Αν δεν είστε προσεκτικοί, οι πάγκοι κουζίνας από γρανίτη μπορεί πράγματι να γρατσουνιστούν, να λερωθούν ακόμη και να καταστραφούν. Ο γρανίτης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για την κουζίνα λόγω της ανθεκτικότητας και της αντοχής του, καθώς και για τη μεγάλη γκάμα χρωμάτων και στυλ για να διαλέξετε. Μπορεί λανθασμένα να πιστεύετε ότι οι πάγκοι που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό είναι άφθαρτο αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στους πάγκους από γρανίτη, εάν θέλετε να διαρκέσουν. 7 Πράγματα Κάτω από το Νεροχύτη της Κουζίνας που Πρέπει να Βγάλετε Χωρίς Δεύτερη Σκέψη
Δεν καθαρίζετε χυμένα υγρά
Όταν χύνετε κάτι σε έναν πάγκο από γρανίτη, θα πρέπει να το σκουπίζετε αμέσως. Εάν αφήσετε ένα υγρό να καθίσει πολύ πάνω από την επιφάνεια του γρανίτη, τελικά θα δημιουργήσει αντιαισθητικούς λεκέδες.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το υγρό τυχαίνει να είναι όξινο, όπως καφές, κρασί, χυμός πορτοκαλιού ή σάλτσα ντομάτας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα όξινα υγρά μπορούν να λεκιάσουν την επάνω επιφάνεια των πάγκων από γρανίτη.
Ακόμη και με ένα στεγανωτικό, ο γρανίτης μπορεί να είναι πορώδης, οπότε αν κάτι μείνει για αρκετό καιρό, μπορεί να εισχωρήσει και να λεκιάσει. Επομένως, φροντίστε να καθαρίσετε τις διαρροές αμέσως μόλις συμβούν για να αποφύγετε οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη ζημιά.
Αφήνετε τους λεκέδες λαδιού
Οι λεκέδες λαδιού δεν πρέπει να αφήνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πάγκους από γρανίτη και αυτό περιλαμβάνει λάδια κάθε είδους. Οι πάγκοι κουζίνας από γρανίτη μοιάζουν σαν μια εντελώς αδιαπέραστη επιφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά πορώδεις. Με την πάροδο του χρόνου, οι λεκέδες λαδιού μπορούν να εισχωρήσουν στο ανώτερο στρώμα της πέτρας και να γίνουν μόνιμοι.
Χρήση λειαντικών καθαριστικών
Μην χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά και σφουγγάρια όταν καθαρίζετε πάγκο από γρανίτη. Είναι ανθεκτικός, αλλά δεν είναι απρόσβλητος στο ξύσιμο. Επίσης μην χρησιμοποιείτε σκληρές καθαριστικές ουσίες όπως ξίδι, χυμό λεμονιού ή χλωρίνη, καθώς μπορούν να διασπάσουν το στεγανωτικό με την πάροδο του χρόνου.
Εάν το στεγανωτικό φθαρεί, καθιστά τον γρανίτη πιο επιρρεπή σε λεκέδες και ζημιές με την πάροδο του χρόνου – και αν συμβεί αυτό, τα μαλακότερα μέρη του θα φαγωθούν. Το αποτέλεσμα είναι ένας λεκές που θα μείνει μόνιμα στον πάγκο. Τότε ο μόνος τρόπος για να τον αφαιρέσετε είναι να τρίψετε ολόκληρη την επιφάνεια, κάτι που είναι δαπανηρό και απαιτεί εργασία.
Για να καθαρίσετε τους πάγκους κουζίνας από γρανίτη με ασφάλεια συνιστώνται ήπια καθαριστικά με ισορροπημένο pH. Ένα απλό μείγμα μόνο ζεστού νερού και ήπιου υγρού πιάτων μπορεί να αρκεί.
Δείτε ακόμη Το Κρυφό Σημείο της Κουζίνας που Ξεχνάτε να Καθαρίσετε
Επανειλημμένη έκθεση των πάγκων σε υπερβολική ζέστη
Ο γρανίτης είναι ευαίσθητος στην επανειλημμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη. Για παράδειγμα, εάν έχετε τη συνήθεια να τοποθετείτε ζεστά μαγειρικά σκεύη απευθείας στον πάγκο, αυτό θα αποδυναμώσει σταδιακά το στεγανωτικό και θα κάνει τον γρανίτη πιο επιρρεπή στο λέκιασμα. Για να αποφευχθεί αυτό, χρησιμοποιείστε πάντα σουβέρ όταν τοποθετείτε οποιοδήποτε ζεστό σκεύος στον πάγκο.
Ο γρανίτης είναι ανθεκτικός στη θερμότητα ως ένα σημείο, αλλά η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωγμές, ιδιαίτερα κατά μήκος οποιασδήποτε φλέβας που μπορεί να υπάρχει φυσικά.
Χρήση αιχμηρών αντικειμένων
Οι πάγκοι κουζίνας από γρανίτη δεν είναι σανίδες κοπής. Οι άνθρωποι ξεχνούν μερικές φορές ότι ο γρανίτης αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός, μπορεί να γρατσουνιστεί αν τον χρησιμοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, είναι πολύ κακό για τα μαχαίρια σας γιατί θα τα στομώσει γρήγορα.
Τα μαχαίρια, καθώς και τα λειαντικά υλικά όπως το ατσαλόσυρμα, μπορούν να προκαλέσουν μικρο-γρατσουνιές στους πάγκους από γρανίτη. Αυτές δεν καταστρέφουν την υφή της συνέχειας της επιφάνειας, αλλά επίσης ανοίγουν διόδους για άλλα στοιχεία για να βλάφτουν περαιτέρω οι πάγκοι κουζίνας από γρανίτη. Για παράδειγμα, θα επιτρέψουν στα οξέα και στις χημικές ουσίες των καθαριστικών να διεισδύσουν βαθύτερα στο πιο πορώδες στρώμα του γρανίτη όπου μπορούν να τον καταστρέψουν ολόκληρο.
Στέκεστε πάνω στους πάγκους
Αν έχετε σταθεί ποτέ πάνω στον πάγκο για να αλλάξετε μια λάμπα ή να φτάσετε κάτι σε ένα ψηλότερο ράφι — την επόμενη φορά, χρησιμοποιήστε μια σκάλα. Ο γρανίτης είναι ανθεκτικός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει το βάρος σας χωρίς προβλήματα.
Δεν στεγανοποιείτε ξανά τους πάγκους σας
Για να διατηρηθούν οι πάγκοι κουζίνας από γρανίτη σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να τους στεγανοποιείτε τακτικά με ένα προϊόν ασφαλές για τρόφιμα. Αν δεν το κάνετε, μπορεί να μην υπάρξει άμεση ζημιά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, εάν το στεγανωτικό φθαρεί ο γρανίτης θα γίνει πολύ πιο ευαίσθητος σε γρατσουνιές, λεκέδες και θάμπωμα.
Το στεγανωτικό είναι το κύριο πράγμα που εμποδίζει τον γρανίτη να απορροφά υγρά και λεκέδες. Και υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ελέγξετε αν είναι καιρός να στεγανοποιήσετε ξανά τους πάγκους σας. Στάξτε λίγο νερό στην επιφάνεια – αν κολλήσει, είναι εντάξει. Αλλά αν αρχίσει να απορροφά το νερό, είναι ώρα για ένα νέο στρώμα στεγανωτικού.
Δείτε επίσης Πάγκοι Κουζίνας από Γρανίτη: Αυτά είναι τα Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα και BONUS 40 Ιδέες