Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειάς (ΠΟΥ) κάνει συχνές ενημερώσεις στις λίστες σχετικά με τα πράγματα και τα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο.
Αυτές είναι οι λίστες με τους καρκινογόνους παράγοντες σύμφωνα με τον ΠΟΥ:
Κατηγορία 1:
- Καρκινογόνοι για τον άνθρωπο:Αλκοόλ
- Αφλατοξίνες
- Αιθέρια του βινυλίου
- Αμίαντος
- Αρσενικό και ενώσεις του
- Βενζόλιο
- Βήρυλλιο και ενώσεις του
- Βισ(2-χλωροαιθύλ)αιθέρας (μουστάρδα του αζώτου)
- 1,3-Βουταδιένιο
- Χλωραιθυλένιο
- 2-Νιτροπροπάνιο
- Οξεικό διάλυμα ραδονίου
- Κάδμιο και ενώσεις του
- Χρωματιστός αμίαντος
- Ορισμένα εντομοκτόνα οργανοφωσφορικών ενώσεων
- Ορισμένα φάρμακα (π.χ., αιθουσαμίδη, τροφαισιμόνη)
- Ηπατίτιδα B και C
- Ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV)
- Ιός Epstein-Barr
- Ιός ανθρώπινης T-λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (HTLV-1)
- Kaposi sarcoma-associated herpesvirus (KSHV)
Κέικ, κοτομπουκιές, ψωμί μερικές από τις άκρως επεξεργασμένες τροφές που προκαλούν καρκίνο
Κατηγορία 2A:
- Πιθανώς καρκινογόνοι για τον άνθρωπο:Ακρυλαμίδη
- Αλουμίνιο
- Ανθρακικό νικέλιο
- Βορικό οξύ και ενώσεις του
- Βρωμιούχο μεθύλιο
- 1,4-Βουτανοδιόλη
- Σίδηρος δεξτράνης
- Ερυθρομυκίνη
- Φορμαλδεΰδη
- Γ-λινολενικό οξύ
- Ηπατίτιδα A
- Εξαβρωμοκυκλοδεκάνιο
- Ισοπροπυλαλκοόλη
- Μαγνησίο
- Μελαχρίνη
- Νιτροσελλουλόζη
- Ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ., τετρακυκλίνες)
- Ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα
- Πολυβινυλοχλωρίδιο
- Σιλικόνη
- Στυρένιο
- Ταλκ
- Τετραχλωροαιθένιο
- Θειικό νικέλιο
- Τιτάνιο
- Ξυλόλη
Κατηγορία 2B:
- Πιθανώς μη καρκινογόνοι για τον άνθρωπο:Αλουμίνιο
- Βενζίνη
- Βουτάνιο
- Βρώμιο
- Διοξείδιο του άνθρακα
- Χλωροφόρμιο
- Χρυσός
- Ιώδιο
- Κάλιο
- Λίθιο
- Μαγγάνιο
- Νερό
- Ορισμένα χρώματα
- Ορισμένα τρόφιμα (π.χ., καπνιστά τρόφιμα, κόκκινο κρέας)
- Πλουτώνιο
- Ράδιο
- Σίδηρος
- Χαλκός
Τα 12 χειρότερα προϊόντα που έχουν φτιαχτεί απο την Monsanto!
Σημείωση: Η λίστα αυτή δεν είναι πλήρης, σύμφωνα με τον therapeftis.
- Ο ΠΟΥ ταξινομεί τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου σε 5 κατηγορίες, με βάση την πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.
- Η κατηγορία 1 περιλαμβάνει τους πιο βεβαιωμένους καρκινογόνους παράγοντες, ενώ η κατηγορία 5 περιλαμβάνει τους παράγοντες για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κριθεί η καρκινογόνος δράση τους.
- Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έκθεση σε έναν καρκινογόνο παράγοντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξει κανείς καρκίνο.
Πηγές:
Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC):
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
Image: Shutterstock / forbesindia
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο