Και ποιος δεν λαχταρά μια ζεστή τυρόπιτα το πρωί με τον καφέ του. Είναι μια συνήθεια που μετράει πολλά χρόνια και είναι πάντα σταθερή. Παρόλο που κυκλοφορούν πολλά τυροπιτοειδή πλέον στις βιτρίνες των τυροπιτάδικων, η τυρόπιτα και ειδικά η κουρού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Η τυρόπιτα κουρού δεν είναι με σφολιάτα και φύλλο, αλλα με ελαφριά βουτυρένια ζύμη που τρίβει και λιωνει στο στόμα. Και σε συνδυασμό με το τυρί προσφέρει απόλαυση αλλά και μας χορταίνει για πολλές ώρες. Η τυρόπιτα κουρού είναι με ζύμη που φτιάχνεται με λάδι και γιαούρτι και εκεί οφείλεται η υπέροχη υφή της. Μάλιστα υπάρχουν μαγαζιά που ειδικεύονται και είναι γνωστά για αυτού του είδους την τυρόπιτα με ουρές κόσμου το πρωί να περιμένουν απ’ έξω για να την αγοράσουν.
Από που πήρε το όνομα της η τυρόπιτα κουρού
Παρόλο λοιπόν που η τυρόπιτα κουρού είναι από τα πιο γνωστά σνακ στη χώρα μας το όνομα της δεν είναι ελληνικό. Η λέξη “kuru” έρχεται από την Τουρκία και σημαίνει “στεγνός”. Όλοι μπορύμε να καταλάβουμε ότι πράγματι αυτή η τυρόπιτα είναι στεγνή χωρίς φύλλα που σπάνε ή στρώσεις σφολιάτας που θρυμματίζουν.
Και ενώ τις περισότερες φορές οι τυρόπιτες κουρού είναι μικρές, είναι απίστευτο πόσο σε χορταίνουν αφού είναι η ζύμη τους τέτοια που δεν θα σε αφήσουν σε καμία περίπτωση πεινασμένο.
φώτο foodjunkie