίπεδα συσσώρευσης τοξικών
Εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, το κρέας του σολομού περιέχει επίσης σχετικά μεγάλη ποσότητα τοξικών ουσιών όπως βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) και τοξίνες (διοξίνη, PCB).
Συγκεκριμένα, ο σολομός εκτροφής είναι συχνά μολυσμένος με πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) – μια επικίνδυνη χημική ένωση. Όταν τρώτε πάρα πολύ σολομό, τα PCB αυξάνονται στο σώμα, αναπτύσσοντας τον κίνδυνο καρκίνου και βλάπτοντας το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι κίνδυνοι από τη χρήση τεχνητών χρωμάτων
Το χαρακτηριστικό χρώμα του κρέατος σολομού είναι συνήθως ροζ έως πορτοκαλοκόκκινο λόγω της φυσικής χρωστικής ουσίας ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συντίθεται από τα φύκια και συσσωρεύεται στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα. Η περιεκτικότητα σε ασταξανθίνη στο κρέας άγριου σολομού αντικατοπτρίζει τη θρεπτική ποιότητα και την υγεία του ψαριού.
Αντίθετα, το κρέας σολομού εκτροφής είναι συχνά πιο χλωμό ή δεν έχει έντονο το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του, λόγω της διατροφής του που αποτελείται κυρίως από βιομηχανικές ζωοτροφές, που είναι ανεπαρκής σε ασταξανθίνη. Για να το λύσουν αυτό, πολλοί παραγωγοί έχουν εφαρμόσει τεχνητές χρωστικές για να κάνουν το κρέας του σολομού εκτροφής να μοιάζει με τον άγριο σολομό. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι χρωστικών μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις, μεταβολικές διαταραχές.
Κίνδυνος μόλυνσης από θαλάσσιες ψείρες
Ο σολομός μπορεί να μολυνθεί με παράσιτα, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων είναι οι θαλάσσιες ψείρες. Οι θαλάσσιες ψείρες είναι παράσιτα που κολλάνε στο δέρμα και στα βράγχια του σολομού, οδηγώντας σε βλάβη των ιστών που επηρεάζει την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα των ψαριών.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σολομού που έχουν μολυνθεί από θαλάσσιες ψείρες, μπορεί να έχουν πεπτικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.
Ο σολομός μπορεί επίσης να μολυνθεί με άλλα παράσιτα όπως το Anisakis. Αυτό το παράσιτο μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα μέσω της πεπτικής οδού και να προκαλέσει συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια, ακόμη και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Πώς να αποφύγετε τις βλαβερές επιπτώσεις από την κατανάλωση σολομού
Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν τρώτε σολομό για να αποφύγετε τις βλαβερές συνέπειες:
Επιλέξτε με προσοχή από που αγοράζετε σολομό:
Αγοράστε σολομό από αξιόπιστους παραγωγούς με ξεκάθαρη προέλευση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων που συνοδεύουν το προϊόν.
Μιεώστε τις ποσότητες ή τα διαστήματα κατανάλωσης
Για να επωφεληθείτε από τα διατροφικά οφέλη του σολομού και να μειώσετε τον κίνδυνο επιβλαβών ουσιών, θα πρέπει να τρώτε σολομό σε λογικές μποσότητες, περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο.
Προετοιμάστε τον με προσοχή:
Η προετοιμασία βοηθά στη μείωση του κινδύνου των τοξινών που μπορεί να περιέχει ο σολομός. Είναι καλύτερο να τον μαγειρεύετε τον σολομό αντί να τον τρώτε ωμό, ειδικά όταν η προέλευση του προϊόντος είναι αβέβαιη, για να αποφευχθεί η επιβλαβής επίδραση παρασιτικής ή βακτηριακής μόλυνσης.
Αν δεν σας αρέσει το χρώμα του σολομού μην τον αγοράσετε
Ο σολομός εκτροφής μερικές φορές χρωματίζεται τεχνητά για να φαίνεται πιο ελκυστικός. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα ψάρια που έχουν ασυνήθιστα βαθύ ροζ χρώμα και θα πρέπει να επιλέγουν προϊόντα που έχουν φυσικό χρώμα και χωρίς πρόσθετα χρώματος.
Συμπέρασμα
Ο σολομός έχει πολλά διατροφικά οφέλη αλλά πρέπει η επιλογή του, το μαγείρεμα του και η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο. Επιλέγουμε ψάρια που οπτικά έινια άρτια με ωραίο ροζ ή κοκκινωπό χρώμα. Για να αποφύγουμε βακτηριακές μολύνσεις καλό είναι να τον μαγειρεύουμε και να μην τον τρώμε ωμό.
photo https://www.pixabay.com/photos/492258