Οι λαγοκέφαλοι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους στην Μεσόγειο και φυσικά στις ελληνικές θάλασσες, Είναι ένα πολύ επικίνδυνο ψάρι και δεν μπορεί να καταναλωθεί λόγω της τετραδοτοξίνης που έχει ο οργανισμός του η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Διάβασε επίσης 9 Σπιτικά Πράγματα που Μπορούν να Γίνουν Τοξικά αν δεν τα Χρησιμοποιήσετε Σωστά
Λαγοκέφαλοι στην Κρήτη
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από την εμφάνιση του λαγοκέφαλου ειδικά στην Κρήτη, όπου οι ψαράδες βλέπουν τα δίχτυα τους να καταστρέφονται, αλλά και τους λουόμενους πολλές φορές να κινδυνεύουν από το δάγκωμα τους.
Έρευνα για την χρήση της τετραδοτοξίνης από τους λαγοκέφαλους για μπότοξ, καλλυντικά και ιχθυάλευρο
Οι επιστήμονες αναζητούν λύσεις για την αξιοποίηση αυτών των ειδών μέσω ερευνητικών προγραμμάτων. Το πρόγραμμα Lagomeal που επιδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑΛΘ 2014-2020, με συμμετέχοντες φορείς το ΕΛΚΕΘΕ, τον Δημόκριτο και τη ΝΑΥΣ, επιδιώκει την απενεργοποίηση της τοξίνης του λαγοκέφαλου για την παραγωγή ιχθυάλευρου, ενώ το πρόγραμμα Explias (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) εξετάζει τη χρήση του κολαγόνου, των Ω3 και της τοξίνης του για καλλυντικά και προϊόντα υγείας, ακόμα και μπότοξ σύμφωνα με πληροφορίες από το efsyn. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αξία των ψαριών και να προσφέρει νέα προϊόντα στην αγορά.
Διάβασε επίσης Σαμπουάν με Τοξικά Συστατικά: Μην Αγοράζετε Ποτέ Σαμπουάν που Περιέχουν Αυτά τα 6 Στοιχεία
Οι έρευνες και η προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι λαγοκέφαλοι είναι σημαντική όχι μόνο για την οικονομική τους εκμετάλλευση αλλά και για τη διαχείριση του πληθυσμού τους, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές με ολέθρια αποτελέσματα.