HIGHLIGHTS
- Ένα καμένο τηγάνι ή μια καμένη κατσαρόλα μπορεί να καθαριστεί και δεν χρειάζεται να πάει στα σκουπίδια
- Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να καθαρίσει ένα καμένο τηγάνι
- Δεν κάνει συνήθως να τρώμε το καμένο φαγητό λόγω χημικών ενώσεων που δημιουργούνται.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς καθαρίζει το καμένο τηγάνι και οι κατσαρόλες γενικότερα; Παρακάτω θα δείτε 4 δοκιμασμένους τρόπους καθαρισμού για τα καμένα τηγάνια.
Είτε κάηκε το φαγητό και κόλλησε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα, είτε απλά έχει συσσωρευθεί βρωμιά και λίπος με την πάροδο του χρόνου οι παρακάτω τρόποι θα σας καλύψουν. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε λοιπόν τόσο το καλύτερο. Δοκιμάσαμε 4 τρόπους για τον καθαρισμό ενός καμένου τηγανιού. Διαβάστε παρακάτω πώς να καθαρίσετε ένα καμένο τηγάνι ή μια κατσαρόλα και δείτε ποιος τρόπος είναι τελικά οι πιο αποτελεσματικός.
Πρέπει να πετάξω το καμένο τηγάνι;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι, όχι!. Ένα καμένο τηγάνι μπορεί να καθαριστεί και να γίνει σαν καινούργιο. Αν τώρα βέβαια ένα τηγάνι δεν καθαρίζει με τίποτα, ούτε με τους παρακάτω τρόπους και έχει φθαρεί εντελώς τότε μάλλον πάει για πέταμα.
Μέθοδος Δοκιμής: Για πιο ακριβή αποτελέσματα υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράμετροι για το πείραμα καθαρισμού των τηγανιών και των σκευών. Όλα τα τηγάνια που δοκιμάστηκαν ήταν κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και καμένα με τις ίδιες τροφές – τυρί, αυγά και ζελέ από φρούτα.
Διάβασε ακόμα Καναπέδες που μυρίζουν άσχημα: Σπιτικό αρωματικό για να μυρίζουν όμορφα για πολλές μερες
Για τις μεθόδους που απαιτούν μούλιασμα , αφήναμε το τηγάνι 15 λεπτά, ελέγχοντας ανά 5λεπτο αν τα καμένα λίπη μαλάκωναν και έφευγαν με ευκολία. Όπου χρειάστηκε τρίψιμο, ο χρόνος περιορίστηκε στα 15 λεπτά γιατί πιστέψτε με κανένας δεν θέλει να τρίψει ένα τηγάνι παραπάνω.
Βαθμολογίες Δοκιμών: Κάθε μέθοδος βαθμολογείται σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5. Οι βαθμολογίες βασίζονται στον συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε για να καθαρίσει το σκεύος, πόσα υλικά, αλλά και πόσο αποτελεσματική ήταν με βάση τα υπολείμματα που έμεναν μέσα.
Τεχνικές καθαρισμού για τα καμένα τηγάνια
Προειδοποίηση: Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα τηγάνια σας πρέπει να δοκιμάσετε την κάθε μέθοδο σε ένα μικρό τμήμα για να βεβαιώθείτε ότι δεν καταστρέφεται η επιφάνεια. Οι παρακάτω μέθοδοι καθαρισμού καμένων σκευών αφορούν ανοιξείδωτα τηγάνια και σκεύη και όχι αντικολλητικά με επικαλύψεις τηγάνια.
Εργαλεία και Υλικά
Γάντια κουζίνας. Επειδή όπως και να έχει θα χρειαστεί τρίψιμο καλό θα είναι να φοράτε γάντια πλυσίματος για να παραμείνουν τα χέρια στεγνά και για να μην ταλαιπωρηθούν.
Σφουγγαράκια. Καλό είναι στην διάθεση σας να έχετε αρκετά σφουγγαράκια πιάτων. Προτιμήστε σφουγγάρια που δεν θα γρατζουνίσουν τα σκεύη σας.
Μέθοδος 1: Μαγειρική Σόδα + ξύδι
Πλεονεκτήματα: Με αυτή την μέθοδο χρησιμοποιείτε υλικά που έχετε σίγουρα στα ντουλάπια της κουζίνας και είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και την υγεία.
Πώς λειτουργεί: Ρίξτε στο τηγάνι σας ίση ποσότητα νερού και ξυδιού. Βάλτε στο μάτι της κουζίνας και αφήστε να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια αποσύρετε και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε να μουλιάσει 15 λεπτά. Χύστε το νερό και με το σφουγγάρι τρίψτε τα καμμένα υπολείμματα. Αν παραμείνουν κηλίδες εφαρμόστε μια πάστα με μαγειρική σόδα και λίγο νερό. Αφήστε να καθίσει λίγο και ξανατρίψτε.
Τι Παρατηρούμε: Μετά από 5 λεπτά μούλιασμα, τα καμένα λίπη άρχισαν να επιπλέουν στην επιφάνεια. Ωστόσο επιμείναμε στο μούλιασμα γιατί κάποια κομμάτια επέμεναν. Μετά από το ξέπλυμα και 10 λεπτών βαριού τριψίματος το μεγαλύτερο μέρος της καμένης τροφής είχε φύγει. Χρειάστηκε οπωσδήποτε η πάστα μαγειρικής σόδας και περαιτέρω τρίψιμο για τα υπολείμματα που είχαν απομέινει.
Βαθμολόγια: 3/5
Μέθοδος 2: Λεμόνια
Πλεονεκτήματα: Είναι η πιο φυσική μέθοδος καθαρισμού για το καμένο τηγάνι και δεν απαιτεί σκληρά χημικά.
Πώς λειτουργεί: Κόψτε 2-3 λεμόνια και τοποθετήστε στο καμένο τηγάνι. Τοποθετούμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχουμε νερό τόσο όσο να καλύψει τα λεμόνια. Προσοχή δεν θέλουμε να τα κάνουμε σούπα. Αφήνουμε το λεμονόνερο να βράσει για 5-8 λεπτά και μετά αποσύρουμε από το μάτι. Όταν δείτε να επιπλέουν καμένα κομμάτια τότε ξέρετε ότι είναι ώρα να τρίψετε. Πετάξτε τα λεμόνια και το νερό. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και ξεκίνηστε το τρίψιμο.
Τι παρατηρούμε: Δεν θα λέγαμε ότι αυτή είναι η αγαπημένη μας μέθοδος. Αν και εκτιμούμε την φυσική προσέγγιση τελικά δεν ήταν τόσο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Απαιτούσε πολύ δυνατό τρίψιμο και δεν θα είχε καμία διαφορά αν είχατε πλύνει με απλό υγρό πιάτων.
Βαθμολόγία: 2/5
Μέθοδος 3: Αλουμινόχαρτο και μαγειρική σόδα
Πλεονεκτήματα: Το αλουμινόχαρτο είναι αποτελεσματικό με τα καμένα τηγάνια και τα υπολείματα τροφών και φυσικά είναι κάτι που έχουμε όλοι στο σπίτι.
Πώς λειτουργεί: Ξεπλύνετε το βρώμικο σκεύος με ζεστό νερό. Πασπαλίστε 2 γενναίες κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Προσθέστε λίγο ζεστό νερό για να φτάξετε μια πάστα στον πάτο του τηγανιού. Κάντε μπάλα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου και ξεκινήστε το τρίψιμο. Συνεχίστε το τρίψιμο μέχρι να φύγουν όλα τα καμένα λίπη και την συνέχεια ξεπλύντε με υγρό πιάτων και ζεστό νερό.
Τι παρατηρούμε: Η μέθοδος με το αλουμινόχαρτο δούλεψε πάρα πολύ καλά. Επιπλέον η μαγειρκή σόδα βοήθησε το αλουμινόχαρτο να κάνει όλη την βρώμικη δουλειά. Ήταν εντυπωσιακό πόσο αποτελεσματικά έφευγαν τα καμένα λίπη με το αλουμινόχαρτο. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να γίνει “Deluxe” με την παραπάνω εκδοχή μαγειρικής σόδας και ξυδιού.
Βαθμολογία: 4/5
Μέθοδος 4: Ταμπλέτα πλυντηρίου Πιάτων
Πλεονεκτήματα: Αν έχετε πλυντήριο πιάτων τότε έχετε σίγουρα και ταμπλέτες.
Πώς λειτουργεί: Ξεπλύνετε το καμένο τηγάνι ή την καμένη κατσαρόλα με ζεστό νερό. Στην συνέχεια ξεκίνηστε να τρίβετε με την ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας πόσο καλά λειτούργησε αυτή η μέθοδος! Σε λιγότερο από 5 λεπτά το τηγάνι είχε λάμψει και δεν απιτούσε περαίτερω τρίψιμο ή κάποια εναλλακτική μέθοδο. Για την ιστορία και χωρίς να θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση χρησιμοποιήθηκαν ταμπλέτες Finish Powerball αλλά θεωρούμε ότι και με άλλες ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων το αποτέλεσμα θα ήταν εξίσου καλό. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα χρειαστούν 2 ταμπλέτες για να καθαρίσει ένα καμένο τηγάνι αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει το κόστος.
Βαθμολογία 5/5
Παρόλο που όλες οι μέθοδοι ήταν αρκετά αποτελεσματικές, ο μεγάλο νικητής είναι οι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων. Βέβαια πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιπες είναι εξαιρετικές επιλογές, ειδικά το αλουμινόχαρτο + μαγερική σόδα, απλά θα αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για τον καθαρισμό.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Γιατί κολλάει το φαγητό στο τηγάνι ή την κατσαρόλα;
Το φαγητό κολλάει στο σκεύος λόγω κάποιας χημικής αντίδρασης που συμβαίνει όταν μαγειρεύουμε. Ειδικά αν δεν υπάρχει λάδι ή βούτυρο. Επίσης αν το τηγάνι δεν έχει καθαριστεί καλά και έχει καμένα υπολείμματα, το φαγητό θα συνεχίσει να κολλάει. Μερικές φορές επίσης αν το σκεύος δεν έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία και βάλουμε το φαγητό υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει
Μπορώ να φάω το φαγητό από το τηγάνι που έχει καεί;
Ναι μπορείς να φας το φαγητό υπό προϋποθέσεις. Αν δεν έχει ανακατευτεί και το καμένο φαγητό είναι στον πάτο, μπορεί να καταναλωθεί το φαγητό που δεν έχει καεί. Επίσης το τηγάνι πριν καεί το φαγητό δεν θα έπρεπε να είχε ξανακαεί και να έχει υπολείμματα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα καμένο αντικολλητικό τηγάνι;
Και ναι και όχι. Μάλλον περισσότερο όχι.. Τα καμένα αντικολλητικά τηγάνια μπορούν να μεταφέρουν τοξικές χημικές ουσίες τα λεγόμενα PFAS στο φαγητό μας.