Συχνά αναρωτιόμαστε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το σπίτι. Πολλές φορές και πολλοί άνθρωποι καθαρίζουν κάθε μέρα, εδικά κουζίνα και μπάνιο. Τι γίνεται όμως όταν το καθάρισμα σου γίνεται πάθος και είσαι κάθε μέρα με μια σκούπα και ξεσκονιστήρι στο χέρι;
Μήπως να μην καθαρίζω καθόλου;
Φυσικά και όχι. Ένα καθαρό σπίτι σημαίνει υγεία καθώς η βρωμιά μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα ακόμα και εντερικά. Η σκόνη απ’ έξω, το καυσαέριο και άλλες βρωμιές μπαίνουν στο σπίτι και δημιουργούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο χαμηλά μένει κάποιος και μέχρι τον 3ο όροφο έχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κάνε σωστό αέρισμα του σπιτιού
Για να κάνουμε σωστό αερισμό στο σπίτι πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα 2-3 φορές την ημέρα και για 15 λεπτά. Μην αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά όλη μέρα γιατί μάλλον τομ αντίθετο θα επιτύχετε. Να μπει μέσα στο σπίτι σκόνη και καυσαέριο.
9 μυστικά των γιαγιάδων για το καθάρισμα του σπιτιού που κάθε νέα νοικοκυρά πρέπει να γνωρίζει
Πρέπει να καθαρίζω συχνά;
Η απάντηση είναι και ναι και όχι.
- Μελέτη στην Νορβηγία από επιστήμονες που παρατήρησαν για 20 χρόνια γυναίκες και άνδρες διαπίστωσαν ότι όσοι καθάριζαν πάρα πολύ συχνά είναι 2-3% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άσθμα. Εν μέρη αυτό αφείλεται στα καθαριστικά που εισπνέει κάποιος και την ερεθιστική επίδραση που έχουν στους πνεύμονες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που καθαρίζουν τακτικά ένα σπίτι, ένα διαμέρισμα ή ένα γραφείο, καταστρέφουν ταυτόχρονα και την υγεία τους, όπως ένας καπνιστής. Ενδιάφερον έχει ότι στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.
- Μια άλλη ευρωπαϊκή μέλετη έδειξε ότι το συχνό καθάρισμα μέσα στο σπίτι αλλά και στον κήπο μπορεί να δημιουργήσει μϋικά προβλήματα.
- Οι ανοσολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι όταν ζούμε σε πεντακάθαρα διαμερίσματα ή σπίτια είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουμε από εποχιακές ιώσεις γιατί μειώνεται η ανοσία του οργανισμού μας και δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε
Μια φορά την εβδομάδα πρέπει να γίνεται σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ειδικά αν λείπετε κάθε μέρα από το σπίτι για δουλειές και τα παιδιά στο σχολείο.
Προφανώς η κουζίνα και οι πάγκοι πρέπει να καθαρίζονται απευθείας όταν πέφτουν λίπη και βρωμιές αλλά π.χ. το καθάρισμα των ντουλαπιών και άλλων επιφανειών που δεν ακουμπάνε τροφές μπορούν να καθαρίζονται και μια φορά την εβδομάδα.
Διακόπτες, πόρτες ψυγείου και άλλες επιφάνειες μπορούν να καθαρίζονται και ανα τρεις εβδομάδες. Οι εδικοί μάλιστα προτείνουν η σκόνη να καθαρίζεται όταν γίνεται ορατή και όχι πριν.
Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια τότε το καθάρισμα σε επιφάνειες ίσως να χρειαστεί να είναι πιο συχνό αλλά όχι στο πάτωμα που δεν χρειάζεται να είναι καθημερινό.
Πρόγραμμα καθαριότητας για να τελειώσεις πιο γρήγορα
Ξεκινήστε πρώτα με τα πιο καθαρά δωμάτια και μετά τα πιο βρώμικα. Στο τέλος διαδρόμους και χωλ. Ξεσκόνιστε και καθαρίστε με πανάκια μικροϊνών. Προσπαθήστε να κάνετε κάθε εβδομάδα και κάτι άλλο για να μην σας πέσουν όλα μαζί. Επιθεωρήστε το σπίτι για περιττά αντικείμενα και διακοσμητικά που μαζεύουν σκόνη. Καιρός είναι να πετάξετε και μερικά όπως τις παλιές πετσέτες ή σκισμένα καλύμματα και κουρτίνες.