Το χαρτί υγείας είναι καθημερινή ανάγκη για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την πιθανή έλλειψη του από τα ράφια των καταστημάτων λόγω κινδύνων για το περιβάλλον και την υγεία. Χαρτί Υγείας Σε Δημόσιες Τουαλέτες: Γιατί Δεν Πρέπει να Το Χρησιμοποιείτε
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής χαρτιού τουαλέτας
Το χαρτί υγείας επινοήθηκε από τον Joseph Gayetty στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και γρήγορα έγινε παγκόσμια ανάγκη. Ωστόσο, η παραγωγή του έχει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η διαδικασία περιλαμβάνει την κοπή εκατομμυρίων δέντρων κάθε χρόνο, γεγονός που συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση.
Κίνδυνοι για την υγεία του χαρτιού υγείας
Πρόσφατη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αποκάλυψε ότι μερικά χαρτιά υγείας περιέχουν επικίνδυνες ενώσεις όπως το BPA και το χλώριο. Αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών προβλημάτων και ορισμένων κακοηθειών. Οι ανησυχίες είναι ιδιαίτερα έντονες στη Γαλλία, όπου τα επίπεδα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλά.
Επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον
Σε αντίδραση, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις. Το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι όλο και πιο δημοφιλές λόγω της μεγαλύτερης καθαριότητας και των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του. Οι μοντέρνοι μπιντέ με πίδακες νερού και στεγνωτήρια προσφέρουν μια υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό χαρτί υγείας.
Η επιλογή του επαναχρησιμοποιούμενου χαρτιού υγείας
Το επαναχρησιμοποιούμενο χαρτί υγείας είναι μια άλλη έξυπνη λύση. Αυτά τα προϊόντα, κατασκευασμένα από υλικά που πλένονται, όπως το βαμβάκι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των απορριμμάτων. Αν και ανορθόδοξη, η επαναχρησιμοποίηση χαρτιού υγείας είναι μια πρακτική, περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή.
Δείτε επίσης Χαρτί Υγείας: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν το χρησιμοποιούν πια
φώτο freepik