Μπορείτε να δώσετε στο φυτό σας το καλύτερο χώμα, γλάστρα, λίπασμα και νερό, αλλά χωρίς αρκετό φως της ημέρας, θα μαραθεί, ακόμα κι αν είναι ανεκτικό. Προφανώς δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον ήλιο να λάμπει κατά παραγγελία! Λοιπόν, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν καλλιεργείτε φυτά που λαμβάνουν λίγο φως από τον ήλιο. 7 Φυτά Εσωτερικού Χώρου που Δεν Πρέπει Ποτέ να Ποτίζετε Υπερβολικά για να Ζήσουν Πολύ
Επιλέξτε φυτό που ανέχεται λιγότερο φως
Είτε πρόκειται για μια μουντή εποχή είτε απλώς για την έλλειψη φωτεινών σημείων στο σπίτι σας, ορισμένα φυτά είναι ανεκτικά σε χώρους με χαμηλό φωτισμό! Εξασφαλίζουν ότι το σπίτι σας είναι πράσινο ακόμα και στο σκοτάδι! Σανσεβιέρια, πόθος, φτέρη, χλωρόφυτο, σπαθίφυλλο και ζαμιοκούλκας είναι μόνο μερικά παραδείγματα ποικιλιών χαμηλού φωτισμού που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο σπίτι.
Περιστρέψτε το φυτό
Δεν είναι όλα τα φυτά ανεκτικά σε λίγο φως όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τα φυτά σε γλάστρες σε περβάζια παραθύρων συχνά εκθέτουν μόνο τη μία πλευρά τους στο φως.
Εάν η ηλιοφάνεια είναι σπάνια, απλώς περιστρέψτε τη γλάστρα έτσι ώστε όλα τα μέρη του φυτού να φωτίζονται ομοιόμορφα. Κάντε αυτό μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, για να ρίξετε φως στα σκιασμένα μέρη του φυτού.
Καθαρίστε το φύλλωμα
Τα φυτά απορροφούν το φως της ημέρας για φωτοσύνθεση μέσω των φύλλων. Τώρα, αν είναι καλυμμένα με στρώματα βρωμιάς και σκόνης, δεν μπορούν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το σκουπίσετε απαλά με ένα υγρό πανί ή να ξεσκονίσετε τα σωματίδια με ένα μαλακό ξεσκονόπανο.
Αποφύγετε τα πολύ βρεγμένα πανιά ή να το ψεκάζετε με νερό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον υγρασία που δεν θα στεγνώσει σε όλη αυτή τη σκιά. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και μυκητιασική μόλυνση και πολτώδη φύλλα.
Δείτε ακόμη Στάχτη στον Κήπο και τα Φυτά: Τα Οφέλη της Χρήσης της
Μειώστε το πότισμα
Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε για φυτά σε λίγο φως είναι να ρυθμίσετε το πότισμα! Ακριβώς όπως οι άνθρωποι ιδρώνουν στη ζέστη, τα φυτά διαπνέουν. Ωστόσο, χωρίς φως και θερμότητα, τα φυτά τείνουν να διατηρούν περισσότερη υγρασία για μεγαλύτερες περιόδους, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες τους σε πότισμα. Πάντα να ελέγχετε το χώμα και να ποτίζετε μόνο εάν η επιφάνεια είναι στεγνή.
Ρίξτε λιγότερο λίπασμα
Αποφύγετε να λιπαίνετε πολύ ένα φυτό που δέχεται λίγο φως καθώς απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να το διασπάσει. Σε λίγο φως, η ανάπτυξη μειώνεται, γι’ αυτό και η συνεχής λίπανση εξαντλεί το φυτό, οδηγώντας σε συσσώρευση αλατιού και κάψιμο των φύλλων.
Εάν το φυτό σας επιβιώνει σε πολύ χαμηλό φωτισμό, χρειάζεται πολύ λίγο λίπασμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αραιώστε ένα ισορροπημένο λίπασμα στο ένα τέταρτο της δύναμής του με νερό και χρησιμοποιήστε το ίσως μία φορά κάθε οκτώ εβδομάδες.
Προσέξτε την ακανόνιστη ανάπτυξη
Σε σκοτεινούς χώρους, τα φυτά τείνουν να απλώνονται αναζητώντας φως. Καθώς όλη η ενέργεια εκτρέπεται σε μακριά κλαδιά ή μίσχους, το φυτό έχει λιγότερους πόρους για την παραγωγή φύλλων, καρπών και λουλουδιών.
Εάν το φυτό σας φαίνεται αδύναμο ή μακρύ και λεπτό, χρειάζεται φως. Εάν έχετε ένα ηλιόλουστο σημείο, μετακινήστε το εκεί ή σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα ανάπτυξης.
Προσβολή παρασίτων
Το ηλιακό φως λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των παρασίτων και των προσβολών και παρέχει επίσης στα φυτά ενέργεια για να αντισταθούν. Έτσι, όσο λιγότερο είναι το φως, τα παράσιτα θα επιτεθούν! Ειδικά αυτές όπως οι λευκές μύγες που αγαπούν τη σκαν. Και σε αυτές τις καταστάσεις, η πρόληψη είναι εκατό φορές καλύτερη από τη θεραπεία.
Επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά σας και εάν υποψιάζεστε την έναρξη μιας προσβολής παρασίτων, χρησιμοποιήστε λάδι neem ή ήπιο εντομοκτόνο σαπούνι για να απολυμάνετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στην αρχή.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης 10 Φυτά που Μπορούν να Αναπτυχθούν σε Φτωχό Έδαφος