Το τσάι από τριαντάφυλλο ή αλλιώς κυνόροδο είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα για τον χειμώνα γιατί βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα αφού περιέχει πολύ παραπάνω βιταμίνη C από πορτοκάλια και τα λεμόνια. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο αποξηράμενο τσάι άγριου τριαντάφυλλου.
Το άγριο τριαντάφυλλο ή κυνόροδο επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, τονώνει και βοηθάει όταν νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Επιπλέον το άγριο τριαντάφυλλο χαλαρώνει και ηρεμεί και βοηθά στην αϋπνία. Τέλος το τριαντάφυλλο βοηθά το έντερο και έχει αντισηπτική δράση.
Τσάι από τριαντάφυλλο
Μπορεί το τσάι από άγριο τριαντάφυλλο να έχει πολλαπλά οφέλη αλλά πρέπει να προσέξουμε πώς θα το φτιάξουμε για να μην χάσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες και τις βιταμίνες.
Όταν φτιάχνουμε τσάι ή ακόμα και μαρμελάδα τριαντάφυλλο σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η βιταμίνη C. Κάποια άλλα συστατικά όμως παραμένουν αφού είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και διατηρούνται.
Για να φτιάξουμε τσάι τριαντάφυλλο
Τσάι μπορούμε να φτιάξουμε είτε με τους αποξηραμένους καρπούς είτε με φρέσκους. Βράζουμε 200ml νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις γίνει χλιαρό, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά τριαντάφυλλο ανά κούπα και το αφήνουμε 20 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι και μέλι. Προσοχή, οι φρέσκιου καρποί δεν κάνει να τρόγωνται ωμοί γιατί περιέχουν εσωτερικά σκληρές τρίχες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στομαχικούς και αναπνευστικούς ερεθισμούς
Πότε μαζεύεται το τριαντάφυλλο
Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς δεν συλλέγονται όλους τους μήνες. Είναι συγκεκριμένοι και είναι από τον Οκτώβριο μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και B2, καροτίνη, μαγγάνιο, πηκτίνη και κιτρικό οξύ. Το τσάι τριαντάφυλλο είναι πραγματικά ένα ελιξήριο.
*Το άρθρο είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας.